Ticker

6/recent/ticker-posts

Teknik Memastikan Sakit Contraction Bersalin yang Betul Bukan Palsu

Hi dan assalamualaikum para ibu cantik yang sedang mengandung. Mesti nervous menanti hari melahirkan zuriat tersayang kan. Nur doakan moga kalian sihat sentiasa dan mudah proses bersalin nanti.


Entry kali ni Nur akan ceritakan sedikit tips yang Nur amalkan berdasarkan pengalaman Nur yang sudah mengandung dan bersalin sebanyak 2 kali. Hehe. Pengalaman takdelah banyak mana tapi Nur rasa tips yang Nur amalkan ni banyak membantu so apa salahnya Nur share. 


Okay. 


Mesti ramai ibu yang tertanya-tanya bila masa yang betul dan tepat untuk ke hospital especially ibu yang sedang sarat mengandung dan hanya menanti waktu nak bersalin. Maklumlah bila dah dekat due date, kita jadi lebih nervous. Sakit perut atau perut mengeras terus ingat nak bersalin padehal itu hanyalah Braxton Hicks contraction iaitu sakit perut yang bukan mahu melahirkan (contraction palsu).


Teknik memastikan sakit bersalin contraction bersalin yang betul bukan palsu, False dan real contraction, bagaimana rasa contraction nak bersalin, sakit contraction, perut mengeras nak bersalin vs kontraksi palsu, tenang hadapi proses bersalin, teknik kurangkan sakit bersalin, bacaan contraction bersalin, cara mengira contraction bersalin, perut mengeras dan sakit bawah perut, sakit contraction setiap 5 minit, sakit contraction berapa lama, bersalin tanpa turun tanda, cara kurangkan sakit contraction, sakit contraction tapi jalan tak buka, cara guna apps contraction timer, bagaimana rasa contraction bersalin, tanda nak bersalin, panduan kenali Braxton hicks kontraksi palsu, kekerapan kontraksi bersalin, tempoh contraction, pengalaman sakit contraction, kekerapan kontraksi bersalin



Bila terus ke hospital, doktor check 'jalan masih belum buka' dan meminta kita untuk pulang ke rumah. Mesti sedikit sebanyak rasa frust dan buang masa kan? Sebab tu tempoh mengandung ni kita kena cuba sebaiknya gali ilmu supaya dapat memudahkan urusan kita di hari kelak. 


So apa Nur buat untuk pastikan sakit perut yang Nur alami semasa sarat mengandung tu adalah sakit yang ingin melahirkan adalah Nur gunakan Rule of Thumb 411. Nur terjumpa ilmu ni masa mengandungkan anak sulung. Nur tak ingat Nur baca di mana tapi alhamdulillah, Nur amalkan tips ni untuk kedua-dua anak Nur dengan jayanya. 


Nur stick dengan tips ni sebab Nur taknak layan contraction di hospital. Nur tahu level kehidupan Nur dimana; iaitu Nur akan bersalin di hospital kerajaan dan wad biasa. Kita tahu tempat tu tak berapa selesa berbanding rumah kita sendiri so lebih baik untuk Nur layan contraction dirumah terlebih dahulu, dan bila betul-betul tiba masa baru Nur akan ke hospital. 


Mungkin tips ni agak berisiko tapi Nur yakin dengan diri Nur dan juga instinct keibuan Nur. Tips ni pun hanya sesuai untuk kehamilan anak sulung dan kedua sahaja. Biasanya untuk kehamilan anak ketiga dan seterusnya, proses kelahiran itu lebih cepat so risiko nak terberanak dekat rumah tu ada. 


Rule of Thumb 411

Rule of Thumb 411 ialah sekurang-kurangnya mengalami sakit perut berjarak 4 minit, berlangsung selama 1 minit bagi setiap 1 jam. So untuk dapatkan rekod sakit perut tu, Nur install apps 'Contraction Timer' dan dari situ Nur dapat tengok pattern sakit perut yang Nur alami. Senang je nak guna contraction timer ni. Bila sakit datang, tekan start, bila sakit tu hilang, tekan stop. 2 point yang perlu ambil kira dalam Rule of Thumb 411 ni adalah:

  1. Berapa lama sakit berlangsung
  2. Berapa lama sela masa bagi setiap kesakitan

Teknik memastikan sakit bersalin contraction bersalin yang betul bukan palsu, False dan real contraction, bagaimana rasa contraction nak bersalin, sakit contraction, perut mengeras nak bersalin vs kontraksi palsu, tenang hadapi proses bersalin, teknik kurangkan sakit bersalin, bacaan contraction bersalin, cara mengira contraction bersalin, perut mengeras dan sakit bawah perut, sakit contraction setiap 5 minit, sakit contraction berapa lama, bersalin tanpa turun tanda, cara kurangkan sakit contraction, sakit contraction tapi jalan tak buka, cara guna apps contraction timer, bagaimana rasa contraction bersalin, tanda nak bersalin, panduan kenali Braxton hicks kontraksi palsu, kekerapan kontraksi bersalin, tempoh contraction, pengalaman sakit contraction, kekerapan kontraksi bersalin



Tengok macam dalam gambar dekat atas ni. Ni yang Nur sempat screenshot masa mengandungkan anak kedua. Kejadian berlaku pada 10 Mei 2020. Masa tu Nur ada check up 39 minggu. Tapi dah terasa sakit perut, perut mengeras & pinggang rasa tak selesa. Mula-mula sela masa bagi setiap kesakitan yang Nur rasa tu jauh-jauh. Lebih 10 minit macam tu. Lama-lama sela masa akan jadi pendek.


Jarak antara 1 kesakitan dan kesakitan yang lain kurang daripada 5 minit. Kesakitan pun mostly seminit. So dari situ Nur dapat tahu yang Nur sakit hendak melahirkan so dah ready lah nak pergi ke hospital. Setibanya di hospital, bila doktor check bukaan Nur dah 4cm. Bila dah 4cm, maknanya ibu dah ready untuk proses melahirkan. Tak payah tunggu apa-apa lagi. Doktor terus buat pemeriksaan lain, pasang CTG dan ready ke dewan bersalin. 


Dekat dewan bersalin baru Nur layan contraction yang betul-betul azab sakit dia. Normally yang betul-betul sakit bila bukaan Nur dah 6cm ke atas. Time tu hanya yang mengalaminya sahaja paham sakit tu macam mana. Allahu. Memang tak boleh lupa. Tapi demi anak yang kita kasihi, kita tempuhi jua. 


Teknik memastikan sakit bersalin contraction bersalin yang betul bukan palsu, False dan real contraction, bagaimana rasa contraction nak bersalin, sakit contraction, perut mengeras nak bersalin vs kontraksi palsu, tenang hadapi proses bersalin, teknik kurangkan sakit bersalin, bacaan contraction bersalin, cara mengira contraction bersalin, perut mengeras dan sakit bawah perut, sakit contraction setiap 5 minit, sakit contraction berapa lama, bersalin tanpa turun tanda, cara kurangkan sakit contraction, sakit contraction tapi jalan tak buka, cara guna apps contraction timer, bagaimana rasa contraction bersalin, tanda nak bersalin, panduan kenali Braxton hicks kontraksi palsu, kekerapan kontraksi bersalin, tempoh contraction, pengalaman sakit contraction, kekerapan kontraksi bersalin

Teknik memastikan sakit bersalin contraction bersalin yang betul bukan palsu, False dan real contraction, bagaimana rasa contraction nak bersalin, sakit contraction, perut mengeras nak bersalin vs kontraksi palsu, tenang hadapi proses bersalin, teknik kurangkan sakit bersalin, bacaan contraction bersalin, cara mengira contraction bersalin, perut mengeras dan sakit bawah perut, sakit contraction setiap 5 minit, sakit contraction berapa lama, bersalin tanpa turun tanda, cara kurangkan sakit contraction, sakit contraction tapi jalan tak buka, cara guna apps contraction timer, bagaimana rasa contraction bersalin, tanda nak bersalin, panduan kenali Braxton hicks kontraksi palsu, kekerapan kontraksi bersalin, tempoh contraction, pengalaman sakit contraction, kekerapan kontraksi bersalin



So buat ibu hamil di luar sana, bila kandungan dah sarat jangan lupa install apps contraction timer ni okay. Sangat membantu untuk kita analyze pattern sakit yang kita rasa tu sama ada sakit hendak bersalin atau contraction palsu je. Tapi kalau tak yakin, teruslah ke hospital ya.

Nur ada cerita juga pengalaman Nur bersalin semasa tempoh PKP. So mungkin akan lebih faham macam mana perjalanan Nur layan contraction dirumah terlebih dahulu baru ke hospital. Nur juga ada ceritakan checklist barang bersalin dan proses bersalin di hospital kerajaan. Link dia Nur letak dekat bawah ni okay. Moga bermanfaat. Nur doakan juga buat ibu-ibu yang baca entry ni sebagai persediaan nak bersalin dimudahkan urusannya sebelum, semasa dan selepas bersalin. In shaa Allah selamat semuanya :) 

Pengalaman bersalin semasa PKP:


Checklist barang bersalin dan proses bersalin di hospital kerajaan :

Post a Comment

4 Comments

  1. bagus bila dapat install aplikasi contraction tu. Kadang bila dah sakit sangat tak sempat buat semua. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Bila dah sakit tak keruan dah. Tapi tula yg nur amalkan. Sedikit sebanyak dapat paham apa yg badan kita tengah alami

      Delete
  2. Seriau baca, nyilu rasa perut, ye laa dah doploh satu tahun tak mengandung hahahaha... adeiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah tu sis. Tunggu cucu pulak lepas ni

      Delete