Ticker

6/recent/ticker-posts

10 Petua Rawat Batuk Anak Tanpa Ubat


Sebagai seorang ibu bapa, Nur yakin dan pasti kita mesti tidak ingin berada dalam situasi di mana anak kita jatuh sakit walaupun kita sudah cuba sedaya upaya untuk mengelakkannya. Tak ada ibu bapa kat dunia ni yang mahukan anaknya sakit. Semua mesti nak anak sihat sentiasa. Tapi siapalah kita. Kita hanya hamba Allah. Kita hanya mampu merancang, tetapi Allah yang maha menentukan segalanya. Tadbir daripada kita, takdir daripada Allah SWT. 

petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, petua hilangkan batuk, petua hilangkan batuk anak, petua hilangkan batuk berkahak, petua hilangkan batuk kering, petua hilangkan batuk bayi, petua hilangkan batuk berkahak bayi, petua hilangkan batuk dan selsema bayi, balm cf rub tasneem naturel, balm cf rub merawat batuk, balm batuk dan selsema, petua hilangkan batuk anak kecil, tips hilangkan batuk anak, testimoni balm cf rub tasneem naturel, balm tasneem naturel, anak batuk, anak batuk kering, anak batuk lama, anak batuk selsema, anak batuk berkahak, anak batuk malam, anak batuk berpanjangan, anak batuk dan muntah, anak batuk muntah, anak batuk waktu malam, anak batuk tak berhenti, bayi baru lahir batuk, petua hilangkan batuk bayi 4 bulan, petua hilangkan batuk bayi 3 bulan, petua hilangkan batuk dan gatal tekak bayi, essential oil untuk batuk berkahak, eo untuk bayi batuk, eo untuk batuk berkahak, e orc untuk bayi, eo untuk batuk dan selsema, eo untuk hidung tersumbat, eo untuk kahak, essential oil balm cf rub tasneem naturel
Mardhiyah muntah tapi sambung tidur dek kelegaan
dapat muntahkan lendir/kahak ketika batuk

Cuaca tak menentu, ditambah pula dengan faktor bencana jerebu mengakibatkan ramai kanak-kanak mendapat batuk, termasuklah bayi, dan batuk mereka cenderung berpanjangan dan berlarutan. Memang tak boleh sangkal kita akan jadi sedikit gelabah dan risau bila anak dah mula batuk. Macam-macam jenis bunyi keluar. Batuk boleh merosakkan mood anak dan juga diri kita sendiri. Kesian. Anak tak selesa. Lagi-lagi bila nak tidur. Kita pun ikut sama tak selesa. Tak cukup tidur pulak tu.

So di sini Nur kongsikan beberapa petua yang boleh kita amalkan supaya batuk anak dapat dihilangkan. Petua ini berdasarkan pengalaman setahun jagung bergelar ibu kepada seorang anak yang bernama Mardhiyah. Moga bermanfaat hendaknya.


1. Rehat Secukupnya

petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, petua hilangkan batuk, petua hilangkan batuk anak, petua hilangkan batuk berkahak, petua hilangkan batuk kering, petua hilangkan batuk bayi, petua hilangkan batuk berkahak bayi, petua hilangkan batuk dan selsema bayi, balm cf rub tasneem naturel, balm cf rub merawat batuk, balm batuk dan selsema, petua hilangkan batuk anak kecil, tips hilangkan batuk anak, testimoni balm cf rub tasneem naturel, balm tasneem naturel, anak batuk, anak batuk kering, anak batuk lama, anak batuk selsema, anak batuk berkahak, anak batuk malam, anak batuk berpanjangan, anak batuk dan muntah, anak batuk muntah, anak batuk waktu malam, anak batuk tak berhenti, bayi baru lahir batuk, petua hilangkan batuk bayi 4 bulan, petua hilangkan batuk bayi 3 bulan, petua hilangkan batuk dan gatal tekak bayi, essential oil untuk batuk berkahak, eo untuk bayi batuk, eo untuk batuk berkahak, e orc untuk bayi, eo untuk batuk dan selsema, eo untuk hidung tersumbat, eo untuk kahak, essential oil balm cf rub tasneem naturel

Ibu bapa perlu mengelakkan bawa anak keluar ke tempat-tempat sesak dan ramai orang kerana anak akan berasa terlalu letih dan melambatkan proses penyembuhan. Selain itu, ianya juga akan menyebabkan virus tersebar kepada kanak-kanak lain. Tubuh anak kita hanya boleh menyembuh bila mereka mendapat rehat yang secukupnya. Suhu bilik perlu di jaga sebaiknya. Jikalau bilik sejuk dan anginnya kering, atau kata lain menggunakan aircond, akan menyebabkan anak kita batuk dan ini akan mengganggu waktu tidurnya. Tanpa tidur malam yang baik, dia tidak akan dapat pulih secepat mungkin yang kita inginkan.


2. Teknik Tepukan Fisioterapi Percussion

petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, petua hilangkan batuk, petua hilangkan batuk anak, petua hilangkan batuk berkahak, petua hilangkan batuk kering, petua hilangkan batuk bayi, petua hilangkan batuk berkahak bayi, petua hilangkan batuk dan selsema bayi, balm cf rub tasneem naturel, balm cf rub merawat batuk, balm batuk dan selsema, petua hilangkan batuk anak kecil, tips hilangkan batuk anak, testimoni balm cf rub tasneem naturel, balm tasneem naturel, anak batuk, anak batuk kering, anak batuk lama, anak batuk selsema, anak batuk berkahak, anak batuk malam, anak batuk berpanjangan, anak batuk dan muntah, anak batuk muntah, anak batuk waktu malam, anak batuk tak berhenti, bayi baru lahir batuk, petua hilangkan batuk bayi 4 bulan, petua hilangkan batuk bayi 3 bulan, petua hilangkan batuk dan gatal tekak bayi, essential oil untuk batuk berkahak, eo untuk bayi batuk, eo untuk batuk berkahak, e orc untuk bayi, eo untuk batuk dan selsema, eo untuk hidung tersumbat, eo untuk kahak, essential oil balm cf rub tasneem naturel

Tujuannya untuk melonggarkan kahak pada paru-paru dan memudahkan anak untuk mengeluarkan mukus (hingus) atau kahak, jika ada. Kanak-kanak bawah 2 tahun, mana ada ubat khas untuk batuk selsema, kan. Jadi doktor saran guna kaedah ini. Diingatkan, ini hanya kaedah alternatif menggunakan natural remedi. Mohon rujuk doktor bagi mendapat rawatan sewajarnya ya. Caranya dengan menepuk bahagian badan (depan dan belakang) dengan menggunakan tapak tangan yang melengkung.

Untuk bayi, gunakan tepukan yang menggunakan dua jari kerana paru-paru bayi masih kecil. Alaskan dengan kain supaya bayi tidak rasa sakit semasa proses ini dilakukan. Manakala bagi yang berusia setahun ke atas, tepukan percussion boleh dilakukan dengan tapak tangan seakan-akan cawan (cupping).
petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, petua hilangkan batuk, petua hilangkan batuk anak, petua hilangkan batuk berkahak, petua hilangkan batuk kering, petua hilangkan batuk bayi, petua hilangkan batuk berkahak bayi, petua hilangkan batuk dan selsema bayi, balm cf rub tasneem naturel, balm cf rub merawat batuk, balm batuk dan selsema, petua hilangkan batuk anak kecil, tips hilangkan batuk anak, testimoni balm cf rub tasneem naturel, balm tasneem naturel, anak batuk, anak batuk kering, anak batuk lama, anak batuk selsema, anak batuk berkahak, anak batuk malam, anak batuk berpanjangan, anak batuk dan muntah, anak batuk muntah, anak batuk waktu malam, anak batuk tak berhenti, bayi baru lahir batuk, petua hilangkan batuk bayi 4 bulan, petua hilangkan batuk bayi 3 bulan, petua hilangkan batuk dan gatal tekak bayi, essential oil untuk batuk berkahak, eo untuk bayi batuk, eo untuk batuk berkahak, e orc untuk bayi, eo untuk batuk dan selsema, eo untuk hidung tersumbat, eo untuk kahak, essential oil balm cf rub tasneem naturel

Tapi perlu ingat…… Sebelum teknik tepukan percussion dilakukan, pastikan bayi ataupun anak kita ‘puasa’ minum susu dua jam atau setengah jam sebelum teknik ini dilakukan. Bukan apa, takut muntah karang.


3. Mandi lemon

petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, petua hilangkan batuk, petua hilangkan batuk anak, petua hilangkan batuk berkahak, petua hilangkan batuk kering, petua hilangkan batuk bayi, petua hilangkan batuk berkahak bayi, petua hilangkan batuk dan selsema bayi, balm cf rub tasneem naturel, balm cf rub merawat batuk, balm batuk dan selsema, petua hilangkan batuk anak kecil, tips hilangkan batuk anak, testimoni balm cf rub tasneem naturel, balm tasneem naturel, anak batuk, anak batuk kering, anak batuk lama, anak batuk selsema, anak batuk berkahak, anak batuk malam, anak batuk berpanjangan, anak batuk dan muntah, anak batuk muntah, anak batuk waktu malam, anak batuk tak berhenti, bayi baru lahir batuk, petua hilangkan batuk bayi 4 bulan, petua hilangkan batuk bayi 3 bulan, petua hilangkan batuk dan gatal tekak bayi, essential oil untuk batuk berkahak, eo untuk bayi batuk, eo untuk batuk berkahak, e orc untuk bayi, eo untuk batuk dan selsema, eo untuk hidung tersumbat, eo untuk kahak, essential oil balm cf rub tasneem naturel

Letakkan beberapa hirisan lemon ke dalam mandian anak. Bau lemon dipercayai dapat membantu mengeringkan hingus bayi. Lagi pun lemon kaya dengan vitamin C yang bersifat antibakteria dan antiviral yang kuat serta sebagai kuasa boost immune system untuk lawan penyakit.

Cara Penyediaan :
Air suam + sebiji lemon
Ambil sebesen air suam dicampur dengan sebiji lemon yang telah dihiris nipis-nipis. Perah sedikit jusnya, akan terbentuk aroma yang sangat wangi daripada lemon dan masukkan anak kita sampai sebati. Haha gurau je. Biarkan anak-anak main air selama beberapa minit untuk anak serap wap lemon tadi dalam badan. Kemudian selesai sesi mandi lemon. Mesti anak rasa fresh je.

4. Urutan
Kajian menunjukkan bahawa urutan bayi mampu memberikan keselesaan kepada bayi. Bayi yang selalu diurut juga sangat mudah dijaga kerana jarang meragam. Biasanya kalau Mardhiyah batuk, Nur urut Mardhiyah dengan massage oil Tasneem Naturel (sekarang tukar nama Resty Oil). Nur akan rujuk 1 video dekat YouTube, cara mudah urut anak ketika batuk. Boleh la korang cuba sekali.

**Boleh dapatkan Resty Oil dari agent Tasneem Naturel yang sah. Klik SINI
petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, petua hilangkan batuk, petua hilangkan batuk anak, petua hilangkan batuk berkahak, petua hilangkan batuk kering, petua hilangkan batuk bayi, petua hilangkan batuk berkahak bayi, petua hilangkan batuk dan selsema bayi, balm cf rub tasneem naturel, balm cf rub merawat batuk, balm batuk dan selsema, petua hilangkan batuk anak kecil, tips hilangkan batuk anak, testimoni balm cf rub tasneem naturel, balm tasneem naturel, anak batuk, anak batuk kering, anak batuk lama, anak batuk selsema, anak batuk berkahak, anak batuk malam, anak batuk berpanjangan, anak batuk dan muntah, anak batuk muntah, anak batuk waktu malam, anak batuk tak berhenti, bayi baru lahir batuk, petua hilangkan batuk bayi 4 bulan, petua hilangkan batuk bayi 3 bulan, petua hilangkan batuk dan gatal tekak bayi, essential oil untuk batuk berkahak, eo untuk bayi batuk, eo untuk batuk berkahak, e orc untuk bayi, eo untuk batuk dan selsema, eo untuk hidung tersumbat, eo untuk kahak, essential oil balm cf rub tasneem naturel



5. Beri anak makan madu

petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, petua hilangkan batuk, petua hilangkan batuk anak, petua hilangkan batuk berkahak, petua hilangkan batuk kering, petua hilangkan batuk bayi, petua hilangkan batuk berkahak bayi, petua hilangkan batuk dan selsema bayi, balm cf rub tasneem naturel, balm cf rub merawat batuk, balm batuk dan selsema, petua hilangkan batuk anak kecil, tips hilangkan batuk anak, testimoni balm cf rub tasneem naturel, balm tasneem naturel, anak batuk, anak batuk kering, anak batuk lama, anak batuk selsema, anak batuk berkahak, anak batuk malam, anak batuk berpanjangan, anak batuk dan muntah, anak batuk muntah, anak batuk waktu malam, anak batuk tak berhenti, bayi baru lahir batuk, petua hilangkan batuk bayi 4 bulan, petua hilangkan batuk bayi 3 bulan, petua hilangkan batuk dan gatal tekak bayi, essential oil untuk batuk berkahak, eo untuk bayi batuk, eo untuk batuk berkahak, e orc untuk bayi, eo untuk batuk dan selsema, eo untuk hidung tersumbat, eo untuk kahak, essential oil balm cf rub tasneem naturel

Tahu tak masa awal-awal Nur kahwin, Nur dapat batuk teruk sampai hilang suara. Macam-macam jenis ubat Nur makan tapi tak lut juga. Akhirnya, last sekali Nur ikhtiar dengan madu. Alhamdulillah. Baik terus. Start dari tu, Nur akan kasi anak Nur, Mardhiyah madu bila dia batuk. Tapi ada syarat. Madu hanya sesuai digunakan untuk kanak-kanak umur 1 tahun ke atas. Ini adalah kerana madu mungkin mengandungi kuman bakteria yang boleh menghasilkan botulisme. Botulisme boleh meracuni bayi bawah umur 1 tahun kerana usus bayi yang belum cukup matang. Untuk keselamatan, pakar kanak-kanak telah menyaran supaya hanya memberi madu kepada kanak-kanak yang lebih tua atau yang berumur 1 tahun ke atas.


6. Jaga pemakanan

Ibu perlu menjaga pemakanan jika menyusu anak sepenuhnya. Ibu boleh banyakkan pengambilan makanan berkhasiat seperti sup ayam dan daging. Khasiatnya akan menghasilkan susu ibu yang lebih berkualiti dan sangat baik untuk bayi sebagai penawar sakit. Teruskan penyusuan secara eksklusif dengan lebih kerap walaupun anak batuk dan selsema.

petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, petua hilangkan batuk, petua hilangkan batuk anak, petua hilangkan batuk berkahak, petua hilangkan batuk kering, petua hilangkan batuk bayi, petua hilangkan batuk berkahak bayi, petua hilangkan batuk dan selsema bayi, balm cf rub tasneem naturel, balm cf rub merawat batuk, balm batuk dan selsema, petua hilangkan batuk anak kecil, tips hilangkan batuk anak, testimoni balm cf rub tasneem naturel, balm tasneem naturel, anak batuk, anak batuk kering, anak batuk lama, anak batuk selsema, anak batuk berkahak, anak batuk malam, anak batuk berpanjangan, anak batuk dan muntah, anak batuk muntah, anak batuk waktu malam, anak batuk tak berhenti, bayi baru lahir batuk, petua hilangkan batuk bayi 4 bulan, petua hilangkan batuk bayi 3 bulan, petua hilangkan batuk dan gatal tekak bayi, essential oil untuk batuk berkahak, eo untuk bayi batuk, eo untuk batuk berkahak, e orc untuk bayi, eo untuk batuk dan selsema, eo untuk hidung tersumbat, eo untuk kahak, essential oil balm cf rub tasneem naturel

Kalau anak dah start makan, pun kena kawal pemakanan anak tau. Nur akan selalu rujuk gambar di atas ni setiap kali Mardhiyah batuk atau selsema. Sangat membantu lagi-lagi kegemaran Mardhiyah adalah jagung. So bila dia batuk/selsema, Nur tak akan kasi dia makan jagung.


7. Minum air yang mencukupi

petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, petua hilangkan batuk, petua hilangkan batuk anak, petua hilangkan batuk berkahak, petua hilangkan batuk kering, petua hilangkan batuk bayi, petua hilangkan batuk berkahak bayi, petua hilangkan batuk dan selsema bayi, balm cf rub tasneem naturel, balm cf rub merawat batuk, balm batuk dan selsema, petua hilangkan batuk anak kecil, tips hilangkan batuk anak, testimoni balm cf rub tasneem naturel, balm tasneem naturel, anak batuk, anak batuk kering, anak batuk lama, anak batuk selsema, anak batuk berkahak, anak batuk malam, anak batuk berpanjangan, anak batuk dan muntah, anak batuk muntah, anak batuk waktu malam, anak batuk tak berhenti, bayi baru lahir batuk, petua hilangkan batuk bayi 4 bulan, petua hilangkan batuk bayi 3 bulan, petua hilangkan batuk dan gatal tekak bayi, essential oil untuk batuk berkahak, eo untuk bayi batuk, eo untuk batuk berkahak, e orc untuk bayi, eo untuk batuk dan selsema, eo untuk hidung tersumbat, eo untuk kahak, essential oil balm cf rub tasneem naturel

Walaupun kadang time anak batuk ni dia kurang minum dan juga makan akibat tak selesa tekak, kita kena paksa juga dia minum air secukupnya. Tapi jangan terlebih pula. Inilah pengambilan air yang disyorkan oleh Institut Perubatan Akademi Kebangsaan:

0 hingga 6 bulan: 700 ml (termasuk susu formula atau susu ibu)

7 hingga 12 bulan: 800 ml

1 hingga 3 tahun: 1300 ml

4 hingga 8 tahun: 1700 ml


Sila ambil perhatian bahawa nilai-nilai yang dinyatakan adalah untuk kanak-kanak yang sihat. Jika anak kita sakit dan minum apa-apa yang kurang daripada nilai yang disyorkan, kemungkinan besar dia tidak mendapat cecair yang mencukupi. Dengan meminum air yang mencukupi, sel-sel akan menjadi sihat dan terhidrat. Ini akan membantu anak kita pulih dengan lebih cepat. In shaa Allah.


8. Tinggikan kepala anak ketika tidur
petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, petua hilangkan batuk, petua hilangkan batuk anak, petua hilangkan batuk berkahak, petua hilangkan batuk kering, petua hilangkan batuk bayi, petua hilangkan batuk berkahak bayi, petua hilangkan batuk dan selsema bayi, balm cf rub tasneem naturel, balm cf rub merawat batuk, balm batuk dan selsema, petua hilangkan batuk anak kecil, tips hilangkan batuk anak, testimoni balm cf rub tasneem naturel, balm tasneem naturel, anak batuk, anak batuk kering, anak batuk lama, anak batuk selsema, anak batuk berkahak, anak batuk malam, anak batuk berpanjangan, anak batuk dan muntah, anak batuk muntah, anak batuk waktu malam, anak batuk tak berhenti, bayi baru lahir batuk, petua hilangkan batuk bayi 4 bulan, petua hilangkan batuk bayi 3 bulan, petua hilangkan batuk dan gatal tekak bayi, essential oil untuk batuk berkahak, eo untuk bayi batuk, eo untuk batuk berkahak, e orc untuk bayi, eo untuk batuk dan selsema, eo untuk hidung tersumbat, eo untuk kahak, essential oil balm cf rub tasneem naturel

Actually, Nur baru guna tips ni sejak Mardhiyah dah besar sikit atau dah setahun. Masa dia baby memang Nur tak amalkan penggunaan bantal. Cara meninggikan kepala sebenarnya dapat membantu anak kita bernafas dengan lebih selesa ketika batuk. Ia juga mengurangkan kekerapan batuk. Boleh menggunakan bantal yang kecil ataupun gulungkan tuala untuk meninggikan kepala anak. Ini adalah supaya kahak dan lendir tidak menggelitik bahagian tekak, yang boleh menyebabkan anak batuk tanpa berhenti. Justeru, anak dapat tidur dengan selesa dan masa pemulihan adalah lebih singkat. Yeay!


9. Rawat dengan essential oils

petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, petua hilangkan batuk, petua hilangkan batuk anak, petua hilangkan batuk berkahak, petua hilangkan batuk kering, petua hilangkan batuk bayi, petua hilangkan batuk berkahak bayi, petua hilangkan batuk dan selsema bayi, balm cf rub tasneem naturel, balm cf rub merawat batuk, balm batuk dan selsema, petua hilangkan batuk anak kecil, tips hilangkan batuk anak, testimoni balm cf rub tasneem naturel, balm tasneem naturel, anak batuk, anak batuk kering, anak batuk lama, anak batuk selsema, anak batuk berkahak, anak batuk malam, anak batuk berpanjangan, anak batuk dan muntah, anak batuk muntah, anak batuk waktu malam, anak batuk tak berhenti, bayi baru lahir batuk, petua hilangkan batuk bayi 4 bulan, petua hilangkan batuk bayi 3 bulan, petua hilangkan batuk dan gatal tekak bayi, essential oil untuk batuk berkahak, eo untuk bayi batuk, eo untuk batuk berkahak, e orc untuk bayi, eo untuk batuk dan selsema, eo untuk hidung tersumbat, eo untuk kahak, essential oil balm cf rub tasneem naturel

Kita sedia maklum kan kanak-kanak bawah 2 tahun sangat tak digalakkan untuk mengambil ubat batuk/selsema? Berdasarkan pengalaman, kalau pergi Klinik Kerajaan, doktor memang tak kasi ubat batuk. Doktor kata batuk akan pulih sendiri tapi mengambil sedikit masa. Memandangkan tiada ubat, dan Nur tak nak batuk Mardhiyah makin melarat, Nur pun ikhtiar merawat batuk anak dengan Balm CF-Rub dari Tasneem Naturel.  


Dalam balm CF-Rub ada 7 jenis essential oils yang sangat membantu ketika anak batuk. Sebagai contoh essential oil tea tree membantu mengurangkan masalah batuk, selsema dan masalah pernafasan. Malah, essential oil Cypress dapat melegakan saluran pernafasan tersumbat dan menghilangkan kahak yang terkumpul di saluran pernafasan serta paru-paru. Terdapat juga essential oil Frankincense yang dapat menguatkan system imun tubuh badan anak kita. Lagipun anak kecil ni tak pandai buang kahak sendiri tak macam kita yang dewasa ni. So dengan sapuan kerap balm CF-Rub dapat bantu anak buang kahak/lendir dengan cara muntah atau najis berlendir.

petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, petua hilangkan batuk, petua hilangkan batuk anak, petua hilangkan batuk berkahak, petua hilangkan batuk kering, petua hilangkan batuk bayi, petua hilangkan batuk berkahak bayi, petua hilangkan batuk dan selsema bayi, balm cf rub tasneem naturel, balm cf rub merawat batuk, balm batuk dan selsema, petua hilangkan batuk anak kecil, tips hilangkan batuk anak, testimoni balm cf rub tasneem naturel, balm tasneem naturel, anak batuk, anak batuk kering, anak batuk lama, anak batuk selsema, anak batuk berkahak, anak batuk malam, anak batuk berpanjangan, anak batuk dan muntah, anak batuk muntah, anak batuk waktu malam, anak batuk tak berhenti, bayi baru lahir batuk, petua hilangkan batuk bayi 4 bulan, petua hilangkan batuk bayi 3 bulan, petua hilangkan batuk dan gatal tekak bayi, essential oil untuk batuk berkahak, eo untuk bayi batuk, eo untuk batuk berkahak, e orc untuk bayi, eo untuk batuk dan selsema, eo untuk hidung tersumbat, eo untuk kahak, essential oil balm cf rub tasneem naturel
Muntah lendir beberapa ketika sapu balm CF-Rub

Sebab tu, setiap kali Mardhiyah batuk mahupun selsema, Nur memang akan sapu dengan lebih kerap balm CF-Rub pada tapak kaki, belakang badan, dada, leher dan hidung Mardhiyah. Kesannya, Mardhiyah akan muntah kahak/lendir dan najis Mardhiyah juga sedikit berlendir. Apabila lendir/kahak cepat dinyahkan dari sistem pernafasan, in shaa Allah dapat mempercepatkan lagi kadar penyembuhan batuk anak.   

**Boleh dapatkan balm CF-Rub dari agent Tasneem Naturel yang sah. Klik SINI 


10. Berdoa dan tawakal moga Allah memberikan kesembuhan buat anak kita

Tidak ada yang dapat memberikan kesembuhan buat anak kita dari sakit melainkan Allah SWT. Tidak ada kesembuhan kecuali kesembuhan yang berasal dari-Nya.


Walaupun demikan, seorang mukmin mestilah berikhtiar untuk mengubati sakit. Ini adalah kerana Rasulullah s.a.w. bersabda:

 Tidaklah Allah menurukan suatu penyakit, kecuali Allah juga menurunkan ubatnya - HR Bukhari 5354.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  

Semoga perkongsian Nur ini bermanfaat untuk mereka yang membacanya. Maaf andai ada tersalah kata atau petua yang di kongsikan ini tidak praktikal bagi pihak korang. Maklumlah, baru setahun jagung jadi ibu. In shaa Allah akan dimantapkan lagi ilmu di dada demi agama, bangsa dan negara. Cewah! 



Post a comment

19 Comments

  1. Bagus info Nur..sekarang ni macam-macam penyakit dan anak-anak sekarang mudah kena sakit, cegah sebelum parah..

    ReplyDelete
  2. Thank you for sharing. Can be used for my baby niece.

    ReplyDelete
  3. Yes. Honey, essential oils, and lemon bath is good for curing cough. Baca Post you NIe buat I rasa tringin Kak nak Mandi lemon bath. Hehehe.

    ReplyDelete
  4. Yes. Honey, essential oils, and lemon bath is good for curing cough. Baca Post you NIe buat I rasa tringin Kak nak Mandi lemon bath. Hehehe.

    ReplyDelete
  5. tips yang bagus dan memang perlu diberi perhatian oleh semua ibu bapa. mek dahulunya memang takot sangat bila anak kedua start selesema sebab dia akan buat batuk berkahak. macam-macam cara gak la duk try and error.

    ReplyDelete
  6. Selalu bagi rehat yg cukup dgn mandi lemon je. Tak pernah lagi cuba urut . Selalu anak geli2 je kena urut. Lepas ni boleh la try kaedah ni. Tq for sharing ya

    ReplyDelete
  7. Tips yang bagus. Kadang2 tak tahu macam mana nak ubat batuk ni terutama untuk kanak-kanak. Boleh Qiss simpan tips ni untuk panduan masa depan

    ReplyDelete
  8. terima kasih sharing tips ni, memang kalau anak tak sihat kita parents akan rasa risau. tips ni bagus sebab gunakan bahan yang semulajadi tanpa kesan sampingan.

    ReplyDelete
  9. Satu perkongsian yang cukup baik dan harus diketahui oleh ibu ibu yang pertama kali bersalin dan ada anak kecil.

    ReplyDelete
  10. Wah. Banyak petua yang dikongsi. Thanks a lot sebab anak saudara Rawlins sejenis yang tak pandai nak membuang kahak. Nanti nak share info nie dengan mak dia la. Thanks again.

    ReplyDelete
  11. Tips yang sangat bagus. Boleh praktikkan pada anak2..malah kalau sy sendiri batuk sy mmg akan minum honey.

    ReplyDelete
  12. Thank you share tips ni. No. 8 tu memang selalu buat supaya anak senang nak bernafas

    ReplyDelete
  13. kesiannya mardhiyah time batuk..moga Allah sentiasa bagi kesihatan yang baik buat Nur dan family..

    ReplyDelete
  14. Terbaik tips ni. Anak anak kecil pun tak boleh nak bergantung kat ubat especially ubat selsema dan ubat batuk. Ada natural remedies camni memang sangat membantu.

    ReplyDelete
  15. bab nak diet tu yg payahnya sikit. especially kalau biarkan anak2 makan ikut dan je kan

    ReplyDelete
  16. Saya pun belajar teknik tepukan tu. Sangat membantu terutama bg mereka yg ada anakmkecil. Mmg kahak senang keluar

    ReplyDelete
  17. kalau mandi lemon tu elok tak untuk dewasa? Bila cuaca tak elok dekat luar, kita pun tak la kuat mana nak hadap. Ilmu baru bab teknik tepukan tu

    ReplyDelete
  18. Kalau anak2 start batuk or selsema mmg akan ssh hati sbb nanti msti amik masa yg lama nak sembuh.. Lepas ni boleh la try teknik ni.. Tq for sharing

    ReplyDelete
  19. Thank you for sharing this great info about taking care our love ones. Great to know that nowadays there is product that can cater this problem

    ReplyDelete