Pengalaman Best di UK Farm Agro Resort Bersama Anak - DeCamellia

Pengalaman Best di UK Farm Agro Resort Bersama Anak



Alhamdulillah, setelah sekian lama aimed nak datang sini, Allah izinkan juga Nur bawa Mardhiyah untuk mencipta kenangan yang akan dikenang Mardhiyah suatu hari nanti. Ecewah. Terima kasih kepada kakak iparku, sanggup datang dari JB dengan Arsyad untuk bawa kami ke sini. Tapi kunjungan kami kesini berempat tanpa kehadiran suami masing-masing ya. Fuh serius mencabar datang UK Farm Agro Resort bersama anak kecil tanpa suami.



Ok sebelum Nur cerita lebih lanjut tentang pengalaman di UK Farm Agro Resort, Nur nak share sedikit info tentang UK Farm Agro Resort:

UK Farm Agro Resort terletak di dalam kawasan UK Farm yang terdiri daripada beberapa gabungan ladang-ladang ternak tani di bawah Projek Pertanian Moden Kluang di bawah pemantauan Kementerian Pertanian Malaysia. UK Farm Agro Resort merupakan ladang ternakan kambing dan bebiri terbesar di Malaysia dengan keluasan 100 ekar dan jumlah kambing sebanyak 4000 ekor. Terdapat juga projek penanaman buah markisa seluas 15 ekar di mana kulit-kulit markisa di proses menjadi makanan kambing manakala isinya dijadikan jus minuman.

Perjalanan bermula...
Memandangkan sekarang ni Nur dah jadi orang Kluang, tak payah guna Google Maps pun nak sampai ke sini. Dari tepi jalan dah nampak signboard besar UK Farm Agro Resort. Terus je masuk pagar tu.

uk fram agro resort, uk farm, uk farm agro resort kluang johor, bercuti dalam lading new Zealand di ayer itam, pengalaman bermalam di uk farm agro resort, pengalaman pergi ke uk farm agro resort, review uk farm agro resort, uk farm agro resort review, pengalaman uk farm agro resort, jalan jalan ke uk farm agro resort kluang johor, harga tiket uk farm kluang, harga tiket uk farm agro resort, agro resort Malaysia, uk farm products, uk farm kluang entrance fee 2019, uk farm susu kambing, melawat uk farm kluang, uk farm package, uk farm agro resort Malaysia, uk agro resort leisure farm kluang johor Malaysia, uk farm agro resort johor, ada apa di uk farm kluang, ada apa di uk farm agro resort kluang johor, tempat best johor, tempat best kluang, aktiviti di uk farm agro resort kluang johor, agro tourism Malaysia, uk farm sdn bhd, tour package uk farm agro resort kluang johor, uk farm promotion 2019, uk farm promotion 2020, uk farm visit, melawat uk farm kluang, uk farm kluang blog, mini zoo kluang, tempat best kluang johor, tempat best bawa anak, ladang kluang, uk farm


uk fram agro resort, uk farm, uk farm agro resort kluang johor, bercuti dalam lading new Zealand di ayer itam, pengalaman bermalam di uk farm agro resort, pengalaman pergi ke uk farm agro resort, review uk farm agro resort, uk farm agro resort review, pengalaman uk farm agro resort, jalan jalan ke uk farm agro resort kluang johor, harga tiket uk farm kluang, harga tiket uk farm agro resort, agro resort Malaysia, uk farm products, uk farm kluang entrance fee 2019, uk farm susu kambing, melawat uk farm kluang, uk farm package, uk farm agro resort Malaysia, uk agro resort leisure farm kluang johor Malaysia, uk farm agro resort johor, ada apa di uk farm kluang, ada apa di uk farm agro resort kluang johor, tempat best johor, tempat best kluang, aktiviti di uk farm agro resort kluang johor, agro tourism Malaysia, uk farm sdn bhd, tour package uk farm agro resort kluang johor, uk farm promotion 2019, uk farm promotion 2020, uk farm visit, melawat uk farm kluang, uk farm kluang blog, mini zoo kluang, tempat best kluang johor, tempat best bawa anak, ladang kluang, uk farm

Untuk pengunjung yang first time masuk macam Nur ni, korang akan rasa pelik sikit dekat pagar depan. Sebab situasi dia kosong takde siapa pun yang jaga dekat guard house tu. Dont worry kawan. Korang terus je ke depan.

Korang kena drive 5km lagi untuk sampai ke reception UK Farm. Jauh kan? Jalan tanpa tar pulak tu. Hanya crusher run sahaja. Mungkin masih dalam proses nak buat jalan yang lebih proper agaknya. So sepanjang 5km ni Nur drive dalam 20-40km/h sahaja. Kalau drive pick up truck ni mesti sedap sikit. Berdesup je sampai reception.

Lepas bayar tiket masuk, pengunjung akan dibekalkan 1 beg plastik (lupa ambil gambar) berisi makanan haiwan. Tiket masuk agak mahal juga pada pendapat Nur. RM47.70 untuk dewasa dan RM37.10 untuk kanak-kanak berumur 3-12 tahun. Mungkin faktor transportation atau kawasan yang lapang memainkan peranan. Wallahua'lam.

uk fram agro resort, uk farm, uk farm agro resort kluang johor, bercuti dalam lading new Zealand di ayer itam, pengalaman bermalam di uk farm agro resort, pengalaman pergi ke uk farm agro resort, review uk farm agro resort, uk farm agro resort review, pengalaman uk farm agro resort, jalan jalan ke uk farm agro resort kluang johor, harga tiket uk farm kluang, harga tiket uk farm agro resort, agro resort Malaysia, uk farm products, uk farm kluang entrance fee 2019, uk farm susu kambing, melawat uk farm kluang, uk farm package, uk farm agro resort Malaysia, uk agro resort leisure farm kluang johor Malaysia, uk farm agro resort johor, ada apa di uk farm kluang, ada apa di uk farm agro resort kluang johor, tempat best johor, tempat best kluang, aktiviti di uk farm agro resort kluang johor, agro tourism Malaysia, uk farm sdn bhd, tour package uk farm agro resort kluang johor, uk farm promotion 2019, uk farm promotion 2020, uk farm visit, melawat uk farm kluang, uk farm kluang blog, mini zoo kluang, tempat best kluang johor, tempat best bawa anak, ladang kluang, uk farm


Syukur anak-anak bawah 3 tahun tak perlu bayar tiket


uk fram agro resort, uk farm, uk farm agro resort kluang johor, bercuti dalam lading new Zealand di ayer itam, pengalaman bermalam di uk farm agro resort, pengalaman pergi ke uk farm agro resort, review uk farm agro resort, uk farm agro resort review, pengalaman uk farm agro resort, jalan jalan ke uk farm agro resort kluang johor, harga tiket uk farm kluang, harga tiket uk farm agro resort, agro resort Malaysia, uk farm products, uk farm kluang entrance fee 2019, uk farm susu kambing, melawat uk farm kluang, uk farm package, uk farm agro resort Malaysia, uk agro resort leisure farm kluang johor Malaysia, uk farm agro resort johor, ada apa di uk farm kluang, ada apa di uk farm agro resort kluang johor, tempat best johor, tempat best kluang, aktiviti di uk farm agro resort kluang johor, agro tourism Malaysia, uk farm sdn bhd, tour package uk farm agro resort kluang johor, uk farm promotion 2019, uk farm promotion 2020, uk farm visit, melawat uk farm kluang, uk farm kluang blog, mini zoo kluang, tempat best kluang johor, tempat best bawa anak, ladang kluang, uk farm

Bas dan tour guide disediakan untuk trip yang memakan masa 2-3 jam ni. So yang bawa anak sila bawa keperluan anak secukupnya. Pastikan anak dah makan. Air mineral, kipas, tuala kecil dan sewaktu dengannya. Kalau boleh bawa hand sanitizer sekali untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman.


Antara aktiviti ataupun 'tour package' yang pengunjung lakukan adalah:
  1. Feedstock Processing Centre
  2. Goat Pen
  3. Baby Goat Milk Feeding
  4. Goat Milk Processing Centre
  5. Duck Pond
  6. Chicken Farm
  7. Ostrich, Deer & Rabbit Park
  8. Jakun Village
  9. Tropical Arcade
  10. Hydroponic Farm

Feedstock Processing Centre, Goat Pen, Baby Goat Milk Feeding & Goat Milk Processing Centre
Sepanjang aktiviti berkaitan dengan kambing Mardhiyah tak bagi kerjasama langsung. Sebab awal-awal masuk UK Farm reception ada satu patung santa claus yang besar amat menyanyi lagu 'Merry Christmas'. Mahu terkejut anak sis! Kalut Nur nak pujuk Mardhiyah. So apa yang tour guide explain Nur tak dapat fokus dengar.

Padehal dia pernah pergi ladang kambing sebelum ni tau. Nur layankan ajelaaa drama menangis budak ni (dah laaa suami tak ada). Mood Mardhiyah ok bila dia dapat minum susu kambing dan makan aiskrim dekat Goat Milk Processing Centre. Alhamdulillah. Lega!!!

uk fram agro resort, uk farm, uk farm agro resort kluang johor, bercuti dalam lading new Zealand di ayer itam, pengalaman bermalam di uk farm agro resort, pengalaman pergi ke uk farm agro resort, review uk farm agro resort, uk farm agro resort review, pengalaman uk farm agro resort, jalan jalan ke uk farm agro resort kluang johor, harga tiket uk farm kluang, harga tiket uk farm agro resort, agro resort Malaysia, uk farm products, uk farm kluang entrance fee 2019, uk farm susu kambing, melawat uk farm kluang, uk farm package, uk farm agro resort Malaysia, uk agro resort leisure farm kluang johor Malaysia, uk farm agro resort johor, ada apa di uk farm kluang, ada apa di uk farm agro resort kluang johor, tempat best johor, tempat best kluang, aktiviti di uk farm agro resort kluang johor, agro tourism Malaysia, uk farm sdn bhd, tour package uk farm agro resort kluang johor, uk farm promotion 2019, uk farm promotion 2020, uk farm visit, melawat uk farm kluang, uk farm kluang blog, mini zoo kluang, tempat best kluang johor, tempat best bawa anak, ladang kluang, uk farm


uk fram agro resort, uk farm, uk farm agro resort kluang johor, bercuti dalam lading new Zealand di ayer itam, pengalaman bermalam di uk farm agro resort, pengalaman pergi ke uk farm agro resort, review uk farm agro resort, uk farm agro resort review, pengalaman uk farm agro resort, jalan jalan ke uk farm agro resort kluang johor, harga tiket uk farm kluang, harga tiket uk farm agro resort, agro resort Malaysia, uk farm products, uk farm kluang entrance fee 2019, uk farm susu kambing, melawat uk farm kluang, uk farm package, uk farm agro resort Malaysia, uk agro resort leisure farm kluang johor Malaysia, uk farm agro resort johor, ada apa di uk farm kluang, ada apa di uk farm agro resort kluang johor, tempat best johor, tempat best kluang, aktiviti di uk farm agro resort kluang johor, agro tourism Malaysia, uk farm sdn bhd, tour package uk farm agro resort kluang johor, uk farm promotion 2019, uk farm promotion 2020, uk farm visit, melawat uk farm kluang, uk farm kluang blog, mini zoo kluang, tempat best kluang johor, tempat best bawa anak, ladang kluang, uk farm

Eh Nur lupa ek nak kenalkan sepupu Mardhiyah. Haaa budak handsome 'chinese look' ni sebaya Mardhiyah. Arsyad namanya. Tak jauh pun birthday dorang. Sorang 5 Januari, sorang lagi 26 Januari. Arsyad ni aktif sangat. Seronok dia berlari sana sini. Bebas laa katakan. Haha penat Kak Amy (kakak ipar) nak kejar.

Kelakar pula kalau diingatkan. Sorang penat pujuk anak moody. Sorang penat kejar anak. Macam tula ragam anak nak masuk 2 tahun.



Duck Pond & Chicken Farm
Mood Mardhiyah bertambah baik bila sampai sini. Dapatlah bagi itik dan ayam makan (dedak dibekalkan). Rezeki Mardhiyah & Arsyad dapat tengok itik depan mata sebab ada itik yang keluar dari kandang dia. 






Ostrich, Deer & Rabbit Park
Kat kandang burung unta ni baru Nur tahu, burung unta jantan lagi cantik dari betina. Burung unta jantan mulut dia pink manakala yang betina mulutnya berwarna gelap kehitaman gitu. Terbalik kan? Haha

Dapat lah merasa bagi burung unta makan. Ada cara dia tau. Tak boleh suka-suka bagi takut cederakan tangan korang. Tapi tak dapat share gambar sebab muka Nur buruk sangat time tu haha. 

Nur tak bagi rusa makan sebab Nur geli bila lidah/mulut rusa kena dekat tangan. Tengok tu muka Kak Amy pun geli. Haha. 

Next baru pergi tengok arnab. Mardhiyah panggil arnab 'meow'. Dapatlah merasa pegang arnab. Nur orangnya penggeli tapi nak try juga pegang. Karang tak tunjuk contoh macam mana Mardhiyah nak berani pegang. Yedak? 





Jakun Village
Mardhiyah nampak sangat enjoy bila sampai dekat Jakun Village. Maklumlah anak Nur ni suka joget. Pantang dengar lagu. Haaa seronok dia keluarkan skill joget dia. Ralit tengok anak joget sampai tak sempat nak tengok orang Asli sumpit belon kat atas pokok. Lepastu sibuk nak panjat sana sini (rumah orang Asli). Nur paranoid sikit kat sini. Sebab seram tengok rumah-rumah tu hahahaha.

uk fram agro resort, uk farm, uk farm agro resort kluang johor, bercuti dalam lading new Zealand di ayer itam, pengalaman bermalam di uk farm agro resort, pengalaman pergi ke uk farm agro resort, review uk farm agro resort, uk farm agro resort review, pengalaman uk farm agro resort, jalan jalan ke uk farm agro resort kluang johor, harga tiket uk farm kluang, harga tiket uk farm agro resort, agro resort Malaysia, uk farm products, uk farm kluang entrance fee 2019, uk farm susu kambing, melawat uk farm kluang, uk farm package, uk farm agro resort Malaysia, uk agro resort leisure farm kluang johor Malaysia, uk farm agro resort johor, ada apa di uk farm kluang, ada apa di uk farm agro resort kluang johor, tempat best johor, tempat best kluang, aktiviti di uk farm agro resort kluang johor, agro tourism Malaysia, uk farm sdn bhd, tour package uk farm agro resort kluang johor, uk farm promotion 2019, uk farm promotion 2020, uk farm visit, melawat uk farm kluang, uk farm kluang blog, mini zoo kluang, tempat best kluang johor, tempat best bawa anak, ladang kluang, uk farm


uk fram agro resort, uk farm, uk farm agro resort kluang johor, bercuti dalam lading new Zealand di ayer itam, pengalaman bermalam di uk farm agro resort, pengalaman pergi ke uk farm agro resort, review uk farm agro resort, uk farm agro resort review, pengalaman uk farm agro resort, jalan jalan ke uk farm agro resort kluang johor, harga tiket uk farm kluang, harga tiket uk farm agro resort, agro resort Malaysia, uk farm products, uk farm kluang entrance fee 2019, uk farm susu kambing, melawat uk farm kluang, uk farm package, uk farm agro resort Malaysia, uk agro resort leisure farm kluang johor Malaysia, uk farm agro resort johor, ada apa di uk farm kluang, ada apa di uk farm agro resort kluang johor, tempat best johor, tempat best kluang, aktiviti di uk farm agro resort kluang johor, agro tourism Malaysia, uk farm sdn bhd, tour package uk farm agro resort kluang johor, uk farm promotion 2019, uk farm promotion 2020, uk farm visit, melawat uk farm kluang, uk farm kluang blog, mini zoo kluang, tempat best kluang johor, tempat best bawa anak, ladang kluang, uk farm



Tropical Arcade
Lepastu pergi dekat Tropical Arcade pulak. Kat sini pengunjung dapatlah basahkan tekak. Ada air kelapa, air durian belanda, air markisar, air mineral pun ada. Yang nak lepaskan hajat pun, tandas disediakan. Kat sini terserlah sangat Utara Selatan kami 4 orang. Mardhiyah dengan Arsyad ada hala tuju sendiri. Enjin dah panas lah katekan. Habis semua tempat nak teroka.


uk fram agro resort, uk farm, uk farm agro resort kluang johor, bercuti dalam lading new Zealand di ayer itam, pengalaman bermalam di uk farm agro resort, pengalaman pergi ke uk farm agro resort, review uk farm agro resort, uk farm agro resort review, pengalaman uk farm agro resort, jalan jalan ke uk farm agro resort kluang johor, harga tiket uk farm kluang, harga tiket uk farm agro resort, agro resort Malaysia, uk farm products, uk farm kluang entrance fee 2019, uk farm susu kambing, melawat uk farm kluang, uk farm package, uk farm agro resort Malaysia, uk agro resort leisure farm kluang johor Malaysia, uk farm agro resort johor, ada apa di uk farm kluang, ada apa di uk farm agro resort kluang johor, tempat best johor, tempat best kluang, aktiviti di uk farm agro resort kluang johor, agro tourism Malaysia, uk farm sdn bhd, tour package uk farm agro resort kluang johor, uk farm promotion 2019, uk farm promotion 2020, uk farm visit, melawat uk farm kluang, uk farm kluang blog, mini zoo kluang, tempat best kluang johor, tempat best bawa anak, ladang kluang, uk farm



Hydroponic Farm
Patutnya ada lagi satu tempat; Hydroponic Farm tapi Nur dengan Kak Amy kepenatan sangat dah. Masing-masing ikat anak lepak dalam bas je. Hahahaha bateri 5% je tinggal. Tapi anak-anak tu gayanya macam tak surut-surut lagi bateri dorang. Haha

UK Farm Mini Zoo
Trip pun habis. Bus drop kan pengunjung dekat tempat mula-mula sekali. I kami nampak buai. Kasi anak main jap. Pastu nampak ada Mini Zoo. Alang-alang dah sampai sini, kasi pergi semua tempat walaupun makyong dah termengah-mengah ni haaa.

uk fram agro resort, uk farm, uk farm agro resort kluang johor, bercuti dalam lading new Zealand di ayer itam, pengalaman bermalam di uk farm agro resort, pengalaman pergi ke uk farm agro resort, review uk farm agro resort, uk farm agro resort review, pengalaman uk farm agro resort, jalan jalan ke uk farm agro resort kluang johor, harga tiket uk farm kluang, harga tiket uk farm agro resort, agro resort Malaysia, uk farm products, uk farm kluang entrance fee 2019, uk farm susu kambing, melawat uk farm kluang, uk farm package, uk farm agro resort Malaysia, uk agro resort leisure farm kluang johor Malaysia, uk farm agro resort johor, ada apa di uk farm kluang, ada apa di uk farm agro resort kluang johor, tempat best johor, tempat best kluang, aktiviti di uk farm agro resort kluang johor, agro tourism Malaysia, uk farm sdn bhd, tour package uk farm agro resort kluang johor, uk farm promotion 2019, uk farm promotion 2020, uk farm visit, melawat uk farm kluang, uk farm kluang blog, mini zoo kluang, tempat best kluang johor, tempat best bawa anak, ladang kluang, uk farm
Antara haiwan yang ada dalam Mini Zoo UK Farm
Oh ya kat sini pun ada kedai souvenir. Tapi kami tak beli apa-apa pun. Sebelum balik tu kami mandikan anak-anak. Tandas kat sini pun bersih so selesa je nak mandikan anak dalam toilet.

Then kami terus balik Masai (rumah mak) manakala suamiku ditinggalkan keseorangan di Kluang haha. Alhamdulillah dua-dua budak bertuah tu lepas pekena susu beradu dah mereka dalam car seat masing-masing. Dapat lah Nur drive dengan tenang.

Sekian pengalaman kami di UK Farm Agro Resort. Penat tapi sangat berbaloi sebab dapat bagi anak pengalaman berkenalan dengan makhluk ciptaan Allah dengan lebih dekat. Nanti dah besar Mardhiyah dengan Arsyad baca k. Hihi





Pengalaman Best di UK Farm Agro Resort Bersama Anak Pengalaman Best di UK Farm Agro Resort Bersama Anak Reviewed by Decamellia on Wednesday, January 15, 2020 Rating: 5

21 comments:

  1. Allahu, dulu duduk parit raja selama 4 tahun pasaipa lah takda melawat sini 😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh. Study dekat uthm ke? Boleh laa nanti kalau datang Pt Raja singgah UK Farm kjap

      Delete
  2. Wahhh bestnyaaa. Menarik. Tiket mahal sesuai kot dengan servisnya sbb berejam gak kat sana.

    Nanti pergi sana nak singgah lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul juga tu. Tp lagi mantap klu paling cikai pun dapat air mineral free. Hahaha

      Delete
  3. Waaa nak pergilah bawak Mia nanti. Mia gan Danny adik dia mesti suka ni. Lama juga dengar tempat ni, tapi sebab takde anak kecik, tak sampai le Sis ko sana hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jemput datang sis. Tapi makesure bawak pembantu. Penat wehhhh

      Delete
  4. Dengr nama Uk, ingt luar negara tapi JB je..bestnya tengok tempat dia..kalau bercuti ke Johor boleh ke sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat kluang pun ada UK tau. Yesss jgn lupa exit ayer itam tauu hihi

      Delete
  5. Mula2 baca kan UK FARM tu ingatkan kat luar negara sana hehehe.. menarik gak tempat ni boleh bawak anak2 explore tentu diaorang suka .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyaaa. Nama kemain kan UK. Tapi mmg best bawak anak datang sini. Tapi make sure datang sini time bertenaga hahahaha

      Delete
  6. Laahhh ingatkan UK luar negara...
    Menarik jugak tempat ni klau bawak budak²...

    ReplyDelete
  7. Sis ingat kat UK le bila baca tajuk..sekali kat Johor je daaa..hehehe. Best jugak kan sesekali bawak anak jenjalan kat tempat camgini

    ReplyDelete
  8. Bestnya. Teringin sangat nak bawak anak anak pergi farm. Cantik sangat tempatnya. Aktiviti pun menarik nak bagi anak anak experience macam ni.

    ReplyDelete
  9. nampak best je..suka la kalau anak2 kalau dpt pergi.. banyak jugak aktivit dlm pakej die tu sekali. tapi yelah tiket pun mcm mahal jugak..mcm hrga nk masuk theme park

    ReplyDelete
  10. Seronoknya bawak anak2 bercuti kat sini. Banyak yang diaorg boleh didedahkan kan? Kira best jugak wat trip sambil mengajar anak2

    ReplyDelete
  11. Baru tau ada UK Farm ini sebab memang jarang ke kawasan sebelah sana cuma tixnya macam mahal sikit kan..

    ReplyDelete
  12. Baru tau ada UK Farm ini sebab memang jarang ke kawasan sebelah sana cuma tixnya macam mahal sikit kan..

    ReplyDelete
  13. izin share ya admin :)
    buruan gabung bersama kami,aman dan terpercaya
    ayuk... daftar, main dan menangkan
    Line : agen365
    WA : +855 87781483 :)
    Silakan di add ya contaknya dan Bergabung juga ya :)
    Ditunggu ya Bosku :)

    ReplyDelete
  14. Bestnya bawak anak jalan-jalan kat sini. belum berkesempatan lagi bawa anak pergi farm camni, so this is a good idea! :)

    ReplyDelete
  15. Macam best aje tempatnya
    Tak pernah singgah lagi.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.