Resepi Kek Pisang Menggunakan Blender Yang Sangat Mudah - DeCamellia

Resepi Kek Pisang Menggunakan Blender Yang Sangat Mudah


resepi kek pisang blender yang senang, resepi kek pisang yang senang, resepi kek pisang yang mudah, resepi kek pisang blender, resepi kek pisang blender kukus, resepi kek pisang blender azlina ina, resipi kek pisang blender, resepi kek pisang guna blender, resepi kek pisang menggunakan blender, resepi kek pisang kukus blender tanpa telur, resepi kek pisang gebu blender, resipi kek pisang guna blender, resepi kek pisang bakar guna blender, resepi kek pisang boyan, resepi kek pisang, resepi kek pisang kukus, resepi kek pisang coklat, resepi kek pisang moist, resepi kek pisang gebu, resepi kek pisang cheese, resepi kek pisang bakar, resepi kek pisang mudah, resepi kek pisang bakar azlina ina, kek pisang moist dan sedap, resepi kek pisang moist gebu sedap mudah blend aje, cara buat kek pisang paling senang guna blender, resepi kek pisang viral, resepi kek pisang viral kukus, resepi kek pisang moist kukus, resepi kek pisang viral azlina ina, resepi kek pisang viral 2017, resepi kek pisang coklat chip, resepi kek pisang guna teung naik sendiri, pisang boyan, pisang emas, pisang 40 hari, jdt blogger

First time sebenarnya Nur buat kek pisang. Suka sebenarnya makan kek pisang, tapi belum sampai seru nak buat sendiri. Biasa kalau ada pisang kat rumah ni, kalau tak dimakan macam tu je, Nur biasa buat cekodok pisang sebagai menu sarapan.

Kebetulan hari tu balik rumah mak kat Masai, pokok pisang kat belakang rumah pun tumbang. Kalau pokoknya dah berbuah, mestilah kena selamatkan buah dia kan? Rezeki Nur mak bekalkan pisang untuk dibawa balik ke Kluang (masa tu mentah dan hijau lagi buahnya).

Bila dah ranum masak, kebetulan masa tu Nur pun puasa, dah decide dengan suami buka puasa nanti makan kat luar, so gantung kuali la satu hari tu. Datanglah mood rajin plus mood teringin nak makan kek pisang air tangan sendiri. Resepi kek pisang ni pun mudah sangat. Haaa bertambah rajin lah nak buat.

resepi kek pisang blender yang senang, resepi kek pisang yang senang, resepi kek pisang yang mudah, resepi kek pisang blender, resepi kek pisang blender kukus, resepi kek pisang blender azlina ina, resipi kek pisang blender, resepi kek pisang guna blender, resepi kek pisang menggunakan blender, resepi kek pisang kukus blender tanpa telur, resepi kek pisang gebu blender, resipi kek pisang guna blender, resepi kek pisang bakar guna blender, resepi kek pisang boyan, resepi kek pisang, resepi kek pisang kukus, resepi kek pisang coklat, resepi kek pisang moist, resepi kek pisang gebu, resepi kek pisang cheese, resepi kek pisang bakar, resepi kek pisang mudah, resepi kek pisang bakar azlina ina, kek pisang moist dan sedap, resepi kek pisang moist gebu sedap mudah blend aje, cara buat kek pisang paling senang guna blender, resepi kek pisang viral, resepi kek pisang viral kukus, resepi kek pisang moist kukus, resepi kek pisang viral azlina ina, resepi kek pisang viral 2017, resepi kek pisang coklat chip, resepi kek pisang guna teung naik sendiri, pisang boyan, pisang emas, pisang 40 hari, jdt blogger

resepi kek pisang blender yang senang, resepi kek pisang yang senang, resepi kek pisang yang mudah, resepi kek pisang blender, resepi kek pisang blender kukus, resepi kek pisang blender azlina ina, resipi kek pisang blender, resepi kek pisang guna blender, resepi kek pisang menggunakan blender, resepi kek pisang kukus blender tanpa telur, resepi kek pisang gebu blender, resipi kek pisang guna blender, resepi kek pisang bakar guna blender, resepi kek pisang boyan, resepi kek pisang, resepi kek pisang kukus, resepi kek pisang coklat, resepi kek pisang moist, resepi kek pisang gebu, resepi kek pisang cheese, resepi kek pisang bakar, resepi kek pisang mudah, resepi kek pisang bakar azlina ina, kek pisang moist dan sedap, resepi kek pisang moist gebu sedap mudah blend aje, cara buat kek pisang paling senang guna blender, resepi kek pisang viral, resepi kek pisang viral kukus, resepi kek pisang moist kukus, resepi kek pisang viral azlina ina, resepi kek pisang viral 2017, resepi kek pisang coklat chip, resepi kek pisang guna teung naik sendiri, pisang boyan, pisang emas, pisang 40 hari, jdt blogger

Cumanya itulah, hasilnya tak seperti yang dibayangkan. Biasanya, rupa potongan kek pisang tu kan akan terserlah serat-serat pisang. Tapi Nur punya kek pisang plain aje warna dia. Takde nampak seratnya, warna pun gelap. Hahahaha tapi walaupun rupa kurang menarik, rasa dia pada Nur sedap. Boleh makan, boleh telan, gebu, moist pada tahap sederhana, berminyak dia pun pada tahap yang sederhana. Kena lah dengan tekak sendiri.

Meh usha resepi kek pisang blender yang sangat mudah ni.

Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 SK bicarbonate soda
1 SK baking powder
*Ayak kesemua bahan di atas

8 biji pisang boyan
1 cawan minyak (Nur guna minyak jagung. Kalau takde, minyak masak pun boleh)
1 cawan gula (Nur kurangkan sikit sebab kurang gemar makanan yang terlalu manis)
3 biji telur grad A
*blender kesemua bahan di atas

Cara:
  1. Panaskan oven terlebih dahulu. 20 minit suhu 170°C.
  2. Bahan ayak disatukan dalam 1 bekas besar. Kemudian, masukkan bahan blender ke dalam tepung yang sudah diayak tadi.
  3. Kaup balik tepung dan bahan blender sehingga adunan sebati.
  4. Gris loyang dengan minyak. Nur guna loyang lubang tengah tu. Atau boleh juga alas dengan kertas minyak kalau guna loyang yang tak berlubang.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang, boleh letak hirisan pisang atau chocolate chips sebagai hiasan atas kek pisang.
  6. Bakar selama 50 minit pada suhu 170°C, kemudian 10 minit pada suhu 140°C. Cucuk kek dengan lidi untuk pastikan kek cukup masak. Kalau masak kek pisang guna teknik kukus, 45 minit pun cukup dah.
  7. Bila dah cukup masak, tunggu kek sejuk lepastu hidangkan.

Haritu pakal aje tengah puasa, kalau tak, panas-panas tu lagi Nur dah ngap. Gelojoh campur tak sabar nak rasa. Haha. Memang macam tu peel Nur tiap kali buat kek. Tak sabar nak rasa. Okey ke tak. Manis sangat ke tak. Gebu ke tak.

resepi kek pisang blender yang senang, resepi kek pisang yang senang, resepi kek pisang yang mudah, resepi kek pisang blender, resepi kek pisang blender kukus, resepi kek pisang blender azlina ina, resipi kek pisang blender, resepi kek pisang guna blender, resepi kek pisang menggunakan blender, resepi kek pisang kukus blender tanpa telur, resepi kek pisang gebu blender, resipi kek pisang guna blender, resepi kek pisang bakar guna blender, resepi kek pisang boyan, resepi kek pisang, resepi kek pisang kukus, resepi kek pisang coklat, resepi kek pisang moist, resepi kek pisang gebu, resepi kek pisang cheese, resepi kek pisang bakar, resepi kek pisang mudah, resepi kek pisang bakar azlina ina, kek pisang moist dan sedap, resepi kek pisang moist gebu sedap mudah blend aje, cara buat kek pisang paling senang guna blender, resepi kek pisang viral, resepi kek pisang viral kukus, resepi kek pisang moist kukus, resepi kek pisang viral azlina ina, resepi kek pisang viral 2017, resepi kek pisang coklat chip, resepi kek pisang guna teung naik sendiri, pisang boyan, pisang emas, pisang 40 hari, jdt blogger

Akan datang kalau rajin lagi nak buat kek pisang, Nur nak try teknik lain la. Pisangnya Nur taknak blend. Nak lenyek guna tangan aje. Nak tengok hasilnya, ada tak kewujudan serat-serat pisang tu haha. Agaknya hari tu ter-over blend kut itu yang plain aje rupa dia. First time buat kan, mesti lah ada sisi kekecewaan sikit. Saje lah tu suruh try buat lagi.

Ok sekian resepi kek pisang blend yang sangat mudah nak dibuat. Nur memang pesen suka buat aje. Makannya cukuplah sekadar lepaskan rasa keinginan. Selebihnya bagi jiran sikit dan bagi mertua sikit. Suami pun lebih kurang macam Nur. Makan tak banyak. Lagi pun memang dia pesen tak makan banyak. Cukup sekadar jadi tukang rasa aje hahahaha.

Ok korang bye. Terima kasih sudi baca. Hihi

Resepi Kek Pisang Menggunakan Blender Yang Sangat Mudah Resepi Kek Pisang Menggunakan Blender Yang Sangat Mudah Reviewed by Decamellia on Friday, March 20, 2020 Rating: 5

19 comments:

  1. Salam perkenalan.
    Nampak sedap dan resepi pun agak senang. Satu hari nanti LZ nak cuba buat sebab dah lama cari resepi kek pisang simple macam ni.. Thank you for sharing this recipe. :)

    ReplyDelete
  2. Wowww, nanti boleh try ni, senang dan nampak gebu sedap je tuu...

    ReplyDelete
  3. rindu pulak nak buat kek pisang...da lama tak buat

    ReplyDelete
  4. Wahhh senang je rupanya. Nanti nak cuba. Kadang beli yang kat pasaraya tu banyak sangat. Tak habis dan expired.

    ReplyDelete
  5. Ada ke pisang bernama pisang boyan? Tu bukan pisang emas ke? Apa pun tq utk resepi. Nak cubalah sbb sis suka kek pisang.

    ReplyDelete
  6. amboii guna blender je? menarik ni.. kegemaran TB gak kek pisang ni.. kalau mudah macam ni.. maunya buat hari-hari ni .. hehehe.. nampak elok kejadiannya tu

    ReplyDelete
  7. wah sis thanks share resipi kek pisang ni... mmg favourite ... selalu beli je .. skang ni boleh la cuba sejak2 terkurung ni kan..hihi mudah rupanya nak buat..

    ReplyDelete
  8. Suka homemade kek pisang mcm ni, nak buat pon senang dan simple jee kan hehe. Qeela punya style suka xletak gula, kalau letak pon sikit je mcm sesudu dua or ganti dgn madu..kukuskan pon sedap bakar dlm oven pon sedap. Mcm2 style boleh buat kan ikot kesesuain masing2 ๐Ÿฅฐ

    ReplyDelete
  9. lama x buat dan makan kek pisang...nampak sedap ni lebih lagi pisang disusun di bahagian atas ..nampak menarik sangat..arghh lapoo

    ReplyDelete
  10. Senangnya buat kek. Semua blender je. Marina takde pembakar, marina kukus je. Hihi

    ReplyDelete
  11. Yum!!!!!! Best nyer kalo dpt makan pisang and minum jasmine tea waktu ptg. Thank you for sharing your recipe.

    ReplyDelete
  12. Wah menjadi ye kek pisang tu. Pisang boyan tu pisang apa? Kat tempat qis panggil nama lain kot. Nanti nak try resepi ni

    ReplyDelete
  13. Senang nye buat kek pisang guna blender..kak mid selalu buat apam pisang dan guna periuk kukus...sebenarnya lama dah x buat kek pisang atau apam pisang...malas betul..hahaha

    ReplyDelete
  14. wah menariknya..boleh guna blender je eh..boleh la iena cuba kt umah bujang iena..duk bujang ni xde mixer nk buat kuih :D

    ReplyDelete
  15. Ada yang suka nampak serat tapi Rawlins suka gini. Adik pernah buat yang nampak serat tapi anak2 sedara semua taknak makan. Bila blend halus, laju je depa habiskan hehe

    ReplyDelete
  16. mudah je buat kan. kenyang tahan lama tu. ramuan pun simple2 je

    ReplyDelete
  17. salam kenal.. CT follow sini =)

    suka resepi simple2 ni.. blend je terus kan..

    ReplyDelete
  18. Sedap kek pisang nie..akk mmg favret sgt dgn kek ni..tq nur share resepi..๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜‹

    ReplyDelete
  19. lama dah tak merasa kek pisang.. time MCO ni boleh cuba buat sendiri..

    ReplyDelete

Powered by Blogger.