Ticker

6/recent/ticker-posts

Sedapnya Makan | Melor Kacang Pool di Medan Selera Iskandar Malaysia


Tahukah anda kacang pool yang biasanya popular di Johor Bahru pada asalnya adalah hidangan timur tengah yang dikenali sebagai foul medammas. Cumanya perbezaan antara kacang pool dan foul medammas ialah dia menggunakan daging cincang kerana rakyat di negara ini menggemari daging di dalam setiap hidangan.

Melor kacang pool, medan selera Iskandar Malaysia, tempat makan best jb, tempat makan best gelang patah, tempat makan best nusajaya, mee kari sedap gelang patah, laksa penang sedap gelang patah, kacang pool sedap gelang patah, kacang pool haji ali, kacang pool, kacang pool sedap, kacang pool haji, kacang pool near me, kacang pool johor bahru, mee kari sedap, mee kari simple, laksa penang sedap, laksa penang simple, medan selera Iskandar, medan selera Iskandar puteri, tempat makan menarik johor bahru, tempat makan johor bahru, tempat makan johor 2019, tempat makan johor sedap, tempat makan johor best

Melor kacang pool, medan selera Iskandar Malaysia, tempat makan best jb, tempat makan best gelang patah, tempat makan best nusajaya, mee kari sedap gelang patah, laksa penang sedap gelang patah, kacang pool sedap gelang patah, kacang pool haji ali, kacang pool, kacang pool sedap, kacang pool haji, kacang pool near me, kacang pool johor bahru, mee kari sedap, mee kari simple, laksa penang sedap, laksa penang simple, medan selera Iskandar, medan selera Iskandar puteri, tempat makan menarik johor bahru, tempat makan johor bahru, tempat makan johor 2019, tempat makan johor sedap, tempat makan johor best

Semasa kunjungan Nur ke Medan Selera Iskandar Malaysia, Nur juga telah berkesempatan untuk merasai hidangan kacang pool di salah sebuah gerai yang ada disitu iaitu Melor Kacang Pool. Kacang pool adalah hidangan yang simple sahaja. Bahan utamanya adalah kacang, daging cincang, bawang merah dan daging cincang yang dicicah bersama roti bakar.

Walaupun Nur sendiri orang Johor, tapi Nur tak selalu makan kacang pool. Bila rasa teringin sahaja Nur akan keluar food hunting.

Melor kacang pool, medan selera Iskandar Malaysia, tempat makan best jb, tempat makan best gelang patah, tempat makan best nusajaya, mee kari sedap gelang patah, laksa penang sedap gelang patah, kacang pool sedap gelang patah, kacang pool haji ali, kacang pool, kacang pool sedap, kacang pool haji, kacang pool near me, kacang pool johor bahru, mee kari sedap, mee kari simple, laksa penang sedap, laksa penang simple, medan selera Iskandar, medan selera Iskandar puteri, tempat makan menarik johor bahru, tempat makan johor bahru, tempat makan johor 2019, tempat makan johor sedap, tempat makan johor best

Jujur cakap kacang pool di Melor Kacang Pool yang berharga RM6.00 ni cukup sedap rasanya. Keseimbangan rasa masam manis bersama rempah ratus dalam satu hidangan ini akan buat pengunjung rasa berbaloi mencubanya. Lagi lah pula kacang pool ni antara hidangan yang boleh dimakan pada bila-bila masa. Korang nak makan time sarapan boleh, tengah hari boleh, waktu petang boleh, hatta nak buat makan malam pun boleh. Menarik kan?

Antara menu lain yang Nur juga cuba di Melor Kacang Pool ialah Mee Kari dan Laksa Penang. Meh Nur payung gambarnya dulu.

Melor kacang pool, medan selera Iskandar Malaysia, tempat makan best jb, tempat makan best gelang patah, tempat makan best nusajaya, mee kari sedap gelang patah, laksa penang sedap gelang patah, kacang pool sedap gelang patah, kacang pool haji ali, kacang pool, kacang pool sedap, kacang pool haji, kacang pool near me, kacang pool johor bahru, mee kari sedap, mee kari simple, laksa penang sedap, laksa penang simple, medan selera Iskandar, medan selera Iskandar puteri, tempat makan menarik johor bahru, tempat makan johor bahru, tempat makan johor 2019, tempat makan johor sedap, tempat makan johor best

Melor kacang pool, medan selera Iskandar Malaysia, tempat makan best jb, tempat makan best gelang patah, tempat makan best nusajaya, mee kari sedap gelang patah, laksa penang sedap gelang patah, kacang pool sedap gelang patah, kacang pool haji ali, kacang pool, kacang pool sedap, kacang pool haji, kacang pool near me, kacang pool johor bahru, mee kari sedap, mee kari simple, laksa penang sedap, laksa penang simple, medan selera Iskandar, medan selera Iskandar puteri, tempat makan menarik johor bahru, tempat makan johor bahru, tempat makan johor 2019, tempat makan johor sedap, tempat makan johor best


Apa macam? Ada terliur ke? Lagi musim hujan ni memang terliur tengok makanan berkuah kan? Dapat hirup kuah dia panas-panas, memang sedap! Dengan penuh 1 mangkuknya lagi, memang buatkan pengunjung tak menyesal datang makan dekat sini. Lagipun, rasa mee kari di Melor Kacang Pool ni special sikit tau. Nur tak tahu nak terangkan macam mana tapi rasa dia tak macam mee kari lain yang Nur pernah makan. Rasa lemak santan dan kari dia tu bikin ketagih nak makan suapan yang seterusnya lagi, lagi dan lagi.

Tak kalah juga laksa penang yang Nur makan disini. Specialnya laksa penang Melor Kacang Pool adalah hirisan nenas yang ditambah dalam hidangan ini menambahkan lagi rasa istimewa laksa penang itu sendiri. Macam Nur, Nur tak suka perah limau kasturi dalam apa-apa menu yang dihidangkan bersama limau kasturi. So bila makan laksa penang yang tidak diperah limau kasturi, tetapi ditambah hirisan nenas yang masam manis rasanya, buatkan Nur suka dengan gabungan rasa masam dari buah nenas tu.

Melor kacang pool, medan selera Iskandar Malaysia, tempat makan best jb, tempat makan best gelang patah, tempat makan best nusajaya, mee kari sedap gelang patah, laksa penang sedap gelang patah, kacang pool sedap gelang patah, kacang pool haji ali, kacang pool, kacang pool sedap, kacang pool haji, kacang pool near me, kacang pool johor bahru, mee kari sedap, mee kari simple, laksa penang sedap, laksa penang simple, medan selera Iskandar, medan selera Iskandar puteri, tempat makan menarik johor bahru, tempat makan johor bahru, tempat makan johor 2019, tempat makan johor sedap, tempat makan johor best

Bukan 3 menu ni sahaja yang ada, bubur ayam, rojak petis dan rojak buah yang kesemuanya berharga RM5.00/satu juga ada dijual disini. So bagi korang yang berkunjung ke Medan Selera Iskandar Malaysia, Gelang Patah, Johor janganlah lupa untuk menikmati pelbagai hidangan di Melor Kacang Pool yang sedap-sedap belaka ni. Kalau tak tahu nak makan apa, Nur cadangkan korang order kacang pool dia terlebih dahulu. Nanti mesti rasa nak makan menu yang lain pula.

Ok buat korang yang nak datang menjamu selera di Melor Kacang Pool, berikut adalah detailsnya.

MELOR KACANG POOL
Waktu beroperasi : 9:00AM - 6:00PM (Tutup kecuali waktu kecemasan sahaja) 
Alamat : Medan Selera Iskandar Malaysia, Taman Nusa Perintis, 81550 Gelang Patah, Johor
No. Telefon : 013-7838290 (Aishah)

Post a comment

2 Comments

  1. Kena try lah ni. Tak pernah makan kacang pool tu, dah 30 tahun++ hidup. Sedihnyaa..haha

    ReplyDelete
  2. Saya tak pernah makan kacang pool di amna-mana...lorh! Hahhaa~
    Nampak sedappppppp yang nihhhhhh!

    ReplyDelete