TIPS MERAWAT ANAK HFMD DI RUMAH - DeCamellia

TIPS MERAWAT ANAK HFMD DI RUMAH

Penyakit tangan, kaki dan mulut atau lebih dikenali sebagai penyakit HFMD (Hand Foot Mouth Disease) adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus CoxsackieMenurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), penyakit HFMD adalah endemik di Malaysia dan berlaku sepanjang tahun, serta mempunyai tren ’cyclical’ dengan kemuncak setiap tiga tahun.


tips merawat anak hfmd di rumah, anak hfmd, anak kena hfmd, penjagaan anak hfmd, pengalaman anak hfmd, anak terkena hfmd, anak demam hfmd, anak dijangkiti hfmd, menjaga anak hfmd, makanan anak hfmd, rawat anak hfmd, bayi kena hfmd, bayi terkena hfmd, bayi hfmd, penjagaan bayi hfmd, cara penjagaan bayi hfmd, makanan untuk bayi hfmd, cara merawat bayi hfmd, tanda bayi terkena hfmd, ubat untuk bayi hfmd, tanda bayi hfmd, tanda hfmd pada bayi dan anak kecil, soalan lazim hfmd, penyakit tangan kaki dan  mulut pada bayi, symptom anak hfmd, penyakit tangan kaki dan mulut, langkah utama cegah hfmd, cara merawat hfmd bayi, tanda hfmd bayi, tanda tanda hfmd dewasa, tanda hfmd sudah sembuh, symptom hfmd pada orang dewasa, rawatan hfmd di hospital, sabun mandi untuk hfmd, cara merawat hfmd kanak kanak



9 TANDA HFMD PADA BAYI & ANAK KECIL

  1. Demam yang tidak tinggi (suhu 38.2 darjah celcius)
  2. Sakit tekak
  3. Ulser pada tekak, mulut dan lidah
  4. Ruam / bintik-bintik berisi cecair (lepuhan kecil kita-kira 3 – 7 mm) pada tangan, pergelangan tangan, kaki dan kawasan lampin
  5. Sakit kepala
  6. Hilang selera makan
  7. Kurang menyusu (bayi)
Tanda-tanda lain juga termasuklah:
  • Cirit-birit
  • Muntah

Alkisahnya......

Sebulan yang lepas, anak Nur, Mardhiyah namanya, menghidap HFMD. Sangat meruntun hati seorang ibu bila tengok anaknya kurang ceria dan kurang aktif. Susu pun sikit-sikit je. Tidur malam pun tak lena. Tidur beberapa minit, bangun menangis. 3 4 malam juga kami laki bini sama-sama tidur-tidur ayam jaga Mardhiyah. Pujuk dia bila menangis.  Yela, budak kan. Belum boleh cakap. Nangis jela cara dia nak bagi tau dia tak selesa, dia sakit.

Lepas jumpa doktor, kami rawat dirumah je. Alhamdulillah, dalam seminggu  HFMD Mardhiyah dah baik, termasuklah bintik merah yang merebak tu. Meh nur share macam mana Nur rawat HFMD anak dirumah.



TIPS MERAWAT ANAK HFMD DI RUMAH

tips merawat anak hfmd di rumah, anak hfmd, anak kena hfmd, penjagaan anak hfmd, pengalaman anak hfmd, anak terkena hfmd, anak demam hfmd, anak dijangkiti hfmd, menjaga anak hfmd, makanan anak hfmd, rawat anak hfmd, bayi kena hfmd, bayi terkena hfmd, bayi hfmd, penjagaan bayi hfmd, cara penjagaan bayi hfmd, makanan untuk bayi hfmd, cara merawat bayi hfmd, tanda bayi terkena hfmd, ubat untuk bayi hfmd, tanda bayi hfmd, tanda hfmd pada bayi dan anak kecil, soalan lazim hfmd, penyakit tangan kaki dan  mulut pada bayi, symptom anak hfmd, penyakit tangan kaki dan mulut, langkah utama cegah hfmd, cara merawat hfmd bayi, tanda hfmd bayi, tanda tanda hfmd dewasa, tanda hfmd sudah sembuh, symptom hfmd pada orang dewasa, rawatan hfmd di hospital, sabun mandi untuk hfmd, cara merawat hfmd kanak kanak
5 barang yang diperlukan untuk merawat anak HFMD di rumah

Antara barang yang Nur guna dalam usaha untuk merawat Mardhiyah di rumah ialah:

1) Balm CF - Rub Tasneem Naturel
Selain jelum dengan tuala basah, Nur juga guna balm CF Rub untuk kawal suhu badan Mardhiyah. Hanya perlu sapu di tapak kaki, bahagian tulang belakang, kawasan dada dan kawasan leher. Alhamdulillah, suhu badan Mardhiyah terkawal dan tak perlu untuk makan ubat demam. 
(*Oh ya. Thermometer perlu ada ya. Supaya mudah untuk kita periksa suhu anak secara berkala)

**Boleh dapatkan balm CF-Rub dari agent Tasneem Naturel yang sah. Klik SINI 

2) Balm Skeenz Tasneem Naturel
Ruam atau bintik merah yang ada di kawasan tangan, kaki dan mulut tu yang mustahak untuk kita pulihkan supaya tak merebak dengan lebih banyak. Sebab ruam ni sakit tau. Buat anak tak selesa. Hanya sapuan nipis balm Skeenz sahaja diperlukan pada kawasan ruam tersebut. Dari hari ke hari, ruam pun kering dengan cepat dan tak merebak dengan lebih banyak.

**Boleh dapatkan balm Skeenz dari agent Tasneem Naturel yang sah. Klik SINI

tips merawat anak hfmd di rumah, anak hfmd, anak kena hfmd, penjagaan anak hfmd, pengalaman anak hfmd, anak terkena hfmd, anak demam hfmd, anak dijangkiti hfmd, menjaga anak hfmd, makanan anak hfmd, rawat anak hfmd, bayi kena hfmd, bayi terkena hfmd, bayi hfmd, penjagaan bayi hfmd, cara penjagaan bayi hfmd, makanan untuk bayi hfmd, cara merawat bayi hfmd, tanda bayi terkena hfmd, ubat untuk bayi hfmd, tanda bayi hfmd, tanda hfmd pada bayi dan anak kecil, soalan lazim hfmd, penyakit tangan kaki dan  mulut pada bayi, symptom anak hfmd, penyakit tangan kaki dan mulut, langkah utama cegah hfmd, cara merawat hfmd bayi, tanda hfmd bayi, tanda tanda hfmd dewasa, tanda hfmd sudah sembuh, symptom hfmd pada orang dewasa, rawatan hfmd di hospital, sabun mandi untuk hfmd, cara merawat hfmd kanak kanak
Bintik merah yang baru tumbuh

tips merawat anak hfmd di rumah, anak hfmd, anak kena hfmd, penjagaan anak hfmd, pengalaman anak hfmd, anak terkena hfmd, anak demam hfmd, anak dijangkiti hfmd, menjaga anak hfmd, makanan anak hfmd, rawat anak hfmd, bayi kena hfmd, bayi terkena hfmd, bayi hfmd, penjagaan bayi hfmd, cara penjagaan bayi hfmd, makanan untuk bayi hfmd, cara merawat bayi hfmd, tanda bayi terkena hfmd, ubat untuk bayi hfmd, tanda bayi hfmd, tanda hfmd pada bayi dan anak kecil, soalan lazim hfmd, penyakit tangan kaki dan  mulut pada bayi, symptom anak hfmd, penyakit tangan kaki dan mulut, langkah utama cegah hfmd, cara merawat hfmd bayi, tanda hfmd bayi, tanda tanda hfmd dewasa, tanda hfmd sudah sembuh, symptom hfmd pada orang dewasa, rawatan hfmd di hospital, sabun mandi untuk hfmd, cara merawat hfmd kanak kanak
Bintik merah yang sudah mula kering

3) Hand Sanitizer Tasneem Naturel

tips merawat anak hfmd di rumah, anak hfmd, anak kena hfmd, penjagaan anak hfmd, pengalaman anak hfmd, anak terkena hfmd, anak demam hfmd, anak dijangkiti hfmd, menjaga anak hfmd, makanan anak hfmd, rawat anak hfmd, bayi kena hfmd, bayi terkena hfmd, bayi hfmd, penjagaan bayi hfmd, cara penjagaan bayi hfmd, makanan untuk bayi hfmd, cara merawat bayi hfmd, tanda bayi terkena hfmd, ubat untuk bayi hfmd, tanda bayi hfmd, tanda hfmd pada bayi dan anak kecil, soalan lazim hfmd, penyakit tangan kaki dan  mulut pada bayi, symptom anak hfmd, penyakit tangan kaki dan mulut, langkah utama cegah hfmd, cara merawat hfmd bayi, tanda hfmd bayi, tanda tanda hfmd dewasa, tanda hfmd sudah sembuh, symptom hfmd pada orang dewasa, rawatan hfmd di hospital, sabun mandi untuk hfmd, cara merawat hfmd kanak kanak

Sistem tubuh badan anak yang terkena HFMD masih lagi belum stabil. Perlukan extra protection pada saat-saat kritikal ni. Jadi Nur menggunakan hand sanitizer pada tangan Mardhiyah dan juga tangan Nur sendiri. Taknak kuman-kuman jahat menjangkiti Mardhiyah yang tengah sakit dan juga untuk perlindungan diri Nur yang merawat juga.

Oh ya, hand sanitizer dari Tasneem Naturel ni 100% menggunakan bahan semulajadi dan tiada alcohol. Jadi sangat selamat untuk anak-anak menggunakannya.

**Boleh dapatkan hand sanitizer dari agent Tasneem Naturel yang sah. Klik SINI


4) Gengigel Spray
Ubat untuk ulcer yang menyakitkan tu. Halakan saje batang spray pada mulut anak, spray 2 kali sehari. Agak mencabar nak spray sebab Mardhiyah dah kenal benda alah ni. Tapi nangis nya kejap aje. Boleh dapatkan Gengigel spray ni di farmasi ya.

tips merawat anak hfmd di rumah, anak hfmd, anak kena hfmd, penjagaan anak hfmd, pengalaman anak hfmd, anak terkena hfmd, anak demam hfmd, anak dijangkiti hfmd, menjaga anak hfmd, makanan anak hfmd, rawat anak hfmd, bayi kena hfmd, bayi terkena hfmd, bayi hfmd, penjagaan bayi hfmd, cara penjagaan bayi hfmd, makanan untuk bayi hfmd, cara merawat bayi hfmd, tanda bayi terkena hfmd, ubat untuk bayi hfmd, tanda bayi hfmd, tanda hfmd pada bayi dan anak kecil, soalan lazim hfmd, penyakit tangan kaki dan  mulut pada bayi, symptom anak hfmd, penyakit tangan kaki dan mulut, langkah utama cegah hfmd, cara merawat hfmd bayi, tanda hfmd bayi, tanda tanda hfmd dewasa, tanda hfmd sudah sembuh, symptom hfmd pada orang dewasa, rawatan hfmd di hospital, sabun mandi untuk hfmd, cara merawat hfmd kanak kanak

5) Cool Fever
Semua maklumkan kegunaan cool fever ni. So macam biasalah, tampal kat dahi anak. Tapi Mardhiyah ni selalu rasa insecure dengan benda-benda melekat kat muka dia. So guna time dia tidur ajelah. Kalau tak, tampal tanggal jela kerjanya nanti.


tips merawat anak hfmd di rumah, anak hfmd, anak kena hfmd, penjagaan anak hfmd, pengalaman anak hfmd, anak terkena hfmd, anak demam hfmd, anak dijangkiti hfmd, menjaga anak hfmd, makanan anak hfmd, rawat anak hfmd, bayi kena hfmd, bayi terkena hfmd, bayi hfmd, penjagaan bayi hfmd, cara penjagaan bayi hfmd, makanan untuk bayi hfmd, cara merawat bayi hfmd, tanda bayi terkena hfmd, ubat untuk bayi hfmd, tanda bayi hfmd, tanda hfmd pada bayi dan anak kecil, soalan lazim hfmd, penyakit tangan kaki dan  mulut pada bayi, symptom anak hfmd, penyakit tangan kaki dan mulut, langkah utama cegah hfmd, cara merawat hfmd bayi, tanda hfmd bayi, tanda tanda hfmd dewasa, tanda hfmd sudah sembuh, symptom hfmd pada orang dewasa, rawatan hfmd di hospital, sabun mandi untuk hfmd, cara merawat hfmd kanak kanak
Gigih buat lawak depan Mardhiyah untuk dapatkan gambar ulcer kat hujung lidah tu


Kepada ibu bapa ataupun penjaga di luar sana, 

Sila peka akan perubahan anak anda ya. Mula-mula masa Mardhiyah ada ulcer, kami ingatkan cuma ulcer semata sebab cuaca panas. Rupa-rupanya, kena HFMD daaaa. Bila rasa anak tu dah lain dari biasa, bawa anak ke klinik berdekatan. Kuarantin anak tu tau. Elakkan pergi ke tempat banyak orang supaya tak menjangkiti orang lain. 

Bagi mereka yang ingin dapatkan produk Tasneem Naturel dari agent yang sah, sila klik SINI okey. Terima kasih.

TIPS MERAWAT ANAK HFMD DI RUMAH TIPS MERAWAT ANAK HFMD DI RUMAH Reviewed by Decamellia on Saturday, January 04, 2020 Rating: 5

3 comments:

  1. sama macam anak kembar saya dulu. ingatkan kena ulser dan demam biasa, rupanya hfmd :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn. Bila ruam dia lain macam rupa, pastu belek tangan & kaki ada juga ruam, terus pergi klinik. Hmmmm pengalaman

      Delete
  2. izin share ya admin :)
    buruan gabung bersama kami,aman dan terpercaya
    ayuk... daftar, main dan menangkan
    Line : agen365
    WA : +855 87781483 :)
    Silakan di add ya contaknya dan Bergabung juga ya :)
    Ditunggu ya Bosku :)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.