Ticker

6/recent/ticker-posts

Balm T-Rub Bantu Masalah Kembung Dan Sembelit Anak

ALAMAK! Runsing nya pikir macam mana nak pulihkan kembung perut bayi. Dah la tengah berpantang. Luka jahitan pun belum pulih, dah runsing memikirkan masalah kembung perut anak pulak. Menangis aje sebab tak selesa. 

Adoi, si abang nya pulak menangis bila nak buang air besar. Sah lah ni sembelit. Bertambah runsing kepala otak memikirkan masalah anak-anak. 

Relax, jangan stress ya ibu-ibu sekalian.

Kehadiran BALM T-RUB ini mampu membantu ramai ibu-ibu di luar sana yang menghadapi masalah anak kembung perut, sembelit, cirit-birit dan seumpamanya. Ini kerana terdapat 9 essential oils dalam Balm T-Rub bantu anak yang tidak sihat.
Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu

SIAPA YANG PATUT ADA BALM T-RUB NI?
Untuk ibu-ibu yang mempunyai masalah anak yang selalu kembung perut, susah membuang air besar, cirit birit, perut sebu, gastrik dan seumpamanya amatlah disarankan untuk mencuba balm ini. Balm ini boleh digunakan seawal newborn tau.


Secara ringkasnya, kelebihan balm T-RUB adalah untuk:
  • Membuang angin dalam perut
  • Bantu melegakan perut sebu
  • Bantu melegakan kembung perut dan sembelit


Berikut merupakan testimoni dimana kami menerima 

FEEDBACK POSITIVE 
daripada pengguna balm T-Rub (packaging lama)


Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu
"5 hari tak popo. Lepas sapu TRUB,
tak sampai setengah jam anak buah terus berak!
Experimen berjaya!!!"

Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu
"Magic! Lepas sapu,
baby mesti berjaya berak"


Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu
"Baby kembung perut.
Lepas sapu, anak dah buang angin"



Tapi macam mana balm T-Rub ni boleh bantu masalah kembung, sembelit dan cirit-birit anak ya? 


Jom kita check kandungan balm T-Rub ni.




1. Essential oils (minyak pati tumbuhan)
Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu


Setiap Balm Tasneem Naturel mempunyai 7-10 essential oils (minyak pati tumbuhan)  yang telah dicampurkan mengikut dos bayi dan kanak-kanak atau dengan kata lain, ianya sudah ‘dilute’ sesuai kegunaan mengikut peringkat umur.

Setiap essential oils (minyak pati tumbuhan) yang digunakan mempunyai Material Safety Data Sheet (MSDS) di mana sijil ini diperlukan untuk mendapat kelulusan KKM. Balm Tasneem Naturel kesemuanya telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.



2. Beeswax

Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu


Beeswax adalah bahan yang terhasil daripada proses metabolism kelenjar lilin pada abdomen lebah. Ia hanya dapat dihasilkan oleh lebah pekerja. Senang cerita, beeswax ini dipanggil ‘lilin lebah’ yang menjadi bahan untuk menghasilkan sarang lebah yang kukuh.

Beeswax adalah bahan yang sinonim dengan rawatan keradangan kulit. Ia secara semulajadinya membantu merawat masalah kulit kering, masalah bakteria pada kulit, masalah jerawat dan juga strechmark.



3. Shea Butter

Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu

Shea butter terkenal sebagai pelembab kulit semulajadi. Kebanyakan produk kosmetik semulajadi menggunakan shea butter dalam produk mereka. Shea butter dihasilkan daripada tumbuhan bernama Shea atau Karite.

Shea butter boleh membantu melembabkan kulit kering, mengelupas, sunburn, ruam dan banyak juga diguna dalam produk menghilangkan parut.


4. Carrier Oils
Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu




Minyak pelarut yang diekstrak daripada tumbuhan seperti  Olive Oil, Jojoba Oil, Virgin Coconut Oil, Almond Oil, Argan Oil, Coconut Oil, Blackcurrant Oil, Grapseed Oil dan lain-lain yang digunakan untuk ‘dilute’ atau proses pencairan perbagai jenis minyak pati tumbuhan (essential oils) tadi, untuk memastikan ianya sesuai digunakan oleh anak-anak kecil. Dalam Balm Tasneem Naturel ini, kami menggunakan Olive Oil di mana kita tahu, khasiat Olive Oil ini sangat banyak seperti:-

Melembapkan kulit – Minyak ini mengandungi sejumlah besar vitamin E, antioksidan yang melindungi kulit daripada pelbagai faktor luaran seperti sinaran matahari atau angin yang kuat. Tekstur minyak zaitun yang ringan menjadikannya pelembap sempurna yang tidak melekit yang tahan lama dan sesuai dengan semua jenis kulit.

Memperbaiki kesihatan kulit – Minyak zaitun mengandungi vitamin E, yang dapat meningkatkan kesihatan kulit dengan merawat keradangan, jerawat, dan melindungi kulit dari penyakit yang serius seperti psoriasis dan kanser kulit.




Ok sekarang Nur terangkan secara ringkas 
9 JENIS ESSENTIAL OILS YANG TERDAPAT DALAM BALM T-RUB

Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu



1) Lavender
Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu

Lavender Essential Oil diekstrakkan dari pokok Lavandula Angustfolia. Bahagian tumbuhan yang digunakan adalah bahagian bunganya.

Khasiat Lavender Essential Oil yang utama adalah membantu mendapatkan tidur yang lena dan mengurangkan perasaan resah, bimbang, stress dan tension. Fungsi ini sangat  membantu anak yang tantrum, kerap meragam dan seumpamanya. 


Lavender oil juga sangat sesuai digunakan untuk mengurut dan mengurangkan ketegangan saraf atau sendi-sendi.

Secara kesimpulannya, minyak pati Lavender ini memberikan  kesan tenang kepada anak.



2) Ginger (Halia)
Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu

Halia mempunyai banyak manfaat bukan sahaja dalam masakan, ia juga dah digunakan dalam perubatan alternatif sejak dahulu lagi. Spesis halia yang digunakan untuk buat essential oil ialah Zingiber officinale.
Halia mempunyai bau yang kuat, tajam dan pedas. Sekiranya anda tak tahan dengan bau halia sahaja, anda digalakkan untuk campur ginger essential oil dengan essential oil lain.
Kebaikan Ginger Essential Oil adalah :
  • Bantu hilangkan pening kepala
  • Bantu hilangkan rasa loya dan muntah-muntah
  • Hilangkan rasa sakit perut dan masalah penghadaman
  • Bantu buang angin dalam perut
  • Tenangkan perasaan
  • Buang rasa resah dan gelisah
  • Bantu naikkan mood
  • Kurangkan sakit senggugut semasa haid
  • Legakan sakit-sakit sendi dan otot
  • Lancarkan pernafasan
  • Buang kahak dan lendir



3) Wild Mint
Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu
Juga dikenali dengan Mentha arvensis (Corn Mint, Wild Mint, Japanese Peppermint, Field Mint, Pudina). Wild mint ini banyak digunakan dalam kulinari dan manfaatnya untuk kesihatan sangat banyak.
Kebaikan Wild Mint Essential Oil adalah seperti :
  • Bantu melegakan pernafasan
  • Bantu memberikan keselesaan perut
  • Bantu proses penghadaman



4) Juniper
Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu

Minyak pati juniper (Juniperus communis) ini sangat dikenali kerana sifatnya yang antiseptik, antispasmodic (membantu kekejangan) dan telah sekian lama digunakan dalam bidang perubatan alternatif.
Kebaikan Juniper Essential Oil adalah seperti :-
  • Bantu peredaran darah yang lebih baik
  • Bantu redakan kekejangan
  • Sebagai carminative agent yang membantu pengeluaran gas daripada usus besar.



5) Fennel (Jintan Hitam)
Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu

Fennel (jintan hitam) adalah salah satu dari rempah masakan. Fennel adalah middle note dimana essential oil meruap pada kadar sederhana dan bagus untuk kesihatan secara keseluruhan.
Kebaikan Fennel Essential Oil
  • Kurangkan spasm (kekejangan) otot
  • Bantu kurangkan masalah sembelit
  • Bantu buang angin
  • Meransang aktiviti tubuh badan
  • Bantu kekalkan kesihatan perut
  • Tingkatkan sistem imun
  • Bantu kurangkan batuk
  • Kurangkan loya
  • Bantu kurangkan muntah-muntah
  • Hilangkan selulit
  • Hilangkan perut kembung
  • Tingkatkan metabolisma
  • Kawal selera makan



6) Lemongrass (Serai)
Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu

Lemongrass Essential Oil diambil dari pokok Cymbopogon flexuosus. Lemongrass bermaksud serai. Jadi Lemongrass essential oil ialah minyak pati serai. Baunya pun macam serai.
Lemongrass essential oil ada sifat antikulat, insecticide (halau serangga), antiseptik, dan antiradang.
Kebaikan Lemongrass Essential Oil antaranya adalah :
  • Halau serangga seperti nyamuk
  • Lega sakit sendi dan otot
  • Boleh naikkan mood
  • Kurangkan sakit perut atau sakit kepala



7) Anise (Bunga Lawang)

Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu

Anise essential oil ini, adalah hasil daripada bahan masakan di dapur kita. Masak sup, biasanya letak bunga lawang kan ? . Banyak khasiatnya untuk kesihatan termasuklah kesihatan perut.
Kebaikan Anise Essential Oil antaranya adalah :
  • Kurangkan sakit pengecutan otot (rasa memulas).
  • Buang angin
  • Kurangkan kembung perut
  • Lancarkan pernafasan
  • Buang kahak
  • Kurangkan resah & gelisah
  • Kurangkan stress & marah
  • Bantu tidur waktu malam
  • Tingkatkan metabolism



8) Patchouli
Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu

Patchouli Essential Oil datang dari pokok Pogostemon cablin. Daun pokok Patchouli yang diambil untuk buat essential oil.
Ada sifat antibakteria, naikkan mood dan anti penuaan dan kedut.
Kebaikan Patchouli Essential Oil antaranya adalah :
  • Naikkan mood secara semulajadi
  • Bantu peredaran darah yang lancar
  • Bantu keluarkan toksin daripada badan
  • Boost anergy dan immune system



9) Tangerine
Balm t rub bantu masalah kembung dans embelit anak, balm t rub tasneem naturel, balm t rub, anak kembung perut, bayi kembung perut, anak sembelit, anak cirit birit, anak sakit perut, perut gastrik, perut berangin, perut sebu, balm tak panas, minyak telon, bayi kembung, bayi kembung perut dan muntah, bayi kembung dan sembelit, bayi kembung sampai berapa bulan, bayi kembung malam, bayi kembung perut dan tak berak, bayi kembung dan muntah, bayi kembung perut minum susu ibu, bayi kembung perut dan cirit birit, anak sembelit, anak sembelit dan muntah, anak sembelit dan demam, anak sembelit teruk, anak sembelit berdarah, anak sembelit minum susu formula, anak sembelit terus menerus, anak sembelit sampai demam, anak sembelit selepas tukar susu, anak sembelit dan sakit perut, anak cirit birit dan demam, anak cirit birit tukar susu, anak cirit birit tumbuh gigi, anak cirit birit berdarah, anak cirit birit 5 hari, anak cirit birit selepas minum susu, anak cirit birit selepas tukar susu
Merupakan satu lagi minyak pati dari buah sitrus. Limau  Tangerine ini adalah adik beradik Limau Mandarinlah kiranya,  yang bezanya adalah warna kulitnya yang lebih terang dan dituai pada masa yang berbeza dengan Mandarin.
Kebaikan Tangerine Essential Oil antaranya adalah :
  • Bantu nyahtoksin daripada badan
  • Bantu legakan masalah perut
  • Bantu tingkatkan penghadaman




Sebarang pertanyaan lanjut, boleh hubungi Nur di:


INSTAGRAM - decamellia2u

FACEBOOK - Nur Fadzilah

Post a comment

0 Comments