Ticker

6/recent/ticker-posts

Pengalaman Menerima Suntikan Vaksin AstraZeneca di Persada Johor

Pengalaman Menerima Suntikan Vaksin AstraZeneca di Persada Johor, pengalaman vaksin, kesan jangka panjang vaksin covid 19, simptom selepas vaksin, gejala selepas vaksin, tips sebelum ambil vaksin, pengalaman cucuk vaksin, makan Panadol sebelum vaksin, tindak balas vaksin covid, persediaan sebelum suntikan vaksin covid-19, pengalaman terima suntikan astrazeneca, simptom selepas vaksin astrazeneca, vaksin astrazeneca bahaya, masalah vaksin astrazeneca, astrazeneca vaccine pengalaman, simptom selepas vaksin sinovac, vaksin astrazeneca untuk siapa, pemilik vaksin astrazeneca, kesan sampingan astrazeneca, vaksin covid 19, vaksin covid 19 johor, vaksin covid 19 johor bahru, vaksin covid, vaksin covid 19 malaysia, saya telah divaksinasi

Alhamdulillah setelah berhempas pulas berlawan dengan "I'm not robot", akhirnya Nur berjaya dapatkan tarikh menerima suntikan dos pertama vaksin AstraZeneca pada 21 Jun 2021. Nur dapat tarikh yang sama dengan adik ipar Nur so kami plan untuk sama-sama ke Persada International Convention Centre, Johor Bahru. 

So sebelum nak ke JB, Nur ada call balai polis Kluang dulu tanya macam mana SOP nak ke JB untuk vaksin. Sehari sebelum tarikh 21 Jun, suami Nur datang ke balai kononnya nak buat surat. Tapi tak perlu pun. Tunjuk aje MySejahtera dekat frontliners yang bertugas. 

So kami ke JB 20 Jun dan terus ke rumah orang tua Nur di Masai. Keesokan pagi kami dah bersiap untuk ke Persada. Kalau ikutkan Nur punya appointment pukul 4:30PM tapi saje nak cuba nasib ikut adik ipar Nur yang appointment dia 9:00AM. So senang lah kan sekali pergi je. 

Alhamdulillah boleh je rupanya teruskan vaksin walaupun Nur punya petang nanti. Terima kasih kepada suami Nur yang bagi saranan untuk pergi ikut adik ipar Nur pagi tu. Kalau ikutkan perangai Nur yang lurus bendul ni, alamatnya petanglah baru Nur pergi. 

Pengalaman Menerima Suntikan Vaksin AstraZeneca di Persada Johor, pengalaman vaksin, kesan jangka panjang vaksin covid 19, simptom selepas vaksin, gejala selepas vaksin, tips sebelum ambil vaksin, pengalaman cucuk vaksin, makan Panadol sebelum vaksin, tindak balas vaksin covid, persediaan sebelum suntikan vaksin covid-19, pengalaman terima suntikan astrazeneca, simptom selepas vaksin astrazeneca, vaksin astrazeneca bahaya, masalah vaksin astrazeneca, astrazeneca vaccine pengalaman, simptom selepas vaksin sinovac, vaksin astrazeneca untuk siapa, pemilik vaksin astrazeneca, kesan sampingan astrazeneca, vaksin covid 19, vaksin covid 19 johor, vaksin covid 19 johor bahru, vaksin covid, vaksin covid 19 malaysia, khemah putih tempat vaksin di persada johor


So untuk mereka yang akan menerima vaksin AstraZeneca di Persada tidak lama lagi, disini ada sedikit guideline supaya dapat memudahkan lagi urusan korang di sana lebih-lebih lagi yang first timer. 


Guideline Terima Suntikan Vaksin AstraZeneca untuk First Timer


#1 Sebelum sampai ke kawasan Persada, ada sekatan jalan. Cakap je nak pergi vaksin, nanti dia suruh pergi ke khemah putih (depan Persada) ataupun tempat untuk drop penerima vaksin. 

#2 Sampai je di khemah putih, boleh berhentikan kereta kejap untuk turunkan penerima vaksin. Kalau pergi Persada drive sendiri rasanya kena pergi parking dulu. 


Pengalaman Menerima Suntikan Vaksin AstraZeneca di Persada Johor, pengalaman vaksin, kesan jangka panjang vaksin covid 19, simptom selepas vaksin, gejala selepas vaksin, tips sebelum ambil vaksin, pengalaman cucuk vaksin, makan Panadol sebelum vaksin, tindak balas vaksin covid, persediaan sebelum suntikan vaksin covid-19, pengalaman terima suntikan astrazeneca, simptom selepas vaksin astrazeneca, vaksin astrazeneca bahaya, masalah vaksin astrazeneca, astrazeneca vaccine pengalaman, simptom selepas vaksin sinovac, vaksin astrazeneca untuk siapa, pemilik vaksin astrazeneca, kesan sampingan astrazeneca, vaksin covid 19, vaksin covid 19 johor, vaksin covid 19 johor bahru, vaksin covid, vaksin covid 19 malaysia, khemah putih tempat vaksin di persada johor


#3 Parking ada je dekat area situ, dengan bayaran RM3.00 sekali masuk. Nanti abang askar tunjukkan dekat mana. Kalau dia tak tunjuk, jangan lupa bertanya ya. 

#4 Lepastu, terus ikut route yang frontliners/sukarelawan tunjukkan. Nanti dia akan suruh scan QR Code MySejahtera untuk sahkan kehadiran.

#5 Baru korang boleh masuk ke dalam Persada. Sebelum masuk tu kena check suhu dan sanitise tangan terlebih dahulu.


Pengalaman Menerima Suntikan Vaksin AstraZeneca di Persada Johor, pengalaman vaksin, kesan jangka panjang vaksin covid 19, simptom selepas vaksin, gejala selepas vaksin, tips sebelum ambil vaksin, pengalaman cucuk vaksin, makan Panadol sebelum vaksin, tindak balas vaksin covid, persediaan sebelum suntikan vaksin covid-19, pengalaman terima suntikan astrazeneca, simptom selepas vaksin astrazeneca, vaksin astrazeneca bahaya, masalah vaksin astrazeneca, astrazeneca vaccine pengalaman, simptom selepas vaksin sinovac, vaksin astrazeneca untuk siapa, pemilik vaksin astrazeneca, kesan sampingan astrazeneca, vaksin covid 19, vaksin covid 19 johor, vaksin covid 19 johor bahru, vaksin covid, vaksin covid 19 malaysia, stesyen 1 saringan suhu penerima vaksin astrazeneca


#6 Kemudian korang akan diberi nombor giliran berserta satu borang untuk diisi. Sebab tu pentingnya bawa pen sendiri. Nak lagi advanced, bawa fail/alas yang kulit dia keras untuk buat alas nak isi borang. Macam kat Persada, dorang akan sediakan alas untuk korang isi borang. 

#7 Tengah syok isi borang, nombor giliran akan dipanggil. Nur pergi Persada waktu pagi so proses dia agak laju. Tak sempat isi penuh borang tu nombor dah kena panggil. Nanti dekat kaunter ni korang perlu beri kad pengenalan untuk dorang rekod dalam sistem. 


Pengalaman Menerima Suntikan Vaksin AstraZeneca di Persada Johor, pengalaman vaksin, kesan jangka panjang vaksin covid 19, simptom selepas vaksin, gejala selepas vaksin, tips sebelum ambil vaksin, pengalaman cucuk vaksin, makan Panadol sebelum vaksin, tindak balas vaksin covid, persediaan sebelum suntikan vaksin covid-19, pengalaman terima suntikan astrazeneca, simptom selepas vaksin astrazeneca, vaksin astrazeneca bahaya, masalah vaksin astrazeneca, astrazeneca vaccine pengalaman, simptom selepas vaksin sinovac, vaksin astrazeneca untuk siapa, pemilik vaksin astrazeneca, kesan sampingan astrazeneca, vaksin covid 19, vaksin covid 19 johor, vaksin covid 19 johor bahru, vaksin covid, vaksin covid 19 malaysia


#8 Settle urusan pendaftaran di kaunter, korang akan ke section lain pula. Dekat sini korang akan menerima sedikit penerangan dari doktor tentang vaksin dan kesan sampingan selepas disuntik vaksin. Kat sini juga korang boleh ajukan sebarang pertanyaan yang bermain difikiran. Nak tunjuk ubat-ubatan yang korang makan pun boleh so nanti doktor akan consult lah apa yang patut. 

#9 Lepas tu barulah korang akan ke section pemberian vaksin. Tempat dia bertutup tapi tiada pintu. So kalau orang lalu lalang dekat tepi pintu tu akan nampak lah korang tengah senseng lengan baju ke apa ke. Nurse/doktor yang akan cucuk tu dia akan tunjuk lah botol vaksin, berapa ml vaksin tu, pastu suppppp dia cucuk. Tak sakit pun awaknya, so don't worry okay :) 


Pengalaman Menerima Suntikan Vaksin AstraZeneca di Persada Johor, pengalaman vaksin, kesan jangka panjang vaksin covid 19, simptom selepas vaksin, gejala selepas vaksin, tips sebelum ambil vaksin, pengalaman cucuk vaksin, makan Panadol sebelum vaksin, tindak balas vaksin covid, persediaan sebelum suntikan vaksin covid-19, pengalaman terima suntikan astrazeneca, simptom selepas vaksin astrazeneca, vaksin astrazeneca bahaya, masalah vaksin astrazeneca, astrazeneca vaccine pengalaman, simptom selepas vaksin sinovac, vaksin astrazeneca untuk siapa, pemilik vaksin astrazeneca, kesan sampingan astrazeneca, vaksin covid 19, vaksin covid 19 johor, vaksin covid 19 johor bahru, vaksin covid, vaksin covid 19 malaysia, tempat vaksin di persada johor


#10
Settle cucuk vaksin, korang akan ke last section di mana korang perlu duduk dan tunggu selama 15 minit untuk pantau kalau-kalau ada simptom yang pelik. Cukup 15 minit nombor giliran akan dipanggil untuk diberi kad vaksin. Haaa kad tu jangan hilang tau. Simpan elok-elok. 

#11 On the way keluar dari Persada akan ada banyak booth untuk korang bergambar. Jangan risau kalau takde siapa yang nak ambilkan gambar korang. Dekat Persada siap ada sediakan sukarelawan untuk jadi photographer korang. Posing lah puas-puas ya. Jangan lupa sanitise tangan sebelum dan selepas pegang prop yang dorang sediakan tu. 

Takde apa lagi dah. Korang boleh balik dengan tenang. Otw balik tu perut akan senak kelaparan. Hehe itu Nur punya simptom lah. Balik rumah mak terus melantak macam orang tak makan sehari.

Pengalaman Menerima Suntikan Vaksin AstraZeneca di Persada Johor, pengalaman vaksin, kesan jangka panjang vaksin covid 19, simptom selepas vaksin, gejala selepas vaksin, tips sebelum ambil vaksin, pengalaman cucuk vaksin, makan Panadol sebelum vaksin, tindak balas vaksin covid, persediaan sebelum suntikan vaksin covid-19, pengalaman terima suntikan astrazeneca, simptom selepas vaksin astrazeneca, vaksin astrazeneca bahaya, masalah vaksin astrazeneca, astrazeneca vaccine pengalaman, simptom selepas vaksin sinovac, vaksin astrazeneca untuk siapa, pemilik vaksin astrazeneca, kesan sampingan astrazeneca, vaksin covid 19, vaksin covid 19 johor, vaksin covid 19 johor bahru, vaksin covid, vaksin covid 19 malaysia, khemah putih tempat vaksin di persada johor


So kesimpulannya, untuk memudahkan lagi urusan korang supaya tak kalut semasa proses pemberian vaksin, korang perlu :

  1. Bawa pen sendiri. 
  2. Keluarkan siap-siap kad pengenalan sebelum masuk pusat vaksin. Selit dalam poket handbag. Nanti senang sikit kerja pendaftaran. Tapi lepas pendaftaran, jangan lupa simpan betul-betul IC tu ya. 
  3. Pakai baju yang bersesuaian. Nur pilih baju yang stretchable so senang untuk Nur senseng lengan sampai ke atas. Buat lah double protection. Pakai handsock so kurang terdedah aurat tu. 

Okay itu aje perkongsian dari Nur tentang pengalaman Nur pergi cucuk vaksin AstraZeneca hari tu. Moga urusan korang untuk vaksin dimudahkan ya. Jangan risau, korang tak sempat blur pun dekat sana. Ramai sukarelawan akan guide :) 

Top of Form

Bottom of Form

Top of Form

Bottom of Form

Top of Form

 

 

Post a Comment

8 Comments

  1. Bestnya laaa ko dah cucuk vaksin Nur.. jelas semua penerangan ko, mudah le kot Sis nanti kena di sini, ikut je laa panduan ko..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah.. setel satu dos.. moga kita cepat3 dapat putuskan rantaian covid ni

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah tahniah akak! Dah terima 1st dose. Hehehehe. Saya seronok dapat 1st dose vaksin, bleh jalan-jalan duduk dalam Grab tengok KL. Sejak PKP, saya ke pasar berdekatan je. Lama tak tengok KLCC. Hahaha.

    ReplyDelete
  4. Congrats to you! I also got my 1st dose AZ vaccine. Now just got appointment to second dose too, yay!

    ReplyDelete
  5. Congrats yeay..iena pun da amek dos pertama..tengah tunggu kedua..proses smooth je.senang berurusan..

    ReplyDelete
  6. vaksin ni yg diorg rebutkn haritu.. one my friend dpt..tahniah...bestnyer dh dpt vaksin..sis msih menunggu...

    ReplyDelete
  7. Dah makin smooth dah kan process kat PPV ni... Rasanya semua negeri dah master the flow! Good one dan hopefully soon everyone will be vaccinated!

    ReplyDelete
  8. Thanks for sharing your process, I'm getting mine soon, hopefully all will be smooth.

    ReplyDelete