3 KEKURANGAN HAND SANITIZER YANG BERASASKAN ALCOHOL - DeCamellia

3 KEKURANGAN HAND SANITIZER YANG BERASASKAN ALCOHOL

Hand sanitizer digunakan selepas mencuci tangan atau untuk masa-masa ketika sabun dan air tidak tersedia. Hand sanitizer kini boleh didapati dalam semburan, kain lap, dan gel. Kebiasanya hand sanitizer adalah berasaskan alkohol. Tetapi adakah anda tahu bahawa terdapat kelemahan kepada hand sanitizer berasaskan alkohol, terutamanya kepada golongan kanak-kanak?

hand sanitizer tasneem naturel, tasneem naturel, Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, hand sanitizer, Dettol hand sanitizer Malaysia, antabax hand sanitizer, softa man hand sanitizer, skygel hand sanitizer, hand sanitizer Watson, hand sanitizer Watson Malaysia, pembekal hand sanitizer, hand sanitizer Dettol, hand sanitizer untuk pegang bayi, jenama hand sanitizer yang bagus, kelebihan hand sanitizer, cara guna hand sanitizer, kepentingan hand sanitizer, termakan hand sanitizer, kebaikan dan keburukan hand sanitizer, hand sanitizer bayi, hand sanitizer terbaik untuk bayi, hand sanitizer sebelum memgang bayi, hand sanitizer yang bagus untuk bayi, hand sanitizer untuk bayi, hand sanitizer aman untuk bayi

Kekurangan Hand Sanitizer Berasaskan Alcohol

1. Ketoksikan Alkohol
Kebanyakan cecair hand sanitizer cecair mengandungi sejumlah besar ethyl atau isopropyl alcohol. Oleh itu, hand sanitizer harus disimpan dari jangkauan anak dan hanya boleh digunakan dengan pengawasan orang dewasa. Jika tertelan, ketoksikan alkohol boleh menyebabkan keracunan alkohol. Malah, dari 2011 hingga 2015, pusat kawalan racun A.S. menerima hampir 85,000 panggilan mengenai pendedahan hand sanitizer berdasarkan alkohol di kalangan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak mungkin lebih tertarik untuk menelan hand sanitizer yang wangi, berwarna cerah, dan juga bungkusan hand sanitizer yang menarik. Untuk mengelakkan pengambilan dan keracunan, beli hand sanitizer dengan topi penutup yang mesra kanak-kanak, pastikan pembersih tidak dapat dijangkau oleh kanak-kanak, atau hanya membeli hand sanitizer yang berkesan dan bukan berasaskan alkohol keluaran syarikat dan juga jenama yang anda percayai.

2. Kulit Kering dan Risiko Jangkitan
Apabila digunakan terlalu kerap, hand sanitizer berasaskan alkohol boleh mencuci minyak semula jadi kulit anda, yang boleh menyebabkan pengeringan dan keretakan. Kulit dehidrasi boleh menjadi tidak menarik dan menjengkelkan, dan ia mungkin menyebabkan satu atau lebih gejala seperti berikut:
  • Gatal-gatal
  • Sedikit mengelupas dan besisik
  • Garis halus atau retak
  • Warna kulit seakan kelabu asap
  • Kemerahan
  • Keretakan teruk yang boleh berdarah
Kekeringan dan keretakan kulit boleh menyebabkan titik kemasukan kuman untuk memasuki badan dan menyebabkan jangkitan. Di samping itu, jika anda terdedah kepada ekzema, kekeringan berlebihan dapat mengaktifkan penyakit, menyebabkan kemerahan, retak, dan keradangan menjadi lebih teruk. Komplikasi ini berkemungkinan besar berlaku apabila mekanisme perlindungan kulit anda sangat terancam.

3. Risiko Bahaya Kebakaran

Kebanyak hand sanitizer di pasaran mengandungi jumlah alkohol yang tinggi, cukup untuk dianggap sebagai bahaya kebakaran. Malah, hand sanitizer berasaskan alkohol diklasifikasikan sebagai bahan-bahan Cecair Kelas I yang mudah terbakar, yang bermaksud mereka mempunyai titik kilat (flashpoint) kurang daripada 100 darjah Fahrenheit" (sumber). OSHA mempunyai garis panduan khusus mengenai penyimpanan dan penggunaan cecair mudah terbakar ini:

  • Bersihkan hand sanitizer yang tumpah dengan menggunkan air serta-merta.
  • Simpan hand sanitizer berasaskan alkohol dari semua sumber haba dan pencucuhan, termasuk bunga api, api terbuka, dan kedai elektrik.
  • Jangan biarkan kanak-kanak menggunakan hand sanitizer kecuali diselia dengan betul oleh orang dewasa.
  • Simpan bahan pembasuh tangan berasaskan alkohol di lokasi selamat yang tidak mengalami suhu yang sangat panas.

Sekiranya anda tidak mengikuti langkah-langkah keselamatan kebakaran apabila menggunakan hand sanitizer berasaskan alkohol, akibatnya boleh menjadi teruk. Mengapa tidak menggunakan produk tanpa alkohol?

. . . . . . . . . . . . . . . . . 

Hand Sanitizer Tanpa Alcohol Tasneem Naturel

hand sanitizer tasneem naturel, tasneem naturel, Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, hand sanitizer, Dettol hand sanitizer Malaysia, antabax hand sanitizer, softa man hand sanitizer, skygel hand sanitizer, hand sanitizer Watson, hand sanitizer Watson Malaysia, pembekal hand sanitizer, hand sanitizer Dettol, hand sanitizer untuk pegang bayi, jenama hand sanitizer yang bagus, kelebihan hand sanitizer, cara guna hand sanitizer, kepentingan hand sanitizer, termakan hand sanitizer, kebaikan dan keburukan hand sanitizer, hand sanitizer bayi, hand sanitizer terbaik untuk bayi, hand sanitizer sebelum memgang bayi, hand sanitizer yang bagus untuk bayi, hand sanitizer untuk bayi, hand sanitizer aman untuk bayi

hand sanitizer tasneem naturel, tasneem naturel, Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, hand sanitizer, Dettol hand sanitizer Malaysia, antabax hand sanitizer, softa man hand sanitizer, skygel hand sanitizer, hand sanitizer Watson, hand sanitizer Watson Malaysia, pembekal hand sanitizer, hand sanitizer Dettol, hand sanitizer untuk pegang bayi, jenama hand sanitizer yang bagus, kelebihan hand sanitizer, cara guna hand sanitizer, kepentingan hand sanitizer, termakan hand sanitizer, kebaikan dan keburukan hand sanitizer, hand sanitizer bayi, hand sanitizer terbaik untuk bayi, hand sanitizer sebelum memgang bayi, hand sanitizer yang bagus untuk bayi, hand sanitizer untuk bayi, hand sanitizer aman untuk bayi

hand sanitizer tasneem naturel, tasneem naturel, Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, hand sanitizer, Dettol hand sanitizer Malaysia, antabax hand sanitizer, softa man hand sanitizer, skygel hand sanitizer, hand sanitizer Watson, hand sanitizer Watson Malaysia, pembekal hand sanitizer, hand sanitizer Dettol, hand sanitizer untuk pegang bayi, jenama hand sanitizer yang bagus, kelebihan hand sanitizer, cara guna hand sanitizer, kepentingan hand sanitizer, termakan hand sanitizer, kebaikan dan keburukan hand sanitizer, hand sanitizer bayi, hand sanitizer terbaik untuk bayi, hand sanitizer sebelum memgang bayi, hand sanitizer yang bagus untuk bayi, hand sanitizer untuk bayi, hand sanitizer aman untuk bayi

Memperkenalkan Hand Sanitizer dari Tasneem Naturel.

Mengandungi 2 pilihan yang mempunyai bauan yang sangat memikat dan sesuai untuk digunakan oleh semua ahli keluarga, iaitu :

  • Geranium (bau seperti air sirap bandung)
  • Berry (bau seperti Carrie Junior)

Kenapa Perlu Memilih Hand Sanitizer Tasneem Naturel?
  • Tanpa alcohol yang berbahaya
  • Tanpa bahan sintetik
  • Menggunakan ekstrak sireh sebagai pembunuh kuman
  • Pekat dan likat. Lambat habis walaupun penggunaan hari-hari
  • Wangi dan tak berbau ubat
  • Tidak melekit
  • Kulit terasa lembut selepas menggunakannya

Berikut merupakan isi kandungan kedua-dua Hand Sanitizer ini:

hand sanitizer tasneem naturel, tasneem naturel, Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, hand sanitizer, Dettol hand sanitizer Malaysia, antabax hand sanitizer, softa man hand sanitizer, skygel hand sanitizer, hand sanitizer Watson, hand sanitizer Watson Malaysia, pembekal hand sanitizer, hand sanitizer Dettol, hand sanitizer untuk pegang bayi, jenama hand sanitizer yang bagus, kelebihan hand sanitizer, cara guna hand sanitizer, kepentingan hand sanitizer, termakan hand sanitizer, kebaikan dan keburukan hand sanitizer, hand sanitizer bayi, hand sanitizer terbaik untuk bayi, hand sanitizer sebelum memgang bayi, hand sanitizer yang bagus untuk bayi, hand sanitizer untuk bayi, hand sanitizer aman untuk bayi

hand sanitizer tasneem naturel, tasneem naturel, Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, hand sanitizer, Dettol hand sanitizer Malaysia, antabax hand sanitizer, softa man hand sanitizer, skygel hand sanitizer, hand sanitizer Watson, hand sanitizer Watson Malaysia, pembekal hand sanitizer, hand sanitizer Dettol, hand sanitizer untuk pegang bayi, jenama hand sanitizer yang bagus, kelebihan hand sanitizer, cara guna hand sanitizer, kepentingan hand sanitizer, termakan hand sanitizer, kebaikan dan keburukan hand sanitizer, hand sanitizer bayi, hand sanitizer terbaik untuk bayi, hand sanitizer sebelum memgang bayi, hand sanitizer yang bagus untuk bayi, hand sanitizer untuk bayi, hand sanitizer aman untuk bayi


APA KATA MEREKA?


hand sanitizer tasneem naturel, tasneem naturel, Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, hand sanitizer, Dettol hand sanitizer Malaysia, antabax hand sanitizer, softa man hand sanitizer, skygel hand sanitizer, hand sanitizer Watson, hand sanitizer Watson Malaysia, pembekal hand sanitizer, hand sanitizer Dettol, hand sanitizer untuk pegang bayi, jenama hand sanitizer yang bagus, kelebihan hand sanitizer, cara guna hand sanitizer, kepentingan hand sanitizer, termakan hand sanitizer, kebaikan dan keburukan hand sanitizer, hand sanitizer bayi, hand sanitizer terbaik untuk bayi, hand sanitizer sebelum memgang bayi, hand sanitizer yang bagus untuk bayi, hand sanitizer untuk bayi, hand sanitizer aman untuk bayi

hand sanitizer tasneem naturel, tasneem naturel, Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, hand sanitizer, Dettol hand sanitizer Malaysia, antabax hand sanitizer, softa man hand sanitizer, skygel hand sanitizer, hand sanitizer Watson, hand sanitizer Watson Malaysia, pembekal hand sanitizer, hand sanitizer Dettol, hand sanitizer untuk pegang bayi, jenama hand sanitizer yang bagus, kelebihan hand sanitizer, cara guna hand sanitizer, kepentingan hand sanitizer, termakan hand sanitizer, kebaikan dan keburukan hand sanitizer, hand sanitizer bayi, hand sanitizer terbaik untuk bayi, hand sanitizer sebelum memgang bayi, hand sanitizer yang bagus untuk bayi, hand sanitizer untuk bayi, hand sanitizer aman untuk bayi

hand sanitizer tasneem naturel, tasneem naturel, Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, hand sanitizer, Dettol hand sanitizer Malaysia, antabax hand sanitizer, softa man hand sanitizer, skygel hand sanitizer, hand sanitizer Watson, hand sanitizer Watson Malaysia, pembekal hand sanitizer, hand sanitizer Dettol, hand sanitizer untuk pegang bayi, jenama hand sanitizer yang bagus, kelebihan hand sanitizer, cara guna hand sanitizer, kepentingan hand sanitizer, termakan hand sanitizer, kebaikan dan keburukan hand sanitizer, hand sanitizer bayi, hand sanitizer terbaik untuk bayi, hand sanitizer sebelum memgang bayi, hand sanitizer yang bagus untuk bayi, hand sanitizer untuk bayi, hand sanitizer aman untuk bayi
"Bau best! Tiada bau ubat langsung"

hand sanitizer tasneem naturel, tasneem naturel, Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, hand sanitizer, Dettol hand sanitizer Malaysia, antabax hand sanitizer, softa man hand sanitizer, skygel hand sanitizer, hand sanitizer Watson, hand sanitizer Watson Malaysia, pembekal hand sanitizer, hand sanitizer Dettol, hand sanitizer untuk pegang bayi, jenama hand sanitizer yang bagus, kelebihan hand sanitizer, cara guna hand sanitizer, kepentingan hand sanitizer, termakan hand sanitizer, kebaikan dan keburukan hand sanitizer, hand sanitizer bayi, hand sanitizer terbaik untuk bayi, hand sanitizer sebelum memgang bayi, hand sanitizer yang bagus untuk bayi, hand sanitizer untuk bayi, hand sanitizer aman untuk bayi
"Elok meresap tak melekit"

hand sanitizer tasneem naturel, tasneem naturel, Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, hand sanitizer, Dettol hand sanitizer Malaysia, antabax hand sanitizer, softa man hand sanitizer, skygel hand sanitizer, hand sanitizer Watson, hand sanitizer Watson Malaysia, pembekal hand sanitizer, hand sanitizer Dettol, hand sanitizer untuk pegang bayi, jenama hand sanitizer yang bagus, kelebihan hand sanitizer, cara guna hand sanitizer, kepentingan hand sanitizer, termakan hand sanitizer, kebaikan dan keburukan hand sanitizer, hand sanitizer bayi, hand sanitizer terbaik untuk bayi, hand sanitizer sebelum memgang bayi, hand sanitizer yang bagus untuk bayi, hand sanitizer untuk bayi, hand sanitizer aman untuk bayi
"Pekat, wangi, bila kat kulit smooth je"

BERMINAT DENGAN HAND SANITIZER TASNEEM NATUREL? 
KLIK ICON WHATSAPP DI BAWAH :)







3 KEKURANGAN HAND SANITIZER YANG BERASASKAN ALCOHOL 3 KEKURANGAN HAND SANITIZER YANG BERASASKAN ALCOHOL Reviewed by Decamellia on Wednesday, March 20, 2019 Rating: 5

20 comments:

  1. bagus lah info awak sgt detail pasal hand sanitiser ni.. skg saya dah tahu

    ReplyDelete
  2. Kita tak tahu pulak hand Sanitizer ni ada mengandungi alcohol..
    Bahaya juga rupanya hand sanitizer ni ye. Lagi lagi kalau anak kecik ter-ambil dan buat main..
    Thank you share info ni..
    Kalau tasneem dah keluarkan hand Sanitizer, nti boleh la beli jenama tu je. Tentunya selamat digunakan,kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya. kene check klu yg kt rumah ade alcohol, kena hati2 laa simpan baik2.
      Btw, Tasneem Naturel mmg dah keluarkan natural-based hand sanitizer. Boleh contact Nur ya

      Delete
  3. Wahh..malaysian product. Hand sanitizer lagi. Mungkin blh cuba nnt ni sbb mmg hand sanitizer mmg produk wajib bawak bersama p mana pun mmg ada kat rumah. Tp kat rumah i pakai yg jenis hospital punya tu..

    ReplyDelete
  4. Betul, kalau salah pilih produk, nanti kulit makin kering pulak. Hand sanitizer ni penting gak lg² yg ada anak. Bawak main sana sini kena selalu sanitize kuman kita tak nampak kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah betul. Nak pergi mana2 tempat awam mmg kena sapu dulu hand sanitizer. Trauma dah anak kena hfmd 😭

      Delete
  5. Menatik. Boleh beli ni. Produk mcm ni baling betguna kalau nk g tandas awam haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa kan. Tp tak bermaksud takyah basuh tangan 😂

      Delete
  6. Wow thanks for sharing, yeah commercial products has a lot of unwanted ingredients, is this product safe for kids as well?

    ReplyDelete
  7. Yeah most welcome dear. All products from Tasneem Naturel are essential oil based and safe for newborn till an adult 😊

    ReplyDelete
  8. Tak pernah tahu pasal beza sanitizer yg mostly ada alcohol. Just tahu sanitizer tu bagus utk bunuh kuman je. Huhu. Now br realize better pakai yg natural.

    ReplyDelete
  9. woww.. bagusnya ada produk macam ni.. bagusnya Tasneem ni.. wujudkan produk yang selamat digunakan untuk dewasa dan kanak-kanak juga..

    ReplyDelete
  10. Terima kasih untuk info ni, sebelum ni ingatkan semua sanitizer tu sama ja & tidak mendatangkan kesan bahaya kepada pengguna.

    ReplyDelete
  11. I seldom use hand sanitizer.. feels cleaner to straightaway just go wash hands.. unless really can't find a place to wash hands.. hand sanitizer would be a great choice..

    ReplyDelete
  12. The hand sanitizer gel gadget starter pack and comprises of a distributor alongside three bundles of disinfecting gel and a solitary liter of tops off. This item demonstrations through the activity of furnishing liquor hand sterilizing and alongside the cutan froth sanitizer is additionally relevantly characterized under eco cordial cleanliness items since it is compelling against MRSA, organisms, germs and a large group of microscopic organisms. That it sticks to the EN1500 hostile to microbial standard.
    germaphobe

    ReplyDelete
  13. hai, maaf ye..sy nk tanya apa perlu buat jika hand sanitizer disembur pada seat kereta & bonet belakang kereta? Adakah bahaya jika enjin kereta dihidupkan?

    ReplyDelete

Powered by Blogger.