Ticker

6/recent/ticker-posts

Resepi Nasi Tomato yang Senang Tanpa Menggunakan Puri Tomato

Resepi Nasi Tomato yang Senang Tanpa Puri Tomato, resepi nasi tomato tanpa puri tomato, resepi nasi tomato yang senang, resepi ayam masak merah, resepi nasi tomato simple, nasi tomato tanpa susu cair, resepi jelatah, resepi acar timun, resepi nasi tomato  rizalman, resepi nasi tomato Sheila rusly, resepi nasi tomato che nom, resepi nasi tomato chef wan, resepi nasi tomato azie kitchen, resepi nasi tomato sukatan cawan, resepi nasi tomato yatie kitchen, resepi nasi tomato azlita, nasi tomato dan acar timun ala lauk pengantin, cara buat nasi tomato simple mudah dan sedap, nasi tomato special paling laris, cara buat nasi tomato simple tapi sedap, nasi tomato uatra dana yam masak merah style kenduri, resepi  nasi tomato dan ayam masak merah, nasi tomato mudah, resepi nasi tomato paling ringkas dan lazat, nasi tomato dan ayam masak merah


Nur belajar makan nasi tomato masa mula belajar di UTHM dulu. Masa diploma dulu masih duduk di dalam kampus dan makan minum pun sekitar kampus sahaja. Nama tempat makan ni Arked. Dekat situ ada bermacam hidangan termasuklah nasi kerabu, nasi berlauk, nasi arab dan banyak lagi. Paling diminati tak lain tak bukan nasi tomato.


Kedai yang jual nasi tomato ni pelajar biasa panggil dia Mama.


"Mama, nak nasi tomato 1. Nak ayam thigh dengan kuah sambal lebih boleh?".


Haaa macam tu lebih kurang Nur punya order. Nasi warna oren cair, sambalnya pun sedikit cair, acar jelatah sikit dan sekeping papadom. Penuh berselera makan.


So bila dah kahwin dan teringin nak makan nasi tomato Mama, nak tak nak kena buat sendiri. Nur lebih memilih untuk buat sendiri sebab nak rasa kepuasan makan ikut citarasa kita sendiri. Lagipun kalau masak sendiri lagi puas hati. Yela, kut terlebih sedap, boleh tambah sesuka hati. Ceh terlebih sedap eh hahahaha. Over tau!


Ni dah berkali-kali buat nasi tomato baru berani share resepi. Sebab so far so good. Boleh makan. In shaa Allah sedap. Dan Nur tak gunakan puri tomato untuk buat nasi tomato. Nur guna buah tomato sahaja. Tak guna puri tomato dalam tin tu sebab takut tak habis. Lapas tu tinggal sikit nanti terbiar dalam esbok lepastu expired dan pengakhirannya ke dalam tong sampah. Dah tak masal membazir. So kita guna aje buah tomato. Real food real good gitu.


Resepi Nasi Tomato yang Senang Tanpa Puri Tomato, resepi nasi tomato tanpa puri tomato, resepi nasi tomato yang senang, resepi ayam masak merah, resepi nasi tomato simple, nasi tomato tanpa susu cair, resepi jelatah, resepi acar timun, resepi nasi tomato  rizalman, resepi nasi tomato Sheila rusly, resepi nasi tomato che nom, resepi nasi tomato chef wan, resepi nasi tomato azie kitchen, resepi nasi tomato sukatan cawan, resepi nasi tomato yatie kitchen, resepi nasi tomato azlita, nasi tomato dan acar timun ala lauk pengantin, cara buat nasi tomato simple mudah dan sedap, nasi tomato special paling laris, cara buat nasi tomato simple tapi sedap, nasi tomato uatra dana yam masak merah style kenduri, resepi  nasi tomato dan ayam masak merah, nasi tomato mudah, resepi nasi tomato paling ringkas dan lazat, nasi tomato dan ayam masak merah

Resepi Nasi Tomato yang Senang Tanpa Puri Tomato, resepi nasi tomato tanpa puri tomato, resepi nasi tomato yang senang, resepi ayam masak merah, resepi nasi tomato simple, nasi tomato tanpa susu cair, resepi jelatah, resepi acar timun, resepi nasi tomato  rizalman, resepi nasi tomato Sheila rusly, resepi nasi tomato che nom, resepi nasi tomato chef wan, resepi nasi tomato azie kitchen, resepi nasi tomato sukatan cawan, resepi nasi tomato yatie kitchen, resepi nasi tomato azlita, nasi tomato dan acar timun ala lauk pengantin, cara buat nasi tomato simple mudah dan sedap, nasi tomato special paling laris, cara buat nasi tomato simple tapi sedap, nasi tomato uatra dana yam masak merah style kenduri, resepi  nasi tomato dan ayam masak merah, nasi tomato mudah, resepi nasi tomato paling ringkas dan lazat, nasi tomato dan ayam masak merah


Resepi Nasi Tomato
(untuk 4-5 orang makan)


Bahan:
Beras 4 pot
3 biji Tomato
2 SB sos tomato
4 SB minyak masak
2 SB minyak sapi/mentega/butter
1 biji Bawang besar*
4 ulas bwg putih*
1/2" halia*
4 sekawan
Daun pandan
1/3 tin susu cair
Air secukupnya
Garam & gula


Cara:
  1. Blend tomato. Ketepikan.
  2. Bahan * nak blend boleh nak tumbuk pun boleh.
  3. Panaskan minyak & butter. Masukkan 4 sekawan, kemudian bahan tumis. Tumis sampai naik bau.
  4. Masukkan tomato blend & sos tomato. Masak sampai menggelegak. Perasakan dgn garam & gula secukupnya.
  5. Masukkan beras yg dah dibasuh bersama daun pandan yang disimpul. Kacau2. Biarkan dalam 1-2 minit.
  6. Masukkan susu cair. Gaul rata. Kemudian masukkan air secukupnya. Jangan tanya berapa sukatan air. Nur main agak2 aje. Nur rasa kalau pakai basmati, ikut amount pot yang korang guna. Kalau pakai beras biasa, lebihkan sikit air.
  7. Terus pindahkan pot ke dalam rice cooker dan tunggu ajelah sampai siap masak.


Resepi Ayam Masak Merah Serai

Resepi Nasi Tomato yang Senang Tanpa Puri Tomato, resepi nasi tomato tanpa puri tomato, resepi nasi tomato yang senang, resepi ayam masak merah, resepi nasi tomato simple, nasi tomato tanpa susu cair, resepi jelatah, resepi acar timun, resepi nasi tomato  rizalman, resepi nasi tomato Sheila rusly, resepi nasi tomato che nom, resepi nasi tomato chef wan, resepi nasi tomato azie kitchen, resepi nasi tomato sukatan cawan, resepi nasi tomato yatie kitchen, resepi nasi tomato azlita, nasi tomato dan acar timun ala lauk pengantin, cara buat nasi tomato simple mudah dan sedap, nasi tomato special paling laris, cara buat nasi tomato simple tapi sedap, nasi tomato uatra dana yam masak merah style kenduri, resepi  nasi tomato dan ayam masak merah, nasi tomato mudah, resepi nasi tomato paling ringkas dan lazat, nasi tomato dan ayam masak merah


Bahan sambal:
2 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1/2" halia*
1 batang serai*
3-4 senduk lada kisar
4 sekawan
1 batang serai titip
4 SB sos cili
Daun sup
Garam & gula


Cara:
  1. Gaul ayam dengan garam & kunyit. Kemudian goreng macam biasa. Ketepikan.
  2. Blend bahan bertanda *.
  3. Panaskan minyak secukupnya, masukkan serai dan juga 4 sekawan. Tumis sehingga naik bau, kemudian masukkan bahan blend.
  4. Tumis lagi sehingga naik bau, masukkan pula lada kisar, sos cili & daun sup potong panjang 1". Kacau sebati, slow kan api. Biarkan sambal masak secara perlahan.
  5. Bila dah pecah minyak, perasakan dengan garam & gula secukupnya. Kalau nak sambal yang sedap, masak sambal 2-3 kali pecah minyak. Maksudnya, tambah air, kemudian masak lagi (api slow) hingga pecah minyak. Ulang step ni sampai 2-3 kali pecah minyak sampai warna sambal bertukar merah pekat.
  6. Bila sambal dah siap, masukkan ayam yang dah goreng tadi. Siap!


Resepi Jelatah

Resepi Nasi Tomato yang Senang Tanpa Puri Tomato, resepi nasi tomato tanpa puri tomato, resepi nasi tomato yang senang, resepi ayam masak merah, resepi nasi tomato simple, nasi tomato tanpa susu cair, resepi jelatah, resepi acar timun, resepi nasi tomato  rizalman, resepi nasi tomato Sheila rusly, resepi nasi tomato che nom, resepi nasi tomato chef wan, resepi nasi tomato azie kitchen, resepi nasi tomato sukatan cawan, resepi nasi tomato yatie kitchen, resepi nasi tomato azlita, nasi tomato dan acar timun ala lauk pengantin, cara buat nasi tomato simple mudah dan sedap, nasi tomato special paling laris, cara buat nasi tomato simple tapi sedap, nasi tomato uatra dana yam masak merah style kenduri, resepi  nasi tomato dan ayam masak merah, nasi tomato mudah, resepi nasi tomato paling ringkas dan lazat, nasi tomato dan ayam masak merah


Bahan:
Timun
Carrot
Nanas
Lada besar merah
Bawang besar
Garam & gula


Cara:
Potong timun, carrot & nanas. Nur agak-agak saje. Kemudian perasakan garam & gula secukupnya. Gaul sampai sebati semua bahan. Nur tak guna cuka. Nur takut perut Nur kalah. Kalau korang jenis boleh makan cuka, bolehlah letak sikit.


Papadom goreng jela macam biasa. Nur suka makan yang bulat tu. Dia nipis so nak kunyah pun best aje. Kalau yang jenis petak tu macam tebal sikit. Tak best nak kunyah, dia macam senang terselit dekat gigi. Tapi dah namanya encik suami salah beli, kita makan ajela yang itu. Tapi kalau Nur memang akan beli yang bulat. Takde brand khusus pun. Bantai aje beli asalkan nampak logo halal.

Okay itu saje kisah nasi tomato tak guna puree tomato. Buat mereka yang baca, Nur doakan moga urusan korang senantiasa dimudahkan Allah. Moga sihat selalu dan terlindung dari wabak virus Covid-19 serta sakit lain yang berbahaya. Doakan Nur juga ya. Terima kasih :)


Post a Comment

2 Comments