Bila kandungan menghampiri 9 bulan Nur jadi nervous dan sedikit takut. Nervous nak bersalin tu biasalah. Tapi yang Nur takutkan bukan perihal nak bersalin, tapi lebih takutkan kesakitan bila hempedu tengah contract (gallbladder contraction).


Nur memang ada batu hempedu dan pernah refer pakar. Tapi apa kaitan batu hempedu dengan keadaan sekarang yang tak lama lagi nak bersalin? Sebenarnya, Nur tak pasti ini adalah betul ataupun tidak, tapi instinct Nur kuat mengatakan yang faktor hormon pun boleh trigger gallbladder contraction (Nur gelarkan dia sakit hempedu lah ya).


Dah dua kali bersalin (tahun 2018 & 2020), dan semasa berpantang, dua kali jugalah sakit hempedu tu datang. Ya Allah sakit sangat. Sakit dia lebih kurang macam contraction nak bersalin. Tak terkata kesakitannya. Yela lepas bersalin kan hormon kita masih tunggang langgang. Sebab tu instinct Nur mengatakan faktor hormon pun main peranan. Harap sangat berpantang kali ketiga tak jadi mcam tu. Takut..... 


Kenapa taknak bedah buang hempedu?


Sebenarnya Nur hampir nak pergi buat pembedahan buang hempedu melalui kaedah pembedahan laparoscopic. Tapi masa tu Nur masih menyusukan Mardhiyah (anak sulung Nur). Dan pada masa tu, info tentang pembedahan laparoscopic masih belum banyak. Nur pernah terbaca pengalaman orang, ada yang lambat baik dek infection di bahagian tebukan. 


Cerita macam tu buatkan Nur cancel nak buat pembedahan sebab Nur kesiankan Mardhiyah yang masih menyusu. Masa tu Nur bayang, mesti bahagian tebukan tu sakit dan mesti tak dapat susukan Mardhiyah. Mardhiyah pula masa tu taknak langsung terima botol susu dan susu lain selain susu ibu dia. So Nur cancel pembedahan dan cuba jaga makan sebaiknya sehinggalah sekarang, batu hempedu tu masih ada. 


Namun, lain pula yang diberitahu Dr. Sha semasa sesi temu bual bersama beliau di Gleneagles Hospital tempoh hari. Dr. Sha kata, pesakit beliau yang membuat pembedahan laparoscopic, sekejap je dah baik. Lepas prosedur pembedahan pun pesakit boleh berdiri, berjalan dan makan seperti biasa. Lain betul dengan apa yang Nur bayangkan 4 tahun yang lalu. 


Pembedahan Laparoskopi


Dr. Sharifah Clinic untuk Wanita & Pembedahan Laparoskopi, pakar sakit puan johor bahru, klinik sakit puan johor bahru, klinik sakit puan johor bahru murah, doktor sakit puan johor bahru, klinik sakit puan johor jaya, senarai klinik pakar sakit puan johor bahru, klinik pakar sakit puan tan johor bahru, klinik pakar wanita near me, klinik pakar wanita hospital pakar kempas, best gynaecologist in johor bahru, klinik pakar sakit puan murah, klinik pakar perbidanan johor bahru, klinik pakar sakit puan kulai, klinik pakar sakit puan kerajaan, pembedahan laparoskopi, pembedahan laparotomy, pembedahan laparocopy, pembedahan laparoskopi batu hempedu, pembedahan laparoscopy cyst, pembedahan laparoskopi untuk penyakit endometriosis, pembedahan laparoskopi ketika mengandung, kesan pembedahan laparoskopi, kos pembedahan laparocopy, kos pembedahan laparoskopi, pembedahan laparoskopi johor bahru, Gleneagles hospital medina nusajaya johor, pantang larang selepas pembedahan laparoskopi, persediaan sebelum pembedahan cyst, berapa lama luka laparoskopi sembuh, laparoskopi biaya, laparoskopi Rahim, laparoskopi untuk apa, alat laparoskopi, dr sharifah obgyn clinic and laparoscopic surgery, dr sharifah regency, dr sharifah shahirah syed hashim, dr sharifah abd and gynae clinic, dr sharifah clinic, dr sharifah tahirah, dr sharifah roohi s w ahmad, dr sharifah sakinah, dr sharifah Suraya syed mohd tahir, dr sharifah halimah jaafar, klinik doktor sharifah, women specialist clinic

Oh ya, buat pengetahuan pembaca, pembedahan laparoscopic atau pembedahan lubang kunci (key hole surgery) adalah prosedur pembedahan invasif minimum (Minimal Invasive Surgery/MIS) yang membolehkan pakar bedah mengakses organ dalaman melalui 3-4 insisi sekecil lubang butang dengan menggunakan alat pembedahan kecil yang dilihat menggunakan kamera ‘fiber optic’.


Menurut Dr. Sha cara pembedahan sebegini mempunyai banyak kebaikan berbanding pembedahan terbuka (macam orang bersalin tu). Antaranya ialah:

  1. Kurang parut
  2. Kurang menyakitkan
  3. Penginapan hospital yang lebih singkat
  4. Tempoh pemulihan yang lebih singkat
  5. Kurang risiko jangkitan luka
  6. Kurang risiko komplikasi selepas pembedahan


Tahu tak korang yang Dr. Sharifah Halimah Jaafar merupakan seorang senior consultant obstetrician and gynaecologist dan sangat terkenal dengan kepakarannya dalam menguruskan penyakit ginekologi dan isu kesihatan wanita. Malah beliau berpengalaman lebih daripada 25 tahun dalam bidang ini. 


Dr. Sha ni orangnya sangat senang didekati. Walaupun baru first time jumpa, rasa macam dah biasa jumpa. Ramah dan murah dengan senyuman. Jangan tak percaya, umur Dr. Sha dah 57 tahun tau. Tapi nampak muda dan ranggi kan? 

Dr. Sharifah Clinic untuk Wanita & Pembedahan Laparoskopi, pakar sakit puan johor bahru, klinik sakit puan johor bahru, klinik sakit puan johor bahru murah, doktor sakit puan johor bahru, klinik sakit puan johor jaya, senarai klinik pakar sakit puan johor bahru, klinik pakar sakit puan tan johor bahru, klinik pakar wanita near me, klinik pakar wanita hospital pakar kempas, best gynaecologist in johor bahru, klinik pakar sakit puan murah, klinik pakar perbidanan johor bahru, klinik pakar sakit puan kulai, klinik pakar sakit puan kerajaan, pembedahan laparoskopi, pembedahan laparotomy, pembedahan laparocopy, pembedahan laparoskopi batu hempedu, pembedahan laparoscopy cyst, pembedahan laparoskopi untuk penyakit endometriosis, pembedahan laparoskopi ketika mengandung, kesan pembedahan laparoskopi, kos pembedahan laparocopy, kos pembedahan laparoskopi, pembedahan laparoskopi johor bahru, Gleneagles hospital medina nusajaya johor, pantang larang selepas pembedahan laparoskopi, persediaan sebelum pembedahan cyst, berapa lama luka laparoskopi sembuh, laparoskopi biaya, laparoskopi Rahim, laparoskopi untuk apa, alat laparoskopi, dr sharifah obgyn clinic and laparoscopic surgery, dr sharifah regency, dr sharifah shahirah syed hashim, dr sharifah abd and gynae clinic, dr sharifah clinic, dr sharifah tahirah, dr sharifah roohi s w ahmad, dr sharifah sakinah, dr sharifah Suraya syed mohd tahir, dr sharifah halimah jaafar, klinik doktor sharifah, women specialist clinic

Dr. Sha juga merupakan pakar bedah berkemahiran tinggi terutamanya dalam pembedahan advanced laparascopic. Untuk rekod, Dr. Sha kini sedang menjalankan 300-400 kes pembedahan gynae laparoskopi dan histeroskopik lanjutan setiap tahun. Banyak kan?


Haritu pun, Dr. Sha ada tunjukkan video rakaman pembedahan laparoskopi untuk membuang rahim yang sudah membengkak untuk kami lebih faham bagaimana proses pembedahan laparoskopi dijalankan. Sejujurnya Nur berasa seram dan kasihan kepada pesakit. Yela, buang rahim kut. Keistimewaan setiap wanita. Huaaaa.


Sebab tu, semasa sesi temu bual tempoh hari, Dr. Sha cakap kita kena didik mindset orang kita bahawasanya sakit orang perempuan ni bukan perkara biasa. Contohnya seperti masalah senggugut ketika datang haid. Orang biasa mahupun doktor sendiri pernah mengatakan itu perkara biasa. Nanti dah kahwin sengugut tu hilang.


Dr. Sharifah Clinic untuk Wanita & Pembedahan Laparoskopi, pakar sakit puan johor bahru, klinik sakit puan johor bahru, klinik sakit puan johor bahru murah, doktor sakit puan johor bahru, klinik sakit puan johor jaya, senarai klinik pakar sakit puan johor bahru, klinik pakar sakit puan tan johor bahru, klinik pakar wanita near me, klinik pakar wanita hospital pakar kempas, best gynaecologist in johor bahru, klinik pakar sakit puan murah, klinik pakar perbidanan johor bahru, klinik pakar sakit puan kulai, klinik pakar sakit puan kerajaan, pembedahan laparoskopi, pembedahan laparotomy, pembedahan laparocopy, pembedahan laparoskopi batu hempedu, pembedahan laparoscopy cyst, pembedahan laparoskopi untuk penyakit endometriosis, pembedahan laparoskopi ketika mengandung, kesan pembedahan laparoskopi, kos pembedahan laparocopy, kos pembedahan laparoskopi, pembedahan laparoskopi johor bahru, Gleneagles hospital medina nusajaya johor, pantang larang selepas pembedahan laparoskopi, persediaan sebelum pembedahan cyst, berapa lama luka laparoskopi sembuh, laparoskopi biaya, laparoskopi Rahim, laparoskopi untuk apa, alat laparoskopi, dr sharifah obgyn clinic and laparoscopic surgery, dr sharifah regency, dr sharifah shahirah syed hashim, dr sharifah abd and gynae clinic, dr sharifah clinic, dr sharifah tahirah, dr sharifah roohi s w ahmad, dr sharifah sakinah, dr sharifah Suraya syed mohd tahir, dr sharifah halimah jaafar, klinik doktor sharifah, women specialist clinic

Tapi.... Tanda-tanda seperti senggugut ni lah kita tak boleh pandang enteng kerana ianya boleh membawa kepada masalah kesihatan wanita yang lebih teruk seperti endometriosis dan lain-lain bila umur kita semakin meningkat dewasa. 


Malah, Dr. Sha juga berpesan supaya kita orang perempuan perlu menjaga kesihatan dengan menjaga pemakanan harian kita. Lagilah kita orang perempuan memang banyak sakit. Kita ni terutamanya yang sudah berkahwin, kita adalah ibu kepada rumahtangga kita. Sakit macam mana pun, kita tetap kena bangun untuk menguruskan ini dan itu.


Konklusinya, kita sendiri sebagai wanita perlu sihat dengan menjaga pemakanan kita sebaiknya. Nur sendiri akui susah untuk jaga makan tapi itulah cabaran kita. 


Dr. Sha pun akur akan permasalahan ini. Sebab tu Dr. Sha membuka Restoran H Gourmet yang menghidangkan makanan sihat untuk pelanggannya. Nur ada cerita lebih details tentang Restoran H Gourmet di entry yang sebelum ni. Kornag bolehlah refer dekat situ menu yang Nur dah cuba. Sungguh tak sangka makanan sihat pun sedap. 


Baca juga: H Gourmet Tempat Makan Sedap Tapi Sihat di JB


So kalau rasa ada masalah atau isu kesihatan wanita tu, jangan lengahkan untuk dapatkan rawatan ya. Korang juga boleh dapatkan konsuktasi dari Dr. Sha dengan membuat online appointment dengan Doktor Sharifah Halimah di laman web Dr. Sharifah Clinic. Antara rawatan dan perkhidmatan yang disediakan selain pembedahan laparoskopi ialah:

  1. Penyakit gynae (Adenomyosis, Endometriosis, Uterine Fibroid, Polycysticrian Ovarian Syndrome, Ovarian Cyst, Abnormal Uterine Bleeding)
  2. Pemeriksaan Kesihatan Wanita
  3. Rawatan Kesuburan & Kemandulan
  4. Kanser Ginekologi Wanita
  5. Pemeriksaan dan Pencegahan Kanser Serviks
  6. Kesihatan Faraj dan Jangkitan


Dr. Sharifah Clinic

Suite 609 & 610 (Tingkat 6)

Specialist Clinic Complex (SCC) 

Gleneagles Hospital, Medini Johor

010-2888645 // 017-8471000


0 Comments