Ticker

6/recent/ticker-posts

Riadah Bersama Keluarga di Seri Alam Jungle Park

Lepas aje Menteri Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bagi tahu Johor dah ditukarkan kepada PKPB, terus suami Nur set masa untuk balik Masai (rumah mak Nur). Tapi kami balik ke Masai atas urusan kerja. Suami ada kerja elektrikal dia manakala Nur ada review bufet Ramadan.


Ada satu hari tu suami Nur ajak pergi satu tempat. Actually ni kawasan persendirian. Seri Alam Properties kalau tak salah. Tapi penduduk setempat jadikan tempat ni sebagai kawasan riadah yang lebih mencabar sebab ada bukit (Bukit Tiz) dan lain-lain tarikan.


Tasik biru seri alam, kuari seri alam, hiddengems seri alam, bandar seri alam johor, tempat menarik di Johor bahru, tempat menarik di johor, tempat best di johor bahru, misteri tasik biru kangkar pulai, tasik hijau seri alam, tasik biru kundang, kuari mahmud, tasik biru tanah merah, tasik lombing taman indah, pengenalan kuari, tasik biru kangkar pulai, hidden lake seri alam, tasik biru seri alam bahaya, tasik biru bandar seri alam, tasik air biru seri alam, hiking tasik biru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam masai johor, seri alam jungle park, kanopi seri alam johor, hiking and trekking seri alam johor, bukit tiz seri alam, tasek 3 beradek seri alam, buai bukit tiz


Sebelum ni Nur pernah pergi dengan adik Nur. Kami naik Bukit Tiz tapi separuh jalan aje sebab leka main buai dekat situ. Kalau teruskan perjalanan ke puncak bukit, lambat pulak karang balik rumah. Anak-anak dah laa tinggal dekat rumah dengan mak. Kesian pula tinggalkan lama-lama.


So kami decide untuk bawa aje anak-anak. Nur ajak adik Nur sekali. Jadinya kami datang berlima. Tempat ni memang dah popular dalam kalangan masyarakat setempat yang suka riadah. So kalau pergi pagi-pagi tu memang banyak kereta lagi-lagi hari minggu.


Tasik biru seri alam, kuari seri alam, hiddengems seri alam, bandar seri alam johor, tempat menarik di Johor bahru, tempat menarik di johor, tempat best di johor bahru, misteri tasik biru kangkar pulai, tasik hijau seri alam, tasik biru kundang, kuari mahmud, tasik biru tanah merah, tasik lombing taman indah, pengenalan kuari, tasik biru kangkar pulai, hidden lake seri alam, tasik biru seri alam bahaya, tasik biru bandar seri alam, tasik air biru seri alam, hiking tasik biru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam masai johor, seri alam jungle park, kanopi seri alam johor, hiking and trekking seri alam johor, bukit tiz seri alam, tasek 3 beradek seri alam

Tasik biru seri alam, kuari seri alam, hiddengems seri alam, bandar seri alam johor, tempat menarik di Johor bahru, tempat menarik di johor, tempat best di johor bahru, misteri tasik biru kangkar pulai, tasik hijau seri alam, tasik biru kundang, kuari mahmud, tasik biru tanah merah, tasik lombing taman indah, pengenalan kuari, tasik biru kangkar pulai, hidden lake seri alam, tasik biru seri alam bahaya, tasik biru bandar seri alam, tasik air biru seri alam, hiking tasik biru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam masai johor, seri alam jungle park, kanopi seri alam johor, hiking and trekking seri alam johor, bukit tiz seri alam, tasek 3 beradek seri alam, riadah bersama keluarga di seri alam jungle park


Selamat laa Nur bawa kasut sukan. Suami pula pakai seliper aje. Kami tak naik bukit pun sebab takut ambil masa lama so kami jalan jela dekat situ. Jalan pun bukan sikit-sikit eh. 10 ribu langkah dapat kut. Yang pernah datang situ tahu la macam mana jauhnya perjalanan dia.


Mardhiyah pun kejap-kejap berhenti kepenatan. So Nur akan dukung dia kejap-kejap la. Adiknya si Raihah duduk dalam carrier, suami Nur gendong. Itupun pinjam kak ipar sebab kami tak pernah beli carrier. Nak bawa stroller takut tetiba nak naik bukit so Nur pilih untuk guna carrier ajela.


Kalau ikut geng yang selaku riadah dekat situ, banyak kawasan yang boleh teroka. Selain Bukit Tiz, ada kanopi, tasik 3 beradik, tasik biru, tasik hijau, air terjun ratu dan bukit-bukit lain yang best. Tapi Nur belum ada rezeki lagi nak teroka semua tempat. Maklumlah ada 2 ketul 'handbag'. So kita tunggu jela masa yang sesuai nak pergi teroka.


Tasik biru seri alam, kuari seri alam, hiddengems seri alam, bandar seri alam johor, tempat menarik di Johor bahru, tempat menarik di johor, tempat best di johor bahru, misteri tasik biru kangkar pulai, tasik hijau seri alam, tasik biru kundang, kuari mahmud, tasik biru tanah merah, tasik lombing taman indah, pengenalan kuari, tasik biru kangkar pulai, hidden lake seri alam, tasik biru seri alam bahaya, tasik biru bandar seri alam, tasik air biru seri alam, hiking tasik biru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam masai johor, seri alam jungle park, kanopi seri alam johor, hiking and trekking seri alam johor, bukit tiz seri alam, tasek 3 beradek seri alam, kanopi seri alam jungle park

Tasik biru seri alam, kuari seri alam, hiddengems seri alam, bandar seri alam johor, tempat menarik di Johor bahru, tempat menarik di johor, tempat best di johor bahru, misteri tasik biru kangkar pulai, tasik hijau seri alam, tasik biru kundang, kuari mahmud, tasik biru tanah merah, tasik lombing taman indah, pengenalan kuari, tasik biru kangkar pulai, hidden lake seri alam, tasik biru seri alam bahaya, tasik biru bandar seri alam, tasik air biru seri alam, hiking tasik biru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam masai johor, seri alam jungle park, kanopi seri alam johor, hiking and trekking seri alam johor, bukit tiz seri alam, tasek 3 beradek seri alam, trekking di kanopi seri alam jungle park

Tasik biru seri alam, kuari seri alam, hiddengems seri alam, bandar seri alam johor, tempat menarik di Johor bahru, tempat menarik di johor, tempat best di johor bahru, misteri tasik biru kangkar pulai, tasik hijau seri alam, tasik biru kundang, kuari mahmud, tasik biru tanah merah, tasik lombing taman indah, pengenalan kuari, tasik biru kangkar pulai, hidden lake seri alam, tasik biru seri alam bahaya, tasik biru bandar seri alam, tasik air biru seri alam, hiking tasik biru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam masai johor, seri alam jungle park, kanopi seri alam johor, hiking and trekking seri alam johor, bukit tiz seri alam, tasek 3 beradek seri alam, riadah bersama anak di seri alam jungle park


Untuk aktiviti riadah kami sekeluarga kali ni, kitorang larat jalan sampai kanopi aje. Lepas tu patah balik. Kali ni pergi memang penat sebab Nur kena dukung Mardhiyah. Panas pulak tu. Walaupun baru 9:00AM, tapi cuaca kemain panas lit-lit.


Tapi walaupun penat, Nur tersangatlah berpuas hati. Nur memang dah lama nak repeat riadah dekat sini tapi belum ada rezeki lagi. Banyak lagi tempat yang Nur belum pergi. Hiddengems Seri Alam yang Nur pernah pergi cuma Tasik Biru UniKL, buai Bukit Tiz dan Kanopi aje.


Baca juga: Tasik Biru Hiddengems di Masai, Johor.


Harap lepas ni dapatlah teroka tempat lain. Haha Nur beginilah orangnya. Lambakan mall dekat area Johor Bahru tu takde rasa berahi pun nak pergi, tapi tempat-tempat natural macam ni laaa jadi kegilaan Nur nak pergi. 4 gambar dekat bawah ni gambar pinjam dari group Facebook Hiking & Trekking Seri Alam Johor.


Tasik biru seri alam, kuari seri alam, hiddengems seri alam, bandar seri alam johor, tempat menarik di Johor bahru, tempat menarik di johor, tempat best di johor bahru, misteri tasik biru kangkar pulai, tasik hijau seri alam, tasik biru kundang, kuari mahmud, tasik biru tanah merah, tasik lombing taman indah, pengenalan kuari, tasik biru kangkar pulai, hidden lake seri alam, tasik biru seri alam bahaya, tasik biru bandar seri alam, tasik air biru seri alam, hiking tasik biru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam masai johor, seri alam jungle park, kanopi seri alam johor, hiking and trekking seri alam johor, bukit tiz seri alam, tasek 3 beradek seri alam

Tasik biru seri alam, kuari seri alam, hiddengems seri alam, bandar seri alam johor, tempat menarik di Johor bahru, tempat menarik di johor, tempat best di johor bahru, misteri tasik biru kangkar pulai, tasik hijau seri alam, tasik biru kundang, kuari mahmud, tasik biru tanah merah, tasik lombing taman indah, pengenalan kuari, tasik biru kangkar pulai, hidden lake seri alam, tasik biru seri alam bahaya, tasik biru bandar seri alam, tasik air biru seri alam, hiking tasik biru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam masai johor, seri alam jungle park, kanopi seri alam johor, hiking and trekking seri alam johor, bukit tiz seri alam, tasek 3 beradek seri alam

Tasik biru seri alam, kuari seri alam, hiddengems seri alam, bandar seri alam johor, tempat menarik di Johor bahru, tempat menarik di johor, tempat best di johor bahru, misteri tasik biru kangkar pulai, tasik hijau seri alam, tasik biru kundang, kuari mahmud, tasik biru tanah merah, tasik lombing taman indah, pengenalan kuari, tasik biru kangkar pulai, hidden lake seri alam, tasik biru seri alam bahaya, tasik biru bandar seri alam, tasik air biru seri alam, hiking tasik biru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam masai johor, seri alam jungle park, kanopi seri alam johor, hiking and trekking seri alam johor, bukit tiz seri alam, tasek 3 beradek seri alam, tasik jari seri alam johor

Tasik biru seri alam, kuari seri alam, hiddengems seri alam, bandar seri alam johor, tempat menarik di Johor bahru, tempat menarik di johor, tempat best di johor bahru, misteri tasik biru kangkar pulai, tasik hijau seri alam, tasik biru kundang, kuari mahmud, tasik biru tanah merah, tasik lombing taman indah, pengenalan kuari, tasik biru kangkar pulai, hidden lake seri alam, tasik biru seri alam bahaya, tasik biru bandar seri alam, tasik air biru seri alam, hiking tasik biru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam, tasik biru bandar baru seri alam masai johor, seri alam jungle park, kanopi seri alam johor, hiking and trekking seri alam johor, bukit tiz seri alam, tasek 3 beradek seri alam


Dari dulu lagi minat tapi mak ayah Nur tak support minat Nur yang satu ni. Dorang terlebih risau akan keselamatan anak perempuan dorang. Zaman sekolah dan zaman univerisiti dulu, asal Nur minta izin nak pergi trip ke sana ke sini mesti tak dapat kebenaran. So tak dapat izin, tak pergi lah kan. Ni dah kahwin, suami pulak jenis support minat bini, dapatlah merasa.


Cumanya ada kekangan masa dan anak masih kecil jela. In shaa Allah akan datang dapat lah pergi ke tempat-tempat yang Nur teringin nak pergi tu.


Eh terbebel hal lain pula. Ok sambung....


Balik dari pergi riadah terus serbu 7-Eleven pergi beli air 100plus untuk Nur dan aiskrim untuk Mardhiyah. Dapatlah legakan tekak yang menagih air sejuk di tengah panasnya mentari. Balik rumah terus serbu nasi lemak yang mak buat pagi tu. Tak sempat jamah. Baru bakar kalori, dah menambah kalori. Haha.


Itu aje cerita riadah kami sekeluarga. Next time kita riadah lagi okay.







Post a Comment

0 Comments