Ticker

6/recent/ticker-posts

Resepi Spaghetti Carbonara Kegemaran Anak Menggunakan Mee Organik Fawwaz


resepi spaghetti carbonara kegemaran anak menggunakan mee organic fawwaz, fawwaz baby noodles, mee organic fawwaz, baby noodle, baby noodle Malaysia, mee untuk baby, mee untuk bayi, mee goreng untuk baby, resepi mee untuk baby, mee suah untuk baby, resepi mee goreng untuk baby, resepi mee suah untuk baby, menu cadangan untuk mee fawwaz, best ke mee fawwaz, organic baby noodle fawwaz, fawwaz organic baby noodle, mee sayur organik bayi, baby food fawwaz, fawwaz baby food, himpunan menu fawwaz baby food, resepi spaghetti carbonara anak, resepi spaghetti carbonara baby, resepi spaghetti carbonara bayi, fawwaz mee sayur organik, resepi carbonara baby, resepi carbonara untuk baby, resepi kuah carbonara untuk baby, resepi pasta carbonara untuk baby, resepi pasta carbonara baby, baby pasta, resepi pasta goreng baby, resepi pasta untuk bayi 1 tahun, resepi baby pasta Heinz, resepi spaghetti Bolognese baby, resepi pasta prego buddies, resepi pasta bayi setahun, jenis pasta untuk bayi, pasta baby prego

Anak siapa suka makan spaghetti carbonara angkat tangan cepat. Yeay kita geng! Mardhiyah sangat suka spaghetti carbonara atau kata lainnya dia suka makanan yang berkeju. Memang lain selera dia dengan ibu dia. Nur kurang gemar makanan yang ada keju/cheese. Tekak pure Melayu-Jawa lah katakan.


Rata-rata dari kita nak senang masak spaghetti pakai instant sauce macam Prego jela kan? Tapi walaupun Mardhiyah dah 2 tahun, Nur tetap nak kawal sebaiknya pengambilan garam dan gula dalam pemakanan Mardhiyah. Dalam sos Prego tu kita tak tahu apa bahan dia tambah, so lebih baik buat sendiri aje.

Simple je resepi dia. Jom tengok.

Resepi Spaghetti Carbonara Anak (cara Nur)

resepi spaghetti carbonara kegemaran anak menggunakan mee organic fawwaz, fawwaz baby noodles, mee organic fawwaz, baby noodle, baby noodle Malaysia, mee untuk baby, mee untuk bayi, mee goreng untuk baby, resepi mee untuk baby, mee suah untuk baby, resepi mee goreng untuk baby, resepi mee suah untuk baby, menu cadangan untuk mee fawwaz, best ke mee fawwaz, organic baby noodle fawwaz, fawwaz organic baby noodle, mee sayur organik bayi, baby food fawwaz, fawwaz baby food, himpunan menu fawwaz baby food, resepi spaghetti carbonara anak, resepi spaghetti carbonara baby, resepi spaghetti carbonara bayi, fawwaz mee sayur organik, resepi carbonara baby, resepi carbonara untuk baby, resepi kuah carbonara untuk baby, resepi pasta carbonara untuk baby, resepi pasta carbonara baby, baby pasta, resepi pasta goreng baby, resepi pasta untuk bayi 1 tahun, resepi baby pasta Heinz, resepi spaghetti Bolognese baby, resepi pasta prego buddies, resepi pasta bayi setahun, jenis pasta untuk bayi, pasta baby prego

Bahan:
Mee organik Fawwaz
Minyak zaitun/butter/unsalted butter
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang Holland
2 SB tepung gandum
Susu fresh milk/full cream
Cheese
Ayam
Sayur (Nur guna cendawan, brokoli & carrot)
Mix herbs

Cara:
  1. Masak mee organik Fawwaz terlebih dahulu sehingga lembut.
  2. Panaskan kuali dan masukkan minyak zaitun (pure olive oil) atau bahan lain yang korang guna untuk menumis. Kemudian tumis bawang putih dan bawang Holland sehingga warna keperangan.
  3. Masukkan tepung dan kacau hingga keperangan.
  4. Masukkan susu sedikit demi sedikit (kalau nak kuah banyak, letak lebih susu). Nur guna susu Fernleaf full cream Mardhiyah aje.
  5. Masukkan ayam, carrot & cendawan yang dah dipotong. Masak hingga mendidih.
  6. Masukkan pula sayur brokoli, mix herbs dan cheese.
  7. Tutup api bila semua dah sebati dan masak sepenuhnya.
  8. Tuang kuah ke atas mee organik Fawwaz. Siap untuk dihidang dan disuap kedalam mulut anak. Yeay! 


resepi spaghetti carbonara kegemaran anak menggunakan mee organic fawwaz, fawwaz baby noodles, mee organic fawwaz, baby noodle, baby noodle Malaysia, mee untuk baby, mee untuk bayi, mee goreng untuk baby, resepi mee untuk baby, mee suah untuk baby, resepi mee goreng untuk baby, resepi mee suah untuk baby, menu cadangan untuk mee fawwaz, best ke mee fawwaz, organic baby noodle fawwaz, fawwaz organic baby noodle, mee sayur organik bayi, baby food fawwaz, fawwaz baby food, himpunan menu fawwaz baby food, resepi spaghetti carbonara anak, resepi spaghetti carbonara baby, resepi spaghetti carbonara bayi, fawwaz mee sayur organik, resepi carbonara baby, resepi carbonara untuk baby, resepi kuah carbonara untuk baby, resepi pasta carbonara untuk baby, resepi pasta carbonara baby, baby pasta, resepi pasta goreng baby, resepi pasta untuk bayi 1 tahun, resepi baby pasta Heinz, resepi spaghetti Bolognese baby, resepi pasta prego buddies, resepi pasta bayi setahun, jenis pasta untuk bayi, pasta baby prego

resepi spaghetti carbonara kegemaran anak menggunakan mee organic fawwaz, fawwaz baby noodles, mee organic fawwaz, baby noodle, baby noodle Malaysia, mee untuk baby, mee untuk bayi, mee goreng untuk baby, resepi mee untuk baby, mee suah untuk baby, resepi mee goreng untuk baby, resepi mee suah untuk baby, menu cadangan untuk mee fawwaz, best ke mee fawwaz, organic baby noodle fawwaz, fawwaz organic baby noodle, mee sayur organik bayi, baby food fawwaz, fawwaz baby food, himpunan menu fawwaz baby food, resepi spaghetti carbonara anak, resepi spaghetti carbonara baby, resepi spaghetti carbonara bayi, fawwaz mee sayur organik, resepi carbonara baby, resepi carbonara untuk baby, resepi kuah carbonara untuk baby, resepi pasta carbonara untuk baby, resepi pasta carbonara baby, baby pasta, resepi pasta goreng baby, resepi pasta untuk bayi 1 tahun, resepi baby pasta Heinz, resepi spaghetti Bolognese baby, resepi pasta prego buddies, resepi pasta bayi setahun, jenis pasta untuk bayi, pasta baby prego


Btw, ni adalah pengalaman kali pertama Nur masak mee organik Fawwaz. Mee ni adalah pemberian hadiah daripada kawan lama Nur, Aunty Pika untuk birthday Mardhiyah yang ke 2, 26 Januari lepas. Dah lama dapat tapi belum ada kesempatan nak masak atas urusan lain.

Untuk pengetahuan semua Mee Organik Fawwaz ada 5 jenis iaitu:
  1. Bayam
  2. Carrot
  3. Corn
  4. Pumpkin
  5. Beetroot

1 kotak Mee Organik Fawwaz adalah seberat 200 gram. Ada 5 gulung mee dalam 1 kotak. Haritu masak 1 gulung je. Dapat lah Mardhiyah makan 2 kali. Mee ni kalau dah rebus dia punya rupa macam pasta angel hair tu haa. Halus gitu.

resepi spaghetti carbonara kegemaran anak menggunakan mee organic fawwaz, fawwaz baby noodles, mee organic fawwaz, baby noodle, baby noodle Malaysia, mee untuk baby, mee untuk bayi, mee goreng untuk baby, resepi mee untuk baby, mee suah untuk baby, resepi mee goreng untuk baby, resepi mee suah untuk baby, menu cadangan untuk mee fawwaz, best ke mee fawwaz, organic baby noodle fawwaz, fawwaz organic baby noodle, mee sayur organik bayi, baby food fawwaz, fawwaz baby food, himpunan menu fawwaz baby food, resepi spaghetti carbonara anak, resepi spaghetti carbonara baby, resepi spaghetti carbonara bayi, fawwaz mee sayur organik, resepi carbonara baby, resepi carbonara untuk baby, resepi kuah carbonara untuk baby, resepi pasta carbonara untuk baby, resepi pasta carbonara baby, baby pasta, resepi pasta goreng baby, resepi pasta untuk bayi 1 tahun, resepi baby pasta Heinz, resepi spaghetti Bolognese baby, resepi pasta prego buddies, resepi pasta bayi setahun, jenis pasta untuk bayi, pasta baby prego

resepi spaghetti carbonara kegemaran anak menggunakan mee organic fawwaz, fawwaz baby noodles, mee organic fawwaz, baby noodle, baby noodle Malaysia, mee untuk baby, mee untuk bayi, mee goreng untuk baby, resepi mee untuk baby, mee suah untuk baby, resepi mee goreng untuk baby, resepi mee suah untuk baby, menu cadangan untuk mee fawwaz, best ke mee fawwaz, organic baby noodle fawwaz, fawwaz organic baby noodle, mee sayur organik bayi, baby food fawwaz, fawwaz baby food, himpunan menu fawwaz baby food, resepi spaghetti carbonara anak, resepi spaghetti carbonara baby, resepi spaghetti carbonara bayi, fawwaz mee sayur organik, resepi carbonara baby, resepi carbonara untuk baby, resepi kuah carbonara untuk baby, resepi pasta carbonara untuk baby, resepi pasta carbonara baby, baby pasta, resepi pasta goreng baby, resepi pasta untuk bayi 1 tahun, resepi baby pasta Heinz, resepi spaghetti Bolognese baby, resepi pasta prego buddies, resepi pasta bayi setahun, jenis pasta untuk bayi, pasta baby prego


Banyak lagi sebenarnya produk Fawwaz Baby Food yang best untuk anak-anak kita. Antaranya adalah:
  1. Baby Savory and Seasoning
  2. Snack Fruit
  3. Oat Barley Fruit
  4. Brown Rice
  5. White Rice
  6. Instant Puree
  7. Instant Porridge
  8. Oil
  9. Baby Cookies
  10. Multigrain Cereal Snack

So bagi korang yang berminat nak dapatkan produk Fawwaz Baby Food boleh contact Mummy Pika ok.

No Telefon: 017-7522430
Instagram: deliyummybabyfood
Facebook: Mummy Pika


***By the way, saje lah nak bagi tahu, buat mommies kat luar sana yang nak tahu apa barang penjagaan bayi/anak yang Nur guna untuk anak Nur si Mardhiyah tu, jemput baca post Nur dekat bawah ni k. Mana tahu kita ni pengguna yang sama. Yeay sep sikit!

Post a comment

28 Comments

  1. Lama tak masak spageti, anak-anak ada ni kejenya makan nasi aje.
    Nanti nak cuba gak le resepi Nur ni, nampak sedap krimer gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah sis nampak agak creamy. Nur tak gemar. Tekak melayu jati haha

      Delete
  2. Bagusnya ada mee organik untuk kanak-kanak. Buat para ibu rasa selamat untuk guna kepada anak2. Produk yang lain pun banyak, mudah untuk para ibu bekerja atau pergi travel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah mcm2 produk makanan baby yg ada kt pasaran skrg ni. Tinggal pilih je nk yg mana

      Delete
  3. Bagus nyer nampak organic baby noodle brand Fawaz NIe. Tetiba rasa cam nak cuba juga. Thank you for sharing your review and recipe.

    ReplyDelete
  4. anak anak memang suka spagethi carbonara, baik yang kecik ataupun yang besar, wahh mee organik ya, memang bagus untuk tumbesaran kanak2 kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah bagus utk anak2. Lagi2 bawah 1 tahun. Kene jaga betul2 pemakanan mereka

      Delete
  5. Nina pun suka Spageti carbonara ni. Sebab tak pedas n berlemak kut. Mesti bertambah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyaaaa. Lemak berkrim disukai ramai tapi termasuk Nur hahaha

      Delete
  6. senang dan nampak sedap lah resepi ni. nanti nak try buat untuk anak2. Thanks sharing!

    ReplyDelete
  7. Anak suka sangat carbonara. Ena pon sama. Hehe biasa buat sendiri je sebab senang. Boleh la survey produk ni.

    ReplyDelete
  8. wow! nampak menarik dan mudah disediakan. baguslah ada produk organik ni bagus untuk kesihatan

    ReplyDelete
  9. Sis pun suka jugak tapi sesekali boleh lah..cepat muak. Kat rumah ni.lbh prefer bolognese, kalau masak ni..cepat ke abis..hehehe

    ReplyDelete
  10. baguslah ada produk ni sesuai untuk anak2. saya pun suka carbonara ni. :)

    ReplyDelete
  11. Alahai comelnya packaging dia. Nampak sedap tu, lama dah tak makan spaghetti carbonara ni.

    ReplyDelete
  12. Nampak pun sedap. Tapi packaging dia mmg sgt comel dan menarik

    ReplyDelete
  13. Baru tahu ada jenama fawwaz ni. Banyak pilihan sikit nak beli spagetti. Boleh cuba fawwaz ni pulak

    ReplyDelete
  14. owh ada jugak ekk mee organik? rasa dia macam mana? macam mee kuning ke atau macam speghetti?? Tapi kalau dah nama organik ni memang tanpa ragu2 dah kan nak makan esp untuk budak2.

    ReplyDelete
  15. sedapnya spaghetti tu, lagi-lagi makan time panas fuh memang habis licin la BBL makan. menarik boleh la try resepi mudah ni

    ReplyDelete
  16. Carbonara nampak sedap sgt! memang pTut anak suka! Menarik produk2 Fawaaz ni!😉

    ReplyDelete
  17. senang kan resepi ni? sesuai untuk penggemar carbonara dan pasta. boleh cuba la nanti

    ReplyDelete
  18. terima kasih atas resipinya. nak kena cuba ni bila ada masa free. nak kena cari mee fawaaz la kalau macam ni.

    ReplyDelete
  19. ray pulak terliur. boleh la buat ni, bukan utk org lain but utk diri sendiri haha.
    i often ordered child punye set so this one is enough for me i guess. hehe
    bestnye. i'd love to try this.

    oh btw ray follow sini tau
    #47

    ReplyDelete
  20. Bagusnya produk Fawwaz Baby Food ni. Nanti qiss suggest kat kawan-kawan yang nak masak untuk baby dorang.

    ReplyDelete
  21. Ok.. Da dpt idea nk masak apa kt anak2 nnt. Kena beli spare jugak la mee ni.. Senang nk msk nnt

    ReplyDelete
  22. Nak simpan resepi ni untuk anak

    ReplyDelete