Ticker

6/recent/ticker-posts

Pengalaman Jahitan Luka Bersalin Terbuka dan Cara Merawatnya

Nak jadi ibu ni, bukanlah mudah. Proses yang kita lalui tu, masyaAllah berliku-liku ya. Setiap fasa ada cabaran dan ujian dia yang tersendiri, baik dari fasa mengandung, melahirkan, berpantang, menyusukan anak, membesarkan anak dan banyak lagi.

 

Tapi untuk entry kali ni, Nur nak sentuh bab luka jahitan bersalin, dimana Nur sendiri ada pengalaman jahitan bersalin (episiotomi) anak pertama Nur ada sedikit terbuka. Even doktor kata jahitan yang terbuka tu tak banyak, around 2cm macam tu, tapi sakit dan ambil masa yang lama untuk pulih.



Doktor tak sarankan untuk jahit semula, so Nur usahalah sendiri untuk luka tu pulih sendiri. Lagipun taknak lah Nur serah diri pergi jahit semula. Azab wehhhh nak menahan sakit masa kena jahit tu. Cukuplah sekali dalam labour room. 


Pengalaman Jahitan Luka Bersalin Terbuka dan Cara Merawatnya, tips jaga jahitan bersalin yang terbuka, jahitan luka bersalin terbuka, luka jahitan bersalin masih sakit, jahitan bersalin terbuka selepas sebulan, jahitan bersalin terbuka semasa berpantang, luka jahitan bersalin gatal tanda sembuh, tempoh luka jahitan bersalin sembuh, pengalaman luka jahitan bersalin terbuka, jahitan bersalin terbuka selepas 2 bulan, jahitan bersalin terbuka tapi tidak sakit, jahitan terbuka selepas bersama suami, cara jaga jahitan bersalin yang terbuka, luka bersalin terbuka semula, review gel renewall 4life


Nur tak pasti apa punca jahitan tu terbuka, nak kata lasak masa berpantang tak juga. Nak kata tak jaga luka dengan baik pun tak juga sebab Nur amalkan apa yang misi & doktor suruh seperti sapu ubat kuning, keringkan luka, jaga kebersihan, makan buah tinggi vitamin C dan macam-macam lagi


Boleh kata hari-hari Nur menangis masa berpantang sebab sakit, tak selesa dan takut luka tu lambat baik. Lagi lah first time alami semua ni, koyak betul mental. Sebulan berpantang luka bersalin masih belum baik. Stress sangat masa tu. Syukur masih waras dan tak meroyan.

 

Hari-hari Nur tanya dengan diri sendiri kenapa. Macam mana boleh jadi macam ni. Lastly Nur buat kesimpulan sendiri. Mungkin luka bersalin belum bercantum dengan betul tapi benang dah reput terlebih dahulu. Mungkin Nur memang pesen luka lambat baik so bila benang dah reput dulu, tak bercantum lah luka tu kan? Make sense tak?

 

Apa Nur Buat untuk Menyembuhkan Luka Bersalin yang Terbuka?


So apa Nur buat adalah Nur stop guna ubat kuning. Nur gunakan gel (4Life Transfer Factor Renewall Gel) yang kakak ipar Nur guna sebab Nur sangat amazed kakak ipar Nur sebulan berpantang luka bersalin dia dah okay. Siap dah boleh bersila lagi. Uiiiii seriau dengar sebulan dah bersila tapi itulah kebenaran dia.

 

4Life Transfer Factor Renewall Gel

Disclaimer: Ini bukan review berbayar ya. Ini memang review berdasarkan pengalaman sendiri.

 

Pengalaman Jahitan Luka Bersalin Terbuka dan Cara Merawatnya, tips jaga jahitan bersalin yang terbuka, jahitan luka bersalin terbuka, luka jahitan bersalin masih sakit, jahitan bersalin terbuka selepas sebulan, jahitan bersalin terbuka semasa berpantang, luka jahitan bersalin gatal tanda sembuh, tempoh luka jahitan bersalin sembuh, pengalaman luka jahitan bersalin terbuka, jahitan bersalin terbuka selepas 2 bulan, jahitan bersalin terbuka tapi tidak sakit, jahitan terbuka selepas bersama suami, cara jaga jahitan bersalin yang terbuka, luka bersalin terbuka semula, review gel renewall 4life


Gel 4Life ni pada Nur memang sangat membantu proses menyembuhkan luka bersalin Nur yang terbuka tu. Cara pakai takde beza pun macam pakai ubat kuning. Lepas keluar toilet, lap & anginkan dulu luka bagi kering, kemudian sapu nipis gel 4Life, tunggu kejap bagi gel kering, baru pakai pad & seluar dalam. Nur tak ingat exactly berapa hari ambil masa luka tu nak baik, tapi alhamdulillah memang cepat baik walaupun tidak sempurna seperti luka jahitan yang tak terbuka.

 

Bila dah ada pengalaman yang baik macam tu, bersalain anak kedua Nur tak guna ubat kuning dah. Nur guna Renewall Gel 4Life aje. Alhamdulillah best sangat asbab guna gel 4Life ni. Sebulan berpantang Nur dah boleh gerak lincah sebab luka bersalin cepat baik dan bercantum dengan cantik. Untuk pengetahuan, luka bersalin anak kedua Nur pun boleh tahan panjang. Hilang pedoman agaknya masa meneran tu sebab masa PKP 2 tahun lalu suami tak dapat teman dalam labour room. Bila kurang motivasi kita main teran jela asalkan baby cepat keluar. Haihhhhh. Kenangan Bersalin Semasa PKP Begitulah.....

 

Tomok ada kata sejarah mungkin berulang tapi syukur alhamdulillah sejarah luka bersalin terbuka tu tak berulang untuk anak kedua Nur. Walaupun cerita luka bersalin terbuka ni sebenarnya cerita 4 tahun lalu tapi tak salah kan nak cerita juga dalam blog. In shaa Allah yang ketiga ni moga keajaiban berlaku, takde koyak masa bersalin lah hendaknya. Aamiin ya Allah ya Mujib.

 

Pengalaman Jahitan Luka Bersalin Terbuka dan Cara Merawatnya, tips jaga jahitan bersalin yang terbuka, jahitan luka bersalin terbuka, luka jahitan bersalin masih sakit, jahitan bersalin terbuka selepas sebulan, jahitan bersalin terbuka semasa berpantang, luka jahitan bersalin gatal tanda sembuh, tempoh luka jahitan bersalin sembuh, pengalaman luka jahitan bersalin terbuka, jahitan bersalin terbuka selepas 2 bulan, jahitan bersalin terbuka tapi tidak sakit, jahitan terbuka selepas bersama suami, cara jaga jahitan bersalin yang terbuka, luka bersalin terbuka semula, review gel renewall 4life

Pengalaman Jahitan Luka Bersalin Terbuka dan Cara Merawatnya, tips jaga jahitan bersalin yang terbuka, jahitan luka bersalin terbuka, luka jahitan bersalin masih sakit, jahitan bersalin terbuka selepas sebulan, jahitan bersalin terbuka semasa berpantang, luka jahitan bersalin gatal tanda sembuh, tempoh luka jahitan bersalin sembuh, pengalaman luka jahitan bersalin terbuka, jahitan bersalin terbuka selepas 2 bulan, jahitan bersalin terbuka tapi tidak sakit, jahitan terbuka selepas bersama suami, cara jaga jahitan bersalin yang terbuka, luka bersalin terbuka semula, review gel renewall 4life


Saje lah nak share. Ni tangan mak Nur accident dengan minyak panas. Memang teruk ya keadaan kulit tangan tu. Selain dapatkan rawatan berkala dekat hospital & klinik, mak pun sapu gel 4Life ni. Gel ni pada Nur dia bantu untuk percepatkan pertumbuhan sel kulit yang baru so alhamdulillah, cepatlah tangan mak baik.

 

So kalau ada ibu mengandung yang baca entry ni, Nur recommend sangat korang guna gel 4Life ni untuk luka bersalin. Jangan lupa masuk dalam Checklist Barang Keperluan Bersalin ya. Apa-apa jenis luka pun boleh guna. Sangat bagus untuk kulit kita. Sejak dari kejadian 4 tahun lalu tu, memang ada aje gel 4Life ni dalam beg barang anak-anak Nur. Lebam ke, nappy rash ke,  kesan gigit nyamuk ke dan lain-lain masalah kulit Nur sapu gel 4Life ni je. Produk bagus kan, kita teruskanlah guna dan share dekat sini. Mekasih Kak Amy kakak iparku kenalkan gel 4Life ni dekat kitorang.

 

Moga perkongsian Nur ni bermanfaat untuk orang lain. Oh ya, Nur beli Renewall Gel 4Life ni dengan Encik Syakib Omar (019-7100010). Kalau korang nak beli, roger lah nombor telefon tu. En Syakib ni agent sah 4Life yang boleh dipercayai tau. Serius cakap, gel 4Life ni memang produk bagus! Banyak lagi produk 4Life yang bagus. Masa Nur kena GBS (Guillain Barre Syndrome) dulu pun Nur consume Riovida Juice & Transfer Factor Capsule untuk kuatkan imun badan Nur. Alhamdulillah badan cepat baik. Faham jela penyakit GBS tu bukan penyakit biasa-biasa. Ianya penyakit rare dimana 1 dalam 100 000 orang sahaja yang terkena.


Ehhhh melalut dah. Okay tu je perkongsian tentang pengalaman jahitan luka bersalin terbuka dan apa Nur buat untuk menyembuhkannya. Moga bermanfaat :)

Post a Comment

3 Comments

  1. Uishhh seriau tengok gambar tuuu... bagus juga yaa krim ni.. nak cari laa buat simpanan.. mana tau kan jika apa-apa berlaku, boleh guna..

    ReplyDelete
  2. seriau yek bila jahitan terbuka. Ammi jahitan czer yang terbuka sikit dihujung selepas 2 minggu. mmg serah diri je kat hospital sbb dalam otak terpkir macam2.

    Tq share tentang gel ni..boleh beli spare satu kat rumah

    ReplyDelete
  3. waduhhh seriau tengok gambar tu, tq share pasal gel ni, seblum ni tak thu wujudnya gel ni. Heheheheh

    ReplyDelete