Ticker

6/recent/ticker-posts

Resepi Inti Dumpling dan Sos Dumpling yang Sedap dan Menambah Selera

Tekak Nur sangat tak biasa dengan masakan chinese style. Maklumlah anak Jawa kan. Boleh makan tapi bukan kegemaran. Kalau sesekali teringin, barulah mencari. 


Ni tekak dah teringin, apa lagi, kasi buat lah. Baisalah, tekak ni mengada sikit kalau puasa. Nur sekarang tengah struggle ganti puasa 14 hari. Banyak kan? Tulaa bersalin bulan Ramadhan, beginilah gamaknya. 

Keyakinan nak ganti puasa pun baru ada sejak anak Nur dah boleh makan. Pendapat Nur, bila anak dah start makan, dia dah kurang menyusu. So badan kita takdelah dikerah sangat untuk bagi dia kenyang. Itu yang lambat ganti. 


Resepi dumpling yang mudah dan sedap, Resepi dumpling azie kitchen, kulit dumpling resepi, Resepi dumpling Chinese style, Resepi dumpling kulit popia, Resepi dumpling frozen, Resepi dumpling ayam sup, cara kelim dumpling, Resepi dumpling sayur, cara buat dumpling, cara buat kulit dumpling, cara membuat dumpling, cara lipat dumpling, cara kelim dumpling, cara masak dumpling, cara buat sos dumpling, cara membuat kulit dumpling korea, cara buat dumpling guna kuli popia, cara masak dumpling frozen, resepi dumpling homemade halal, senang je buat dumpling, dumpling ayam, pengalaman pertama kali buat dumpling, resepi mudah dumpling Chinese style, cara buat dumpling inti ayam dan sos di rumah, resepi dumpling ayam style restoren, dumpling goring, dumpling rebus, dim sum tradisional, sup dumpling

Resepi dumpling yang mudah dan sedap, Resepi dumpling azie kitchen, kulit dumpling resepi, Resepi dumpling Chinese style, Resepi dumpling kulit popia, Resepi dumpling frozen, Resepi dumpling ayam sup, cara kelim dumpling, Resepi dumpling sayur, cara buat dumpling, cara buat kulit dumpling, cara membuat dumpling, cara lipat dumpling, cara kelim dumpling, cara masak dumpling, cara buat sos dumpling, cara membuat kulit dumpling korea, cara buat dumpling guna kuli popia, cara masak dumpling frozen, resepi dumpling homemade halal, senang je buat dumpling, dumpling ayam, pengalaman pertama kali buat dumpling, resepi mudah dumpling Chinese style, cara buat dumpling inti ayam dan sos di rumah, resepi dumpling ayam style restoren, dumpling goring, dumpling rebus, dim sum tradisional, sup dumpling


Alhamdulillah, hasil dumpling yang Nur buat ni cantik kejadiannya. Suami pun puji sedap. Haaaa itu yang penting. Maklumlah suami Nur bukan pesen pemakan macam Nur. So bila dia puji sedap tu, sedap betul la kan? 

Hehe perasan pulak. 

Nak buat dumpling tak susah mana pun sebenarnya. Yang jadi susah sebab kita tak biasa buat, so agak terkial-kial sikit la penyediaannya. Basic nak buat dumpling pada Nur ada 3 perkara:
  1. Kulit dumpling
  2. Inti dumpling
  3. Sos pencicah

Kalau terlebih rajin, kulit dumpling tu buat sendiri. Tapi Nur kurang rajin, maka beli jela dekat pasaraya. Inti dumpling pula boleh guna ayam, udang, daging, sayur-sayuran. 

Sos pencicah pada Nur sangat penting sebab dia melengkapkan keseluruhan rasa dumpling yang kita sediakan. So kalau korang nak buat dumpling, jangan lupa buat sos pencicah sekali okay. 

Ok cukup membebel. Meh Nur payung resepi inti dumpling dan sos pencicah yang Nur gunakan. Let's go! 



Resepi Inti Dumpling

Bahan:

1 mangkuk size sederhana isi ayam 
1 mangkuk kecil udang 
1/2 batang carrot 
1 pokok daun bawang
1/2 biji bawang holland
4 ulas bawang putih
1 biji telur
2 SB kicap cair
2 SB sos tiram
1 SK serbuk lada putih
2 SB penuh tepung jagung
Garam dan gula secukup rasa

Resepi dumpling yang mudah dan sedap, Resepi dumpling azie kitchen, kulit dumpling resepi, Resepi dumpling Chinese style, Resepi dumpling kulit popia, Resepi dumpling frozen, Resepi dumpling ayam sup, cara kelim dumpling, Resepi dumpling sayur, cara buat dumpling, cara buat kulit dumpling, cara membuat dumpling, cara lipat dumpling, cara kelim dumpling, cara masak dumpling, cara buat sos dumpling, cara membuat kulit dumpling korea, cara buat dumpling guna kuli popia, cara masak dumpling frozen, resepi dumpling homemade halal, senang je buat dumpling, dumpling ayam, pengalaman pertama kali buat dumpling, resepi mudah dumpling Chinese style, cara buat dumpling inti ayam dan sos di rumah, resepi dumpling ayam style restoren, dumpling goring, dumpling rebus, dim sum tradisional, sup dumpling

Resepi dumpling yang mudah dan sedap, Resepi dumpling azie kitchen, kulit dumpling resepi, Resepi dumpling Chinese style, Resepi dumpling kulit popia, Resepi dumpling frozen, Resepi dumpling ayam sup, cara kelim dumpling, Resepi dumpling sayur, cara buat dumpling, cara buat kulit dumpling, cara membuat dumpling, cara lipat dumpling, cara kelim dumpling, cara masak dumpling, cara buat sos dumpling, cara membuat kulit dumpling korea, cara buat dumpling guna kuli popia, cara masak dumpling frozen, resepi dumpling homemade halal, senang je buat dumpling, dumpling ayam, pengalaman pertama kali buat dumpling, resepi mudah dumpling Chinese style, cara buat dumpling inti ayam dan sos di rumah, resepi dumpling ayam style restoren, dumpling goring, dumpling rebus, dim sum tradisional, sup dumpling

Resepi dumpling yang mudah dan sedap, Resepi dumpling azie kitchen, kulit dumpling resepi, Resepi dumpling Chinese style, Resepi dumpling kulit popia, Resepi dumpling frozen, Resepi dumpling ayam sup, cara kelim dumpling, Resepi dumpling sayur, cara buat dumpling, cara buat kulit dumpling, cara membuat dumpling, cara lipat dumpling, cara kelim dumpling, cara masak dumpling, cara buat sos dumpling, cara membuat kulit dumpling korea, cara buat dumpling guna kuli popia, cara masak dumpling frozen, resepi dumpling homemade halal, senang je buat dumpling, dumpling ayam, pengalaman pertama kali buat dumpling, resepi mudah dumpling Chinese style, cara buat dumpling inti ayam dan sos di rumah, resepi dumpling ayam style restoren, dumpling goring, dumpling rebus, dim sum tradisional, sup dumpling


Cara:

  1. Untuk ayam, kalau malas cincang macam Nur, korang boleh blend aje. Nur blend ayam dan udang guna chopper. Serius tak rajin nak cincang 1 mangkuk isi ayam haha. 
  2. Carrot tu Nur sagat/parut. Daun bawang dipotong halus. Bawang holland dan bawang putih Nur cincang halus. Hampir malas sebenarnya. Ikutkan hati nak masukkan sekali bawang dalam chopper. 
  3. Satukan semua bahan termasuklah kicap cair, sos tiram, serbuk lada putih, tepung jagung, gula dan garam. Gaul sebati sehingga mesra semua bahan. 
  4. Dumpling ada banyak cara bungkus/lipat/kelim. Nur bungkus cara bunjut aje. Sebab Nur beli kulit dumpling bentuk petak. Ikut mata Nur, cara bunjut jela paling nice dan senang nak buat. Boleh Google atau YouTube tutorial melipat dumpling. 

Resepi Sos Pencicah

Bahan:
4 ulas bawang putih cincang
2 biji cili merah potong halus
2 SB kicap cair
1 SB kicap manis Jalen
1 SK brown sugar 

Resepi dumpling yang mudah dan sedap, Resepi dumpling azie kitchen, kulit dumpling resepi, Resepi dumpling Chinese style, Resepi dumpling kulit popia, Resepi dumpling frozen, Resepi dumpling ayam sup, cara kelim dumpling, Resepi dumpling sayur, cara buat dumpling, cara buat kulit dumpling, cara membuat dumpling, cara lipat dumpling, cara kelim dumpling, cara masak dumpling, cara buat sos dumpling, cara membuat kulit dumpling korea, cara buat dumpling guna kuli popia, cara masak dumpling frozen, resepi dumpling homemade halal, senang je buat dumpling, dumpling ayam, pengalaman pertama kali buat dumpling, resepi mudah dumpling Chinese style, cara buat dumpling inti ayam dan sos di rumah, resepi dumpling ayam style restoren, dumpling goring, dumpling rebus, dim sum tradisional, sup dumpling


Cara:
  1. Tumis bawang putih dan cili dengan api yang kecil untuk mengelakkan bawang putih cepat hangus. Tumis sehingga warna bawang putih tu keperangan. 
  2. Masukkan bahan tumis tadi dalam mangkuk yang bersesuaian. Kemudian masukkan kicap cair, kicap manis dan gula. Nur tambah 1 SB air masak. Gaul rata semua bahan. 

Cara makan pula ikutlah selera masing-masing. Nur rebus dalam sup dan goreng. Sup bodoh je Nur buat. Guna bawang putih, halia dan cube ayam je. Bila sup dah mendidih, masukkan dumpling pula. Masak dumpling hingga kulit dumpling bertukar warna kuning cair yang hampir ke putih. 


Resepi dumpling yang mudah dan sedap, Resepi dumpling azie kitchen, kulit dumpling resepi, Resepi dumpling Chinese style, Resepi dumpling kulit popia, Resepi dumpling frozen, Resepi dumpling ayam sup, cara kelim dumpling, Resepi dumpling sayur, cara buat dumpling, cara buat kulit dumpling, cara membuat dumpling, cara lipat dumpling, cara kelim dumpling, cara masak dumpling, cara buat sos dumpling, cara membuat kulit dumpling korea, cara buat dumpling guna kuli popia, cara masak dumpling frozen, resepi dumpling homemade halal, senang je buat dumpling, dumpling ayam, pengalaman pertama kali buat dumpling, resepi mudah dumpling Chinese style, cara buat dumpling inti ayam dan sos di rumah, resepi dumpling ayam style restoren, dumpling goring, dumpling rebus, dim sum tradisional, sup dumpling


Bila dah siap, tabur daun bawang dan daun sup. Fuh mantap! Haaaa pastu, Nur buatlah style Melayu. Nur hidangkan sekali mee hoon dan yee mee balance buat yee mee sizzling hari tu. 

Seronok tengok suami selera makan. Anak sulung Nur Mardhiyah tu pun suka makan. Nur apa lagi. Memang puas hati lah dapat lepaskan keinginan tekak. In shaa Allah akan repeat lagi. 


Post a Comment

19 Comments

  1. Waaa tak pernahnya cuba buat sendiri, biasa makan aje di Serambi Uda sana, situ sedap... nanti nak try laaa...

    ReplyDelete
  2. Dulu2 pernah ada kerajinan macam ni, sekarang ke laut, hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang mood makan air tangan orang pulak eh Kak Seri

      Delete
  3. Wow...suka makan dumpling. Selalu ni asyik beli ajer. Lepas ni boleh la buat sendiri. Boleh la kita buat bahan2 tu banyak sikit. Kat kedai ni tahu je lah isi dia sikit.

    ReplyDelete
  4. nak try buatlah nanti...baru puas hati makan kan...

    ReplyDelete
  5. Mmm.......yummy dumplings! Lame dah x makan dumpling. Rindu nak makan dumpling. Thank you for sharing your recipe. Nanti boley lah saya cuba.

    ReplyDelete
  6. terus berbunyi perut bila tengok ni! tak pernah try masak lagi tapi boleh try nanti. nampak macam mudah tapi salunya khai makan ada rasa halia kuat yang inti ni kite leh adjust kan?

    ReplyDelete
  7. terus rasa lapar.ni antara pebret akak ni.ingat hujung minggu ni nak buat jugaklah..

    ReplyDelete
  8. dah lama teringin nak buat dumpling. kena pi cari gak ni bahan2

    ReplyDelete
  9. Setuju yang bila puasa, tekak akan minta benda pelik-pelik. Haha
    Tapi bagus la sebab boleh buat sendiri - maka boleh la ikut selera sendiri hehe
    Selamat berpuasa ye

    ReplyDelete
  10. thanks sharing resipi ni. memang baru jer beli kulit dumpling dan mencari resipi nak buat isi dumpling ni. nampak sedap.. tak sabar nk buat sendiri

    ReplyDelete
  11. Menarik resepi utk Kak Bell cuba. Kalao sis pun beli je kulit dia..malas nak buat sendiri. Hehe. Nanti nak try. Mudah aje buat isi dia tu.

    ReplyDelete
  12. Sedapnya! Dan dan rasa lapar. Tak pernah buat lagi dumpling tapi memang suka makan. Lepas ni boleh lah cuba buat sendiri. Simple je sebenarnya kan

    ReplyDelete
  13. Sedapnya ni.. :) kalau dumpling ni makan kat luar tak puas taw... sebab normally satu set mereka buat 8 -10 biji jer.. buat sendiri confirm puas :) boleh buat extra , ni antara my favorite ni.. nak try resipi ni la..

    ReplyDelete
  14. Wahhh dumpling lah... dah lama Nina tak buat. Kalau sebelum ni Nina beli je. Tapi bila nak makan banyak tu. Terus buat sendiri je. Baru puas.... by the way thank you sharing your recipe

    ReplyDelete
  15. Puas hati bila dapat buat sendirikan. Bukan payah sangat pun. Yg penting puas makan

    ReplyDelete
  16. Dulu saya ada jugak terlebih rajin, buat kulit dumpling sendiri. Cukup la sekali, lepas tu beli kulit instant je. Haha. Nanti saya cuba resepi ni.

    ReplyDelete
  17. Nampak mcm senang buat dumpling ni. Nak try buatlah!
    Tq sis bagi resipi 😍

    ReplyDelete