Ticker

6/recent/ticker-posts

Pengalaman Wean Off (Cerai Susu Badan)


Alhamdulillah, syukur ya Allah. Nak nangis rasa bila anak yang selama ni betul-betul reject botol susu dah boleh minum susu dalam botol. Walaupun gaya pegang dan hisap puting botol tu kelihatan masih kekok.

Malam ni (saat entry ini ditaip), Mardhiyah dengan rela hati minum susu dalam botol siap mintak tambah. Walaupun kuantiti sikit, tapi Nur dah cukup bersyukur sangat. Hari ke 4 Mardhiyah dah tunjuk progress yang sangat-sangat baik.

pengalaman wean off cerai susu badan, pengalaman dan petua wean off anak, bagaimana cara nak wean off putus susu dengan anak, cara wean off anak, pengalaman bercerai susu badan, cabaran dan tips ceraikan susu wean off anak, pengalaman wean off genap 2 tahun, wean off tips, tips paling win nak wean off anak menyusu badan, cerai susu badan, putus susu badan, tips cerai susu badan, cara saya wean off anak saya, wean off maksud, wean off botol susu, doa cerai susu badan, pengalaman cerai susu badan, pengalaman anak putus susu badan, pengalaman berhenti susu botol, cara cerai susu badan waktu malam, cerai susu badan guna asam jawa, macam mana nak wean off anak, cabaran wean off anak

Malam ni suami Nur keluar main badminton dengan kawan-kawan. So Nur lah yang kena siapkan Mardhiyah sebelum masuk tidur. Maklumlah, sejak mengandung ni suami banyak take over part ni. Nur acah-acah pencen haha.

Sebelum cuci bersih dan tukarkan pampers Mardhiyah, anak soleha ni dah datang gaya manja kucing gebu dekat Nur. Sah la nak Cik B. Dan Nur macam baisa akan ulang ayat yang sama.

Mardhiyah, ibu tengah mengandung. Dalam perut ibu ada adik Mardhiyah. Cik B ibu sakit. Susu dah takde.

Tapi malam ni Nur tambah ayat lain....

Ibu kasi 'kawan' Mardhiyah nak? Lepas tukar pampers, ibu kasi Mardhiyah kawan k.

Nur gelarkan botol susu tu kawan Mardhiyah. Awal-awal nak kasi Mardhiyah tak janggal dengan botol susu, Nur cakap dengan Mardhiyah, "botol susu ni kawan kakak. Kakak kena sayang dia". Awal-awal tu memang dia lari jauh dari botol susu. Reject habis. Lama-lama dia boleh terima. Boleh pegang. Boleh sayang. Boleh letak puting botol susu tu dekat mulut dia even hanya 2 saat.

Dan hari ni, hari ke 4 wean off challenge, Mardhiyah boleh minum 5oz susu dengan menggunakan botol susu. Mula-mula bagi sikit je 2oz. Lepas minum, Mardhiyah minta lagi, so Nur tambah 3oz. Ya Allah betul-betul tak sangka.

pengalaman wean off cerai susu badan, pengalaman dan petua wean off anak, bagaimana cara nak wean off putus susu dengan anak, cara wean off anak, pengalaman bercerai susu badan, cabaran dan tips ceraikan susu wean off anak, pengalaman wean off genap 2 tahun, wean off tips, tips paling win nak wean off anak menyusu badan, cerai susu badan, putus susu badan, tips cerai susu badan, cara saya wean off anak saya, wean off maksud, wean off botol susu, doa cerai susu badan, pengalaman cerai susu badan, pengalaman anak putus susu badan, pengalaman berhenti susu botol, cara cerai susu badan waktu malam, cerai susu badan guna asam jawa, macam mana nak wean off anak, cabaran wean off anak
Hari pertama wean off.
Tunjuk je botol susu, terus Mardhiyah geleng kepala dan cabut lari

pengalaman wean off cerai susu badan, pengalaman dan petua wean off anak, bagaimana cara nak wean off putus susu dengan anak, cara wean off anak, pengalaman bercerai susu badan, cabaran dan tips ceraikan susu wean off anak, pengalaman wean off genap 2 tahun, wean off tips, tips paling win nak wean off anak menyusu badan, cerai susu badan, putus susu badan, tips cerai susu badan, cara saya wean off anak saya, wean off maksud, wean off botol susu, doa cerai susu badan, pengalaman cerai susu badan, pengalaman anak putus susu badan, pengalaman berhenti susu botol, cara cerai susu badan waktu malam, cerai susu badan guna asam jawa, macam mana nak wean off anak, cabaran wean off anak
Tapi Mardhiyah nak minum susu guna cawan

Anak yang selama ni dari lahir sampailah umur dah 1 tahun 10 bulan minum susu ibu, dah boleh minum susu botol pada hari ke 4 wean off. Harap sangat berterusan dan Mardhiyah tunjuk progress yang baik dari hari ke hari.

Tapi agak sedih sebenarnya. Mardhiyah tinggal lagi 2 bulan je nak PhD minum susu ibu. Tapi apakan daya, Nur tak sanggup dah nak tahan sakit taip kali Mardhiyah sedut Cik B. Sakit yang sangat sakit sampai boleh sakit otak menahan sakit tu hahahaha.

Sebulan lebih juga Nur tahan sakit sebab tak yakin lagi nak wean off. Rasa macam sanggup tahan sakit sampai bulan 1 tahun depan. Tapi lama-lama surrender juga. Terpaksa akur untuk putus susu dengan Mardhiyah. Sedih tau. Macam putus cinta.

pengalaman wean off cerai susu badan, pengalaman dan petua wean off anak, bagaimana cara nak wean off putus susu dengan anak, cara wean off anak, pengalaman bercerai susu badan, cabaran dan tips ceraikan susu wean off anak, pengalaman wean off genap 2 tahun, wean off tips, tips paling win nak wean off anak menyusu badan, cerai susu badan, putus susu badan, tips cerai susu badan, cara saya wean off anak saya, wean off maksud, wean off botol susu, doa cerai susu badan, pengalaman cerai susu badan, pengalaman anak putus susu badan, pengalaman berhenti susu botol, cara cerai susu badan waktu malam, cerai susu badan guna asam jawa, macam mana nak wean off anak, cabaran wean off anak
Terima kasih sayang memudahkan urusan ibu untuk cerai susu dengan awak even agak mencabar sebenarnya. Sekarang awak dah boleh tidur tanpa sedut Cik B ibu. Ibu bukan taknak susukan awak genap 2 tahun, tapi ibu dah tak tahan sangat dengan sakit & perit tiap kali awak sedut Cik B ibu. Ibu takut bila sakit, ibu jadi emosi, dan emosi itu memberi kesan pada awak. Maafkan ibu dan terima kasih Mardhiyah sayang :)

Next blog post Nur akan share sikit tips wean off yang Nur apply kat Mardhiyah. Tak boleh share sekarang sebab belum berjaya 100% lagi. Doakan nur ya. Moga berjaya dengan jayanya. Terima kasih korang. Assalamualaikum.....

Post a comment

3 Comments

  1. syok pulak ya Mardhiyah ada kawan yang boleh dihisap, hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaahaha moga istiqamah laaa budak ni minum susu botol

      Delete
  2. sama laa dengan sisyat..baru hari ke6 wean off princess.. tp kadang tu tantrum jugak especially waktu tido malam. masih mencari nenen..huhu

    ReplyDelete